Dinu Patriciu a murit

Unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni de afaceri și politicieni din ultimii 25 de ani a murit marți, 19 august 2014.

Dinu Patriciu s-a stins la un spital din Londra, răpus de cancer. După o viață în care a făcut afaceri particulare pe vremea comunismului și cu statul după Revoluție, Dinu Patriciu rămâne în istorie ca cel mai bogat român, fost ministru al Lucrărilor Publice în Guvernul Român și parlamentar. Pasiunea lui a fost riscul. Un lung șir de înălțări și căderi întâlnim în viața lui publică. Înainte de 1989 era profesor și meditator al candidaților la Facultatea de Arhitectură din București.

După 1989, politica l-a consacrat ca fondator al Partidului Național Liberal, dar și ca factor de sciziune în interiorul Opoziției. După 2000 a urmat o mișcare spectaculoasă. Din opoziție, Dinu Patriciu a cumpărat compania petrolieră ROMPETROL de la stat. O afacere cu cântec, din care autoritățile aveau să piardă aproape 400 de milioane de dolari, după ce o parte din datoria companiei a fost ștearsă iar Dinu Patriciu a vândut ROMPETROL unei companii kazace, cu tot cu restanțe. Numai din acțiunile deținute la compania petrolieră a încasat două miliarde de euro.

În 2005, a stat după gratii aproape două zile, reținut în ancheta ROMPETROL, și a spus că nopțile de arest au fost “ale umilințelor”. După eliberare, întemeiază un imperiu media, trustul Adevărul, și scrie editoriale împotriva Puterii politice a PDL și a președintelui Traian Băsescu. În această serie se înscrie pariul riscant “Pixelul albastru”. Dinu Patriciu l-a acuzat pe Traian Băsescu că a bătut un copil de patru ani la un miting electoral. A adus dovadă o filmare, despre care șeful statului a spus că este trucată și l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu pentru calomnie. Traian Băsescu a câștigat procesul și a cerut despăgubiri de un leu.

Dincolo de scandaluri, Dinu Patriciu devenea, în 2007, cel mai bogat român, cu o avere estimată la peste trei miliarde de euro. După 2008, Dinu Patriciu a pus pe picioare afacerea cu magazinele de cartier. Norocul l-a părăsit însă. Nu după mult timp, începe declinul. Imperiul de business, media, comerț, imobiliare, se prăbușește. Aproape toate proprietățile sunt sub sechestru.

Sănătatea începe să îl trădeze și începe degringolada din viața personală. A cerut divorțul, iar soția a vrut jumătate din avere. În urma lui rămân multe întrebări. Legate de modul în care și-a clădit averea, de cine o să o moștenească și de scopurile lui. Răspunsul ar putea veni din cele câteva cuvinte pe care le-a spus la începutul declinului său “M-am distrat mult în anii ăștia… și mi-a plăcut!“.