Reduceri ca în România – până la 77% mai scump decât oriunde

Suntem români și dintotdeauna ne-au plăcut chilipirurile. Ne place să ne tocmim la piață și ne bucurăm pentru fiecare leu câștigat, dovadă că mulți își cumpără aproape orice din China, chiar dacă știu că de multe ori riscă o țeapă.

Reduceri să fie! Doar că mitul că “afară este mai bine”, rezistă încă la noi. Am luat la pas magazinele din București și am căutat prețurile cele mai bune ca să îmi dau seama de fapt că reducerile de la noi sunt ca o gogoașă caldă scoasă devreme în gerul de pe stradă.

Am căutat la cele mai cunoscute mărci, am comparat prețurile reduse de la noi cu cele din afară și am descoperit că suntem tratați în continuare ca în Belgravistan. În Londra, Dubai, Paris sau New York sunt sigur salarii mai mari decât minimul nostru de 300 de euro. Și atunci de ce avem haine la reduceri mai scumpe cu până la 77% față de francezi, spre exemplu? Să o luăm pe exemple:

ZARA

Probabil cel mai popular brand de la noi. Am fost în magazin și am găsit acești pantofi la 229 lei. Cât sunt în Franța? Cu 30% mai ieftini.

I-am întrebat pe cei de la Zara România de ce se întâmplă asta. “Preţurile sunt fixate în funcţie de deciziile strategice ale companiei.” În traducere liberă, strategia Zara este să pună prețuri mai mari în România decât în Franța.

zara-raspuns

Massimo Dutti

Massimo Dutti are parte de mult respect în România. Brandul premium al grupului Inditex este considerat deja aproape un standard de românii din clasa mijocie. Pantalonii aceștia costă 20 de euro în Spania. Sunt perfecți pentru vară. Dar stai, cât costă în România? Cu 77% mai mult.

 Le-am cerut și celor de la Massimo Dutti un punct de vedere: “Prețurile produselor pot varia între diferite țări”.

Asta am observat și noi. Se pare că în România variază întotdeauna în plus.

raspuns-dutti

MANGO MAN

La Mango o cămașă în carouri, mai groasă, costă 17 dolari. Un preț bun. Dar cât este la noi? Cu 72% mai mult. O diferență considerabilă.

LEVI’S

Levis face jeanși excepționali. Am găsit popularul model 501 pe sportsdirect.com la 18 lire, pe când în magazinul de la noi erau reduși la 220 de lei. Puțină matematică ne arată un preț dublu. 100% peste cât plătesc englezii pentru același produs la raft.

Toți cei care au făcut cumpărături de peste ocean, știu că prețurile la Levi’s variază acolo în jurul sumei de 30 de dolari, ajungând în perioada reducerilor finale chiar la zece dolari. Cum ar fi să îți iei și de la noi o pereche de Levi’s cu 42 de lei? Un vis frumos. Trezește-te!

GHETE PALLADIUM

Ghetele Palladium sunt o legendă. Ne place construcția lor impermeabilă. I-am găsit mult mai ieftini pe asos.com decât la noi în țară. Se pare că modelul de pe Asos este mai nou decât cel de la Office Shoes.

 

BOCANCI UGG

Cât sunt la noi? I-am găsit în Collective (Mall Vitan) la prețul de 999 lei. Pe nordstromrack.com sunt la jumătate. Doar culoarea diferă. Noroc că livrarea în România nu costă dacă vei comanda peste 100$.

 

Așadar, o ținută alcătuită din cămașă, pantaloni și pantofi, poate fi cumpărată din afară cu 100 de euro, iar de la noi cu cel puțin 160 de euro. Dacă nu te deranjează diferența, articolul nu este pentru tine. Știu însă că diferența poate înseamna meniul de prânz chiar și pentru o lună.

În loc de concluzie, voi spune că încet dar sigur magazinele de mai sus riscă să devină, cu astfel de reduceri, DOAR un fel de cameră de probă pentru site-urile de afară. Dacă am 600 de lei pentru o pereche de ghete, sigur am și smartphone să caut pe net o ofertă mai bună, deși mi-ar fi plăcut să îmi cheltuiesc banii aici, în România.