Ştirile Săptămânii: Mama premierului, audiată la DNA. Harrison Ford se prăbuşeşte cu avionul

Mama premierului, audiată la DNA

Nu am mai auzit până acum să fie chemată mama unui premier la audieri, de procurorii anticorupţie. Aşa că mi s-a părut interesant subiectul. Joia trecută, doamna Cornelia Naum a fost chemată la DNA Ploieşti, să dea lămuriri în cazul în care ginerele ei şi cumnatul lui Victor Ponta a fost arestat pentru fraudă cu fonduri europene. Îmbrăcată cu haine austere, femeia a venit la biroul procurorilor şi a fost ţinută pe o bancă din faţa sediului 45 de minute, în faţa a vreo 20 de reporteri şi cameramani care îi dădeau târcoale. Scena mi-a semănat a spectacol în care unor animale de pradă li se arată printre gratii o halcă de carne. În fine, dincolo de această mică nepotrivire de program, să îi spunem, nu am aflat nimic.

Mama premierului le-a spus reporterilor că nu le dă declaraţii lor, ci procurorilor. Anchetatorii, la rândul lor, nu au anunţat rezultatul audierilor. Putem doar să intuim întrebările. Mama prim-ministrului are 5% dintr-o firmă administrată de ginerele ei, Iulian Herţanu, (cumnatul lui Victor Ponta) şi e posibil ca oamenii legii să încerce să afle ce ştie despre deturnarea fondurilor europene pe care le-a primit Herţanu. În condiţiile în care “surse din rândul anchetatorilor” nu livrează nicio informaţie din investigaţie, ci doar că vine mama premierului la audieri, nu pot să nu mă gândesc că se folosesc de presă ca să îşi facă PR… Sau…?!

13 shades of Romanian

Dacă v-a enervat documentarul britanic “Vin românii”, în care o televiziune din Regat amestecă ideea că românii din UK fug din ţară disperaţi să se angajeze în slujbe pe care britanicii le consideră sub demnitatea lor, aflaţi că suntem răzbunaţi. Nuuu, statul nu a făcut nimic. Doi regizori din Braşov, care locuiesc la Londra, dau replica. Lucrează la filmul “13 shades of Romanian” care spune tuturor că avem oameni minunaţi, binevoitori şi deştepţi. Documentarul spune poveştile de succes a 13 români care muncesc în stil britanic în Anglia, ca medici sau arhitecţi. Prezentator este un jurnalist britanic, care a acceptat să promoveze România pe care o cunoaşte bine, pentru că are prieteni români. Deja pe reţelele de socializare circulă un promo al filmului care va avea 45 de minute şi va fi gata în două luni. Acesta ar putea avea subtitlul “Let’s talk about fair play”.

Harrison Ford s-a prăbuşit cu avionul

Celebrul actor Harrison Ford a jucat rol principal într-un scenariu dramatic scris de destinul lui. A fost aproape de moarte: s-a prăbuşit în Los Angeles cu avionul personal. Probabil sângele rece şi cascadoriile învăţate în “Indiana Jones” l-au salvat. Starul şi-a dat seama că motorul avionului nu mai funcţionează şi a făcut o aterizare forţată pe un teren de golf. Actorul de 72 de ani a ajuns la spital. Medicii spun că va supravieţui, dar se tem de complicaţiile care pot apărea din cauza vârstei. Harrison Ford este însă creat din aliaj dur. El a mai trecut printr-o aterizare forţată în urmă cu mulţi ani şi a depăşit momentul.

Înarmare cât China

Parlamentul chinez şi-a început lucrările cu aproape 3.000 de deputaţi. Imaginile sunt aproape hipnotizante. La fel şi planurile Partidului Comunist: cheltuielile cu înarmarea cresc anul acesta cu 10%. Bugetul estimat este greu de imaginat: 145 miliarde de dolari. China, care este cea mai mare putere militară din lume după Statele Unite, măreşte pentru al cincilea an la rând fondurile pentru apărăre. Interesant este că asta se întâmplă în condiţiile în care este estimată cea mai scăzută creştere economică a Chinei din ultimii 24 de ani. Majorarea cu 10% a bugetului apărării depăşeşte creşterea cu 7,4% a Produsului Intern Brut, dar asta nu îngrijorează Partidul Comunist.