Torţionarul care a ucis 103 deţinuţi politic a fost trimis în judecată.

Fantomele unui trecut odios ies la iveală. Unul dintre cei mai sângeroși călăi ai României a fost trimis în judecată.

Îl cheamă Ion Ficior, are 85 de ani și 5.100 de lei pensie de la stat. Este acuzat de crime împotriva umanității, formulă ce descrie sec moartea în chinuri inimaginabile a cel puțin 103 deținuți politic, în vremea comuniștilor. Ion Ficior a fost comandant al coloniei de muncă Periprava, din Delta Dunării, între 1960 și 1963. Procurorii au tone de declarații care îți fac rău dacă le citești.

Colonia era locul de exterminare al celor care se împotriveau regimului. Cei care au reușit să supraviețuiască sunt acum martorii acuzării. Povestesc cum înfometarea și bătăile erau cel mai bun lucru pe care îl primeau. Erau puși la munci istovitoare, în condițiile în care erau hrăniți cu apă și pâine. Cei care cădeau din picioare erau pedepsiți. Erau ținuți 21 de zile cu lanțuri de trei kilograme la picioare și puși să care butoaie pline cu apă.

Cine îndrăznea să ia apărarea unui coleg de suferință era trecut prin “Zidul durerii”. Trebuia să treacă printre două rânduri de gardieni, cărora Ion Ficior le poruncea să lovească deținutul cu bâte groase de lemn. Dacă i se părea comandantului că paznicii nu dădeau suficient de tare, tortura trebuia repetată.

Când deținuții politic se stingeau de oboseală, foame și dureri, Ion Ficior vroia să fie sigur că nu este păcălit. Trupul era străpuns cu o vergea ascuțită de fier, apoi legat cu stuf și sârmă și aruncat în Dunăre, cu o greutate de picioare. Torționarul spune că are conștiința împăcată. Întrebat de ce au murit atât de mulți deținuți politic în colonia condusă de el, a răspuns scurt: “De bătrânețe!”