Parka – pentru vremuri grele și nu numai

Jacheta tip parka, mai exact USAF N-3B parka, sub forma pe care o cunoaștem noi își are originea în armata aeriană americană, la fel ca prea mult discutata și purtata bomber. Practic cele două jachete sunt „rude”, parka fiind cea pe care o purtau soldații ce aveau misiuni în zone cu.. ai ghicit, frig extrem, în timp ce bomberul era pentru piloții care primeau misiuni în zone ceva mai darnice cu temperaturile.

Gândită să fie purtată la temperaturi de până la – 51 de grade, aceasta era lungă până sub genuchi, confecționată din nylon combinat cu mătase, căptușită cu lână, ca și gluga, atât pe interior cât și pe margini. În 1970, lâna a fost înlocuită cu un material mai ieftin și mai ușor de produs – poliester, iar mătasea a fost înlocuită cu bumbac. Deh, a apărut consumul.

Desigur, americanii s-au inspirat și ei de undeva în momentul inventatării jachetei sus numită, și de unde să te inspiri mai bine, dacă nu de la cei obișnuiți cu friguri extreme – inuiții. Aceștia din urmă aveau mai multe tipuri de haine de iarnă (de vară purtau mai rar), printre care și anorak, aceasta fiind de fapt jacheta parka deschisă în față și ceva mai subțire.

0003

Revenind în zilele noastre, singurele diferențe notabile fată de original le reprezintă varietatea mai mare de culori și faptul că acum există și modele pentru femei, față de momentul inventării când bărbații aviatori erau singurii pentru care se croiau astfel de modele. Deși a fost inventată inițial exclusiv pentru bărbați, în ultimii ani femeile manifestă un interes mai mare pentru acest element vestimentar. Ce-i drept, pentru ele există o varietate mai mare de modele. Noi bărbații ne mulțumim totuși cu modelul clasic pe care îl apreciem.

CUM O PURTĂM

Față de modelul original, parka pe care o găsim în magazine are mai puțină căptușeală, iar blana de la glugă este de cele mai multe ori sintetică. S-a diminuat cantitatea de căptușeală datorită faptului că, spre deosebire de inuiți, noi restul norocoșilor ne confruntăm cu temperaturi ceva mai blânde. Din acest motiv, parka se alătură pardesiului în zona hainelor potrivite pe întreg sezonul rece.0002

Așa cum spuneam într-un material anterior, pardesiul este cu precădere alegerea bărbaților trecuți de 30 de ani, în timp ce tinerii preferă „ruda” mai sport și ceva mai versatilă, parka. Are un un croi mai larg, multe buzunare, cordon și glugă, asta făcându-l pe purtător ceva mai relaxat iar ținuta nu este atât de formală precum în cazul pardesiului. De aceea o poți purta fără nici un fel de grijă atât cu pantaloni joggers, adidași sport și un tricou maxi, cât și la o ținută sport-elegantă. Eu am ales să o port într-o abordare sport-elegantă împreună cu o pereche de pantaloni de stofă, tricou și pantofi din piele de căprioară, cardigan de lână, în timp ce colegul meu a ales blugi negri, adidași sport și pulover.0010 000800050009

Am purtat: pantaloni Zara, pantofi Emporio Armani vintage, cardigan și parka C&A, tricou Zara

Edi a purtat: adidași Zara, pulover și parka C&A