Cel mai simplu mod de a învăța să faci fotografii bune!

În fiecare zi citesc o mulțime de lucruri. Pe toate le citesc online și pe majoritatea de pe telefon. Mi-am făcut un obicei de a salva articole și link-uri cu speranța că voi ajunge cândva să le și citesc. Astăzi am ajuns și la ele. Am citit unul și am șters o sută. Cel pe care l-am citit făcea referire la o unealtă simplă și deșteaptă care te învață bazele fotografiei.

Sunt sigur că mai sunt și altele de genul, unele poate mai bune, însă aceasta este cea mai deșteaptă pe care am găsit-o. Pe scurt, face referire la relația directă între lumină, apertură, viteza de declanșare (shutter speed) și ISO. Sunt valorile de bază și funcțiile principale pe care le găsești pe un aparat foto.

invata_sa_faci_fotografii

Viteza de declanșare (Shutter Speed) este exprimată în sutimi sau miimi de secundă până la minute sau chiar ore, și este timpul în care senzorul este expus la lumină. Vei găsi opțiunea sub forma 1/125 sau 1/1000 sau 3” pe aparatul foto.

Apertură sau aperture este acel f/2.0 pe care îl vezi pe toate telefoanele sau camerele foto dacă sunt mai deștepte. El se referă la diametrul deschiderii din fața senzorului prin care trece lumina. Ea este responsabilă și de acel frumos efect de neclar din spatele unui subiect într-o fotografie portret. În esență, cu cât numărul este mai mare cu atât este mai închis. E ca și cum te-ai uita pe gaura cheii, intră puțină lumină în ochiul tău și totul este clar.

Dacă cifra e foarte mică, atunci lumina care intră e foarte multă și nu vezi totul foarte clar. În plus, persoana din cadrul ușii este mult mai clară decât ce se întâmplă ân spatele ei.

ISO este sensibilitatea la lumină a senzorului. La ISO 100 captează cea mai puțină lumină. La ISO 6000 este mai sensibil, însă în funcție de aparat, apare și acel zgomot de imagine. Purici în traducere liberă.

Acum, ce găsești în link-ul de mai jos este o unealtă care te învață relația directă între aceste funcții și lumina. E valabilă pentru absolut orice tip de fotografie pe care o faci și cu absolut orice dispozitiv. Fie el aparat foto de 3000 de euro sau telefon de 300 de lei. Absolut orice.

Așa că înainte de toate, îți recomand cu drag să înveți ce scrie acolo, cu sfințenie. Poți să îi spui biblia fotografului. A, și jos pălăria programatorului care a creat acest mini-site.

Photography Mapped