Apple Watch 6, Watch SE, iPad Air și ce nu îmi place la Apple

Gata, Apple a lansat cele mai noi produse ale sale. Vești bune pentru pasionații de smartwatch-uri și de tablete, că doar atât am văzut aseară. Două modele de fiecare, unul mai scump, altul mai ieftin. Vine și iPhone 12 în toate cele patru variante ale sale, doar că în Octombrie.  Hai să începem cu ceasurile, sunt importante dacă și Apple a început cu ele.

Apple Watch 6

Primul este Apple Watch 6, noul model care vine cu oximetru (senzor de măsurare a nivelului de oxigen din sânge), noi finisaje pentru carcase și cu un nou sistem de operare watchOS7. La design e frumos, mai ales pe varianta albastră. În rest, oțel inoxidabil, curele de toate feluri, și ceva modele premium care sa binișor de 1000 de dolari, fără curea.

În teorie, din punct de vedere hardware, watch 6 este mai rapid cu 20% ca varianta anterioară, aplicațiile se deschid mai repede și are semnal de Bluetooth și WiFi mai bun datorită antenelor duale. În plus, Apple Watch 6 va funcționa și pe post de Apple Car Key. Doar te apropii de mașină cu el la mână și poți să pleci la drum dacă nu îți uiți telefonul acasă.

Display-ul lui Watch 6 este de 2.5 ori mai luminos, și asta contează mai ales afară în lumina soarelui. Ecranul este de asemenea Always On, cu un consum mai amre de baterie dacă alegi opțiunea aceasta, la fel ca și altimetrul și senzorul de puls și oximetrul.  Prețul pornește de la 399 de dolari pentru cel cu WiFi și 499 dolari pentru cel cu LTE.

Apple Watch SE

Pentru copii cuminți sau pentru cei care vor doar un Apple Watch mai nou dar mai accesibil. Este de altfel și mai ușor fiind din aluminiu și nu din oțel, dar și mai ușor de zgâriat sau îndoit. Ecranul are aceeași dimensiune, însă nu este atât de luminos și nu are funcție de Always On. Ceva îmi spune că la interior se află componentele din Watch 4. Spun asta pentru că este comparat cu Watch 3 în prezentările lor. Procesorul este cel de pe Watch 5, acel S5. Poți vorbi de pe el dacă ai telefonul aproape, și nu are senzor oximetru sau EKG. Acestea sunt funcții destinate lui Watch 6.

Apple Watch SE păstrează altimetrul, senzorul de puls și aproape toate funcțiile de tracking pentru sport pe care le-am văzut pe Watch 5.  Prețul este mai mic, pleacă de la 279 de dolari și cel cu LTE de la 329 de dolari.

Noul iPad Air este o revelație

Este primul iPad care împrumută design-ul modern de la Pro și chiar vine cu un nou procesor mai capabil. Display de 10.9 inci, cameră de 12 megapixeli și o rezoluție peste medie de 3.8 milioane de pixeli. Adică un 2400×1600.  Acel Liquid Retina Display. De asemenea vine cu senzor de amprentă pe laterală, pe butonul de power, supranumit și TouchID și este compatibil cu Magic Keyboard sau cu husele Folio cu tastatură integrată.

Ce este interesant, procesorul. Te întrebi probabil dacă noul iPad Air este mai puternic decât iPad Pro pentru că vine cu un procesor A14. Nu. Procesorul A12Z are 8 nuclee și un GPU dedicat gândit pentru aplicații mai intensive de creație sau editare. A14 are doar 6 nuclee, și deși este construit pe 5 nanometri are doar 6 nuclee și un GPU mai slab. Va fi mai rece într-adevăr, dar nu mai puternic.

Camera frontală este de 7 Megapixeli, dar suportă doar 720p pentru conferințe. Tipic. Camera de 12 Megapixeli de pe spate este cea de pe iPad Pro și poate filma 4K. Ah, încă o victorie, vine cu USB-C, în sfârșit.  Prețul de pornire pentru iPad Air este de 599 de dolari pentru varianta WiFi și 729 pentru cel cu 4G. Încă nu avem 5G pe tablete, mai avem de așteptat.

Bun, trecem la iPad 8

A opta generație a celui mai accesibil iPad este acum mai puternic. Decât generația anterioară… WOW. Procesorul este acel A12 folosit pe iPhone XS, XS max și XR. Destul de rapid și perfect capabil pentru o tabletă al cărui preț pornește de la 329 de dolari. Ecranul are 10.2 inci, din nou suficient pentru ce ai putea face pe o tabletă mai accesibilă. 

Din punct de vedere design… e mai subțire dar la fel ca varianta anterioară. Butonul de Home este tot pe față însă acum suportă și Apple Pencil din prima generație. O veste bună pentru începătorii la desen, sau mai precis pentru cei care nu își permit un iPad Pro. Așadar, cam acestea sunt noutățile de la Apple din luna Septembrie. Discutăm și de iPhone-uri în Octombrie însă până atunci mai am câteva lucruri de spus.

Acum că am terminat cu știrile, să facem și puțină analiză la rece. Noaptea este un sfetnic bun. Dacă ați urmărit live-ul de aseară de la George, știți probabil că am primit un strike pe canalul lui. După șapte minute de la începerea live-ului clipul a fost pur și simplu șters în mod automat de către algoritmul vieții.

Acum este momentul în care vă spun de ce nu îmi place Apple.

Vorbesc despre companie aici, nu despre produse. Produsele lor sunt printre cele mai tari, acolo sus în top. Iar partea de tehnologie este de top. Nu îmi place mentalitatea Apple.

Trăim într-o lume în care contează din ce în ce mai mult ce spun prietenii, cunoștințele sau cei care fac review-uri de produse și vorbesc despre experiența lor cu acestora. Este o lume în care nu mai contează dacă tu ca și companie ai un blog și o pagină dedicată de social media pe care creezi conținut. Tu, ca și companie nu contezi în ochii oamenilor decât prin perspectiva celor urmăriți de mai multă lume, care folosește produsele tale.

Apple a decis că nu mai are nimeni voie să vorbească despre produsele lansate de ei, cel puțin în faza incipientă a lansării, respectiv evenimentul LIVE. Nu suntem singurii care au primit strike, mai sunt și alții. Măcar YouTube nu este atât de părtinitor pe cât credeam. 

Pentru Apple contează mai mult ca mesajul lor comercial să ajungă la utilizator în forma în care decid ei. Prima impresie contează, iar dacă utilizatorul vede un comentariu negativ la adresa acelui produs poate nu mai este tentat să îl cumpere. Cel puțin cred că așa gândește Apple.

Aiurea, toate live-urile și comentariile au fost pozitive, pentru că o mare parte din cei care comentează lansările live știu să fie obiectivi, chiar dacă nu folosesc aceste produse.

În concluzie, pandemia și criza ne sperie pe toți, dar mai ales pe cei mari care controlează din ce în ce mai mult piața pe care se vând produsele lor. Mai ales pe Apple care a avut doar de câștigat în ultimele șase luni, mai exact 117% în plus la valoarea lor comercială și au ajuns la o evaluare de 2 trilioane de dolari. Aceeași perioadă în care companiile și business-urile mici se prăbușesc mai jos decât de unde au plecat și cie care prevedeau un viitor cu puțin profit acum sunt îndatorați până peste cap.

Cenzura nu a fost bună niciodată, și deși statul Chinez mă va contrazice, mi se pare stupid să îngrădești informația printr-un amărât de Copyright Claim.