Pot trăi liniștit și cu un telefon accesibil – Huawei P40 Lite 5G
De fiecare dată când iau un telefon de top în mână mă gândesc la un singur lucru pe care-l tot repetăm în review-uri: nu ai nevoie de cel mai puternic și mai scump telefon, te poți descurca la fel de bine și cu unul care costă jumătate din prețul aceluia. Suntem în 2020, telefoanele mid-range și chiar și cele accesibile, cele pe care le iei cu câteva zeci de lei la abonament sunt aproape la fel de rapide în utilizarea zilnică.
Ca să mă conving de această afirmație, Huawei P40 lite 5G a stat la mine în buzunar timp de câteva zile. Iată concluziile.
Se simte în mână la fel de bine ca un telefon de top
Construcția, materialele, acel ”glasstic” adică o combinație de plastic și sticlă de pe spate are același sentiment de premium ca orice alt telefon de top. În plus îmi dă încrederea că dacă o să îl scap pe jos, lucru de altfel inevitabil, nu o să îl adun bucăți și o să fug cu el la service. Este mult mai rezistent.
Senzorul de amprentă este cel care mă încântă cel mai tare, este pe cantul din dreapta și are rol și de buton de power. Îl deblochezi mult mai ușor și mai repede ca orice telefon cu senzor de amprentă în ecran sau cu Face ID. Și nici nu vei avea problemele sezonului rece când orice senzor de amprentă în ecran nu îți recunoaște degetul decât a cincea oară, atunci când dă oricum eroare și trebuie să bagi PIN-ul.
Ecranul este mare, 6.5 inci, mult mai mare ca un telefon mid-range de acum trei ani. După standardele de atunci acesta este o tabletă, și totuși nu se simte ca una. Huawei știe că acei 8 mm grosime sunt cheia unui telefon plăcut de ținut în mână. Bine, 8.6 mm, o diferență mică pentru a putea acomoda o baterie de 4000 mAh. La fel de mare ca cea de pe telefonul actual al lui George, și cu o încărcare la fel de rapidă. 70% în 30 de minute este exact ce ai nevoie atunci când te trezești dimineața și realizezi că ai uitat să îl pui la încărcat. Nu e panică man, până faci un duș și te pregătești e gata pentru o zi întreagă.
Revenind la ecran, rezoluția este perfectă! Serios, 1080×2400 pixeli sunt perfecți pentru această diagonală. Gândește-te că stai de obicei în fața unui laptop cu o rezoluție mai mică ca a telefonului și cu o diagonală de aproape trei ori mai mare. Pe ecranul laptop-ului ai o densitate de aproape trei ori mai mică de pixeli decât pe un telefon. Ce îți spune asta? Sigur, ecranul de pe Huawei P40 Lite nu este OLED, dar te așteptai la asta. Nu găsești telefon cu OLED la banii aceștia.
Performanța este arhisuficientă
Nu ai nevoie pentru mail, browsing, Facebook, WhatsApp, TikTok sau orice altă aplicație des folosită, de un telefon mai rapid. Lăsăm la o parte numărul de nuclee din reclame, știm cu toții că opt nuclee de pe un telefon de 4000 de lei nu sunt aceleași ca pe unul de 1349 de lei. Da, atât costă Huawei P40 Lite 5G. Sunt însă suficiente chiar și pentru un joc ocazional pe care îl vei rula oricum pe un ecran suficient de mare.
Mă bucur că am scăpat de problema celor 2 GB RAM pe telefoanele accesibile. Era o barieră mare în funcționarea corectă și fluidă a sistemului de operare. Android-ul are nevoie de măcar 3GB, dacă nu chiar 4 GB ca să nu ”agațe”. Adică să nu aștepți secunde întregi când treci e la o aplicație la alta. Aici avem 6 GB dintr-un motiv foarte simplu: conectivitatea 5G. Atunci când transferi date la o viteză mare ai nevoie de memorie RAM și de stocare suficient de rapidă.
Uite, un alt aspect la care nu s-a făcut rabat, stocarea. Avem 128 GB și un slot special de NanoMemory, cardul specific Huawei. E mai greu de găsit și mai scump decât un microSD însă vei avea garanția că ai viteză mare în orice situație. Nu prea există carduri NanoMemory cu viteză mică.
Camerele m-au surprins cel mai mult
Atunci când decizi să nu plătești o sumă exorbitantă pentru un telefon știi că locul în care s-a făcut economie este la partea de camere. Interesant însă faptul că pozele ies la fel de bine ca pe un telefon de top, mai ales în lumina zilei. Da, în club sau într-o cameră întunecată rezultatele nu sunt atât de bune, însă acesta este locul în care și camerele foto profesionale se luptă, pentru sensibilitatea la lumină puțină.
Partea de portret este bine implementată mai ales că ai și un senzor de adâncime, acea a treia cameră despre care vorbim noi mai des. Curios este că aici ai patru camere, ultima fiind pentru macro. Ce este macro? Floricele, albinuțe, detalii de pe biroul tău aglomerat și de ce nu de pe fața ta. Este camera cu care te poți apropia cel mai mult de un obiect și e distractivă mai ales la început.
Camera de selfie este de asemenea foarte bine implementată. Una singură de 16 Megapixeli, fără artificii ci doar puțin de beauty dar rezultatele sunt din nou, impresionante.
GALERIE IMAGINI HUAWEI P40 LITE 5G
Internet rapid pentru 10 ani
5G-ul este tehnologia care va revoluționa comunicațiile. Deja o face în spatele ochilor noștri, la nivel global se vorbește doar despre 5G. Ei bine, este aici mai repede decât ne așteptam. Acum doi ani vorbeam de primele telefoane cu 5G și cum acestea vor fi mai scumpe cu 300 de euro ca varianta cu 4G. Ei bine, acum avem telefoane cu 5G la doar 300 de euro. Ba chiar mai puțin. Cum e asta?
Concluzii
Concluzia este simplă, poți trăi liniștit și cu un telefon accesibil. Ba chiar îți recomand asta atunci când vrei să faci o schimbare și te stresezi că nu ai bani de cel mai tare, mai puternic și mai nou telefon. Sigur, regula este valabilă doar de anul acesta, sau hai, de anul trecut încoace. Nu pot lua în calcul telefoanele accesibile de acum trei ani pentru că nu este aceeași discuție.