MWC2015: Perfecționarea smartphone-ului începe acum!

Dacă acum câțiva ani alergam după procesoare, memorie și alte specificații de top, am început să apreciez lucrurile mai practice. Mai exact cât ține bateria, cât de bine îl ții în mână, cât de curată și de simplă este interfața de utilizare și eventual dacă rezistă la trânte și la o eventuală incursiune în chiuvetă, sau mai rău. Lucruri normale pentru 90% dintre utilizatori de altfel.

Anul acesta mi s-a confirmat ce am înțeles și anul trecut. Smartphone-ul a atins o limită din punct de vedere al performanțelor iar acum este momentul ca acesta să se perfecționeze. A ieșit de pe băncile facultății și a fost angajat. Acum este învățat să lucreze în echipă.

Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 Edge și HTC One M9 sunt cele trei noutăți ale târgului de la Barcelona. Noutăți pentru că sunt lansate anul acesta. Toate sunt actualizări ale modelelor anterioare. Chiar și Galaxy S6 Edge. Ce e nou la ele sunt funcțiile sau elemente de configurație care s-au dovedit greșite la început iar acum au fost reparate. În limbaj de marketing: „inovate”

Lansările din această primăvară

HTC One M9

HTC One M9 este un update din punct de vedere configurație cu mici finisaje de design. Au renunțat la ce nu funcționa, și anume camera Ultrapixel de pe spate și au instalat una de 20 de Megapixeli, și aia din păcate fără stabilizare optică. Ultrapixelii sunt acum folosiți la selfie. Carcasa e mai rotunjită, mai șlefuită, și performanța la fel.

Galaxy S6 Edge1

Samsung Galaxy S6 și Samsung Galaxy S6 Edge sunt pe aceeași linie. Singurul care iese puțin în evidență este Edge, și acela prin design nu prin funcționalitate. Avem și aici procesoare mai rapide, un design mai elegant și mici modificări la interfață. Sigur, ai să spui că au copiat iPhone 6, probabil. Cui îi pasă? Totuși, aruncă pe Google ”Samsung Ativ S” și ai să rămâi surprins. Telefonul ăla are cel puțin 2 ani și a fost scos din producție de mult.

Interfața de utilizare, soluția tuturor problemelor

touchwiz-samsung-galaxy-s5

Interfața de utilizare nu s-a schimbat nici ea prea mult. HTC a lucrat ce e drept la ea, e mai fluidă și meniurile parcă sunt și mai inteligent dispuse. La Samsung este o combinație de KitKat și Lollipop puțin cam îndemânatică. Pare că nu au avut timp să lucreze la o traducere și au trimis proiectul pe jumătate făcut. Aici trebuie să lucreze cel mai mult producătorii, la interfață.

Avem deja performanța de care avem nevoie ca să rulăm jocuri 3D la rezoluție mare, ecranele suficient de bune încăt pixelii pot fi observați doar cu microscopul și memoria de lucru care cu un card microSD o poate echivala pe cea a unui laptop. Nu ne dorim decât să le folosim cât mai eficient, iar pentru asta avem nevoie de o interfață de utilizare regândită. Mai simplă, și chiar mai rapidă.

Se spune că istoria se repetă. Așa este. La fel s-a întâmplat și cu laptop-urile. Au ajuns la un nivel avansat de performanță, suficient cât să înlocuiască desktop-ul și apoi creșterea în această privință a fost incrementală. În schimb au devenit mai ușoare, au adoptat materiale mai nobile și încearcă, la fel smartphone-ul, să ofere aceeași autonomie ca și până acum, chiar dacă au procesoare mai puternice.

Există teorie în rândul dezvoltatorilor de aplicații și anume, dacă îi dai unui copil de maxim 5 ani o un smartphone cu o aplicație și în mai puțin de 1 minut ți-l dă înapoi înseamnă că trebuie să regândești interfața de utilizare. E prea complicată.

Concluzia e destul de clară. Asistăm la o perfecționare a smartphone-ului și nu la reinventarea lui. Asta se întâmplă totuși de mai bine de un an. Poate chiar mai mult dacă analizăm mai bine. Îi mai dăm cel puțin doi ani până când vom putea declara că smartphone-ul este ceea ce trebuie să fie? Sau ne amăgim de la an la an, ne amăgesc și producătorii că anul acesta va fi revoluționar?