Video | Cât costă să locuiești singur

A venit momentul cel mare? Urmează să te muți singur? Dacă da, cu siguranță te întrebi ce înseamnă asta. Pe lângă libertate deplină și confort, plăcerea de-a fi pe cont propriu vine și cu unele obligații și dezavantaje. Unul dintr ele? Dacă lași patul nefăcut și haine pe scaun când pleci de acasă dimineața, nu va fi nimeni să le pună la loc și să-ți aranjeze patul. La fel și cu mâncarea. Nu vor apărea lucururi în frigider și nici nu va fi cineva care să aibă în minte să fie cămara plină.

Cel puțin astea au fost lucrurile pe care le-am avut eu în minte atunci când m-am mutat singur. Libertate, frate! Mă culc când vreau, mă trezesc când vreau… sunt propriul meu stăpân. Ce poate fi mai frumos? Și după aceste gânduri, m-a izbit realitatea. Toate aceste lucruri vin cu responsabilități, iar cea mai mare dintre ele – finanțele. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că trebuie să prioritizez, că sunt lucruri mai importante decât hainele, gadgeturile și ieșirile în oraș… lucruri pe care trebuie să pun accent în primul rând pentru confortul meu.

Și uite cum au trecut trei ani de facultate și alți trei ani de job și încă mai învăț să-mi gestionez banii. Și pentru că știu că mulți dintre voi urmează să facă acest pas, iar cei care l-au făcut de puțin timp încă mai au de învățat, m-am gândit la un episod special. Unul în care încerc să acopăr mai toate cheltuielile importante și să încerc astfel să ajung la un total. Dacă ne luăm după statistici, pentru un adult, 2500 de lei reprezintă minimul pentru un trai decent. Pentru unii poate părea o sumă mare, în timp ce pentru alții ar fi prea puțin. Evident, contează mult felul în care ești obișnuit să cheltui, dar și cât de repede înveți să te adaptezi. Știi vorba aia… întinde-te cât îți este plapuma. Degeaba încerci să cheltui ca un milionar în primele zile de la salariu, dacă în ultimele chițăi de foame. Nu este deloc în avantajul tău și nu vei învăța niciodată să-ți gestionezi finanțele, indiferent de banii de care dispui.

Dar să lăsăm de-o parte teoriile și hai să trecem la cife. Apopo, tu de ce sumă ai nevoie pe lună pentru a te simți confortabil din punct de vedere financiar?