Știrile Săptămânii: Tragedie de 35 de ore. Cartea președintelui.

Moarte la liber

Vrei să mori? Nu spune DA, pentru că în România nu are cine să te salveze. O femeie de 60 de ani, cu minţile tulburate de moartea fiicei sale, răpusă de cancer, s-a urcat pe acoperişul unui bloc cu 10 etaje din Bucureşti şi a ameninţat că se aruncă. 35 de ore a stat sus. Jos erau echipele de la salvatori de la Situaţii de Urgenţă. Şi doi psihologi-negociatori de la Poliţie. Niciunul nu a reuşit să o facă să renunţe sau să o salveze.

După o zi şi jumătate în care şi-a strigat durerea, femeia a căzut în gol şi a murit. În tot Bucureştiul nu există o pernă gonflabilă specială, cum ai văzut în filme şi cum au toate echipele de salvare din lume. Şi care ar fi putut anula drama. Singura fusese casată în 2013. Era veche de 30 de ani. Abia în a doua zi de criză, pompierii au adus una de la ISU Argeş. Pe care nu au apucat să o mai umfle. Ministerul de Interne a făcut o anchetă după tragedie. Concluzia a fost că echipele de salvare şi-au făcut datoria.

Boli şterse din gene

Un bebeluş născut din părinţi români este primul copil din Europa căruia medicii au reuşit să îi şteargă din gene 200 de boli genetice pe care le-ar fi putut moşteni de la rude. Familia lui este stabilită la Londra şi băiatul a primit un tratament revoluţionar încă din stadiul de embrion. Povestea pare SF de la un capăt la altul, dar îţi spune unde a ajuns medicina. Părinţii au trecut printr-un procedeu special de scanare a bolilor genetice şi aşa au aflat medicii că femeia suferea de o afecţiune care duce la atrofierea muşchilor şi pe care pruncul avea 50 la sută şanse să o moştenească. Doctorii au recomandat ferilizarea in vitro şi au selectat embrionii care nu sunt afectaţi.

Lansare de carte prezidenţială

Prima dată nu se uită. Şi a doua oară nu e ca prima dată. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a lansat week-endul trecut a doua carte de amintiri. Nu a mai avut acelaşi succes ca la sfârşitul anului trecut. Dacă atunci a dat autografe ore în şir, înconjurat de mii de oameni şi a semnat de cel puţin 2.000 de ori pe volume, acum sesiunea s-a terminat în doar 45 de minute. “Primul pas“, cum se numeşte cartea, intră în culisele campaniei electorale pentru Cotroceni, unde Iohannis spune că a primit multe “găleţi cu lături în cap” şi că soţia i-a dat putere să reziste.

Admiratorii care au ajuns în faţa preşedintelui să ceară autograf nu s-au mulţumit cu un singur volum. Au cumpărat şi pentru prietenii din străinătate, care l-au trimis de fapt pe Iohannis la Cotroceni. “Acestor 6 milioane de oameni care m-au votat le-am dedicat cartea.” a spus preşedintele. În cartea care costă 30 de lei, Iohannis spune şi ce crede el despre Victor Ponta: dacă ajungea la Cotroceni, mulţi dintre cei care sunt acum la închisoare ar fi fost eliberaţi.

Avem legea falimentului personal

Legea falimentului personal, care le dă răgaz cinci ani celor care nu îşi mai pot achita ratele a fost în sfârşit votată de Parlament. A fost însă nevoie de patru proiecte de lege pe această temă pentru că bancherii s-au opus din toate puterile lor, care ştii că sunt nemăsurate. 800.000 de români gâfâie acum sub povara creditelor. Datornicul poate cere insolvenţa după trei luni de neplată şi i se poate şterge până la 60% din restanţă. Declararea insolvenţei persoanei fizice va fi făcută de comisii speciale, care va desemna şi un administrator judiciar. El va întocmi un plan de rambursare şi în acelaşi timp va verifica strict toate cheltuielile persoanei aflate în insolvenţă. Cât timp clientul este în această situaţie, banca nu are voie să calculeze penalităţi pentru întârzierea plăţilor. Ca în orice afacere, există şi nemulţumiţi. Bancherii estimeaza pierderi de 3,5 miliarde de lei.