Pardesiul de ploaie

 Din familia pardesielor fac parte și trenciul, lodenul, pelerina, pardesiul Macintosh, Chesterfield.. și lista poate continua. Dacă nu ești un bun cunoscător, cu greu vei putea face diferența între modele. Vorbim astăzi despre pardesiul de ploaie, haină înrudită cu trenciul și derivată din palton.

CULTURA PARDESIELOR

Rolul principal al pardesiului este acela de-a proteja purtătorul de frig, vânt și ploaie. În cultura pardesiului, când un bărbat își pune pardesiul, exprimă automat intenția de-a pleca și în momentul în care își scoate pardesiul se pregătește să-și facă intrarea. Cel care ajunge undeva fără a-și scoate pardesiul semnalizează rezerve, neîncredere, sau doar indecizie. Același gest, de a păstra pardesiul, semnala de asemenea discomfortul, ezitarea sau o companie neplăcută. Un pardesiu bine ales în funcție de ocazie este întotdeauna o adevărată declarație de stil, la fel ca orice altă componentă a garderobei unui gentleman adevărat.

Întotdeauna, pardesiul a fost folosit pentru  a sublinia diferențele de statut social. Persoana care ajuta la îmbrăcarea pardesiului era social inferioară. În zilele noastre, nimeni nu mai așteaptă acest gest, deși este considerat în continuare un gest de respect față de cineva mai vârstnic, sau pe care îl admiri. Dacă acest gest a devenit din ce în ce mai rar, aceasta se datorează nu doar declinului politeții, ci și pierderii culturii pardesiului.

PARDESIUL DE PLOAIE

Materialul este cel care diferă între pardesiul obișnuit și cel de ploaie, iar uneori mici detalii cum ar fi: un guler înălțat sau, foarte rar, o glugă. Dacă „pelerina” de ploaie este confecționată din material cauciucat, pardesiul de ploaie nu primește acest tratament, gabardinul fiind suficient. Din acest motiv, pardesiul este mai potrivit pentru momentele de umiditate ridicată sau ploaie „măruntă”, nu pe timp de ploaie.

pardesiul_detalii_0003

Asociat în primul rând ținutelor elegante, pardesiul se potriverște foarte bine la o pereche de pantofi oxford, pantaloni chinos și cămașă. Acesta denotă eleganță și rafinament tipic englezesc, de aceea este foarte rar asociat cu blugi și pantofi sport. Dar pentru că trăim vremuri în care comfortul este foarte important, iar totul se mișcă din ce în ce mai rapid, o pereche de pantofi sport asociată cu blugi uni, în tricou și un cardigan pot fi asociate pardesiului, fără să supărăm prea tare un englez.

Îți recomand să adaugi în garderoba ta, pe lângă jacheta de piele, bomber, Harrington și palton un pardesiu de ploaie. Croiul simplu și materialul potrivit pentru vreme rea sunt alegerea potrivită începând din toamnă până spre primăvară. Dacă totusi ești friguros, pe timpul sezonului rece poți alege o rudă nu foarte îndepărtată a pardesiului – paltonul, sau dacă preferi ceva mai sport, parka. Despre ele vom vorbi într-un material viitor.

pardesiu_ploaie_0005

Am ales să port: cămașă London Tailors, pardesiu Mark&Spencer, pantaloni Primo Emporio, botine Zara