America este în stare de șoc. Un jurnalist american în vârstă de 40 de ani a fost decapitat în Irak de teroriști, după ce Washingtonul a bombardat teritoriile irakiene controlate de gruparea Statul Islamic, o bandă afiliată Al Qaida.

James Foley lucra pentru Global Post și France Presse și a fost răpit în vara lui 2012, în Libia. A fost eliberat după un timp și luat din nou ostatic, în Siria, după o lună și jumătate. Atentatorii au postat pe internet execuția filmată. Gruparea Statul Islamic este una dintre cele mai periculoase. Adepți ai Jihadului, teroriștii își propun să îngenuncheze lumea civilizată. Acum stăpânesc cu sălbăticie zone întinse din Irak și Siria. Creștinii irakieni au început să părăsească în masă orașul Mosul luna trecută, după ce militanții Statului Islamic i-au amenințat că îi ucid dacă nu se convertesc la Islam sau dacă nu plătesc taxă de protecție. Apoi, liderii jihadiști au emis un decret prin care impune mutilarea organelor genitale ale femeilor cu vârste cuprinse între 11 și 46 de ani.

Statele Unite, care pozează mereu în apărătorii ordinii mondiale, au făcut o mișcare considerată imprudentă de comentatorii militari din Europa. Au început să livreze arme kurzilor din Irak care se opun Statului Islamic și au bombardat pozițiile teroriștilor din Irak. O sabie cu două tăișuri, spun specialiștii. Când vor avea destule arme, kurzii le-ar putea folosi chiar împotriva americanilor sau ca să dea jos puterea din Irak. America nu este la primul eșec de acest fel. Ultima dată au pățit-o în Afganistan. Grav este că au convins și Uniunea Europeană să trimită arme kurzilor, iar ministrul român de externe a dat de înțeles că țara noastră va urma poziția aliaților.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.