Nu pot să mă decid! Ajută-mă să aleg o dronă

Vorbesc despre drone, știu, avioane, la propriu!

brd_finance_allinclusive

Înainte să încep e corect să vă spun că am o opțiune pentru ce îmi doresc. Este vorba de cardul BRD Finance allinclusive, cel din imaginea de mai sus. Pe scurt, ai o limită de credit de până la 20.000 lei (aici mă încadrez cu ambele drone chiar) și poți face cumpărături în rate cu 0% dobândă. A, și nu ai comisioane de nici un fel la plata la comercianți și poți cumpăra cu 47 de zile perioadă de grație oriunde în lume (acolo unde există sigla MasterCard). Acum că am trecut în revistă ce face cardul, să vedem ce vreau eu să cumpăr cu el. https://www.brdfinance.ro/viseallinclusive

Situația e în felul următor: avem nevoie de o dronă. Cea veche a vizitat niște tufișuri și ne-am dat seama că are probleme grave cu orientarea în spațiu. Se mai întâmplă când te îmbeți cu apă rece. Din pârâul din spatele casei.

De curând, la Photokina 2016, GoPro a anunțat o super dronă, Karma. Mai degrabă un sistem complet format dintr-o dronă mică și un stabilizator de imagine de genul lui Osmo de la DJI. La doar câteva zile distanță, DJI a anunțat o dronă și mai mică dar și mai performantă (cel puțin din anumite puncte de vedere) decât cea de la GoPro.

Avem nevoie de o dronă de genul acesta, portabilă și ușor de manevrat în așa fel încât oricare din colegii noștrii să o poată folosi la nevoie. Nu îi trebuie lecții specializate și zeci de ore de zbor. Vrem niște cadre frumoase și atât.

Greutate și Dimensuni

Greutate -Cel mai probabil voi avea un rucsac cu mine tot timpul, cel în care țin camera, sau camerele. GoPro Karma cântărește 1006 grame iar Mavic 734 grame. Nu e diferență mare, nu contează atât de mult. Oricare din ele este la fel de bună. Dacă ești exigent Mavic câștigă. În practică le trecem la egalitate.

Dimensiuni – avem o problemă. Pentru GoPro Karma ai nevoie de un rucsac separat.Neapărat. Chiar cel cu care vine drona, și e destul de măricel. Ambele se pliază, nu au nevoie să demontezi elicile, dar totuși. 20 cm ai lui Mavic față de 35 a lui GoPro… Și asta e doar la lungime. Imaginea de mai jos spune absolut tot. Mavic câștigă din nou.

dji_mavic_vs_gopro_karma_dimensiuni

Performanțe de zbor

Timpul de zbor – Mavic are clar 27 de minute. Karma doar 20. Sunt specificații clare și în teorie nu mai e nimic de spus. E drept, voi lua oricum cadre scurte cu ea, însă totuși, poate cele 7 minute în plus vor face diferența. Mavic câștigă și aici.

Viteza maximă – Legat de acest aspect, viteza e importantă. Poți folosi imaginile luate și la o viteză mai mare, fără probleme. În plsu, după ce te-ai obișnuit cu ea, o manevrezi mai ușor și mai rapid. Diferența dintre ele nu e totuși mare. Mavic are 65 km/h iar Karma 56 km/h. În teorie Mavic câștigă, în practică le considerăm egale.

Distanța maximă de zbor – Din nou date tehnice, Mavic merge la 7 km distanță, Karma doar la 3.Nu știu dacă va face diferența în viața reală, pentru că lungimea cadrului din dronă va avea oricum maxim 10 secunde. Hai 15. Nu parcurgi distanța maximă în acest timp. Eu le-aș considera egale, deși Mavic căștigă din nou.

Moduri de zbor

Aici problema e delicată. Știi cum e când vrei un gadget care să știe să le facă pe toate, chiar dacă anumite funcții nu știi dacă le vei folosi vreodată.

Mavic are posibilitatea de a zbura la interior cu toți acei senzori. Karma nu poate, se bazează doar pe GPS. Karma are posibilitatea de a face o trecere în zbor, între două puncte prestabilite pe când Mavic are mai multe moduri de urmărire a subiectului. Tind să cred că acestea vor fi mai utile mai ales pentru filmările cu mașini. Așadar, declar câștigător Mavic.

 

gopro_karma_vs_dji_mavic_controller1

Controller

Nu credeam că va conta acest aspect. Părerea mea este că te obișnuiești destul de repede cu oricare dintre ele. Pe de altă parte, cred că va fi util să ai datele de telemetrie pe un display și controlul imaginii pe altul. Pe de altă parte, controller-ul de la Karma nu îți permite să pornești și să oprești camera, ori să schimbi setările în timpul zborului. Hmmm… Sunt indecis.

Filmare

Stabilizare – Ambele au un gimball cu 3 axe. Karma are o rază de mișcare de la -90 la 0 grade, Mavic de la -90 la +30 grade plus posibilitatea de rotire. Libertatea de mișcare e importantă. Mavic să fie câștigătorul.

Calitatea filmării – Încă nu le-am încercat. Aș miza totuși pe GoPro Hero 5 Black, mai ales pentru unghiul mai larg și ceva mai spectaculos, însă cred că aș fi mulțumit și de Mavic.

Concluzie

Cam greu cu concluzia, pentru că nu am ajuns încă la una. Noi folosim atât GoPro-uri la studio, cât și kit-ul DJI Osmo. Nu am avea nevoie neapărat de un stabilizator de mână dedicat. Legat de preț, Mavic costă 1000 doari cu controller iar Karma 1100 cu tot cu controller și camera. Avem deja un GoPro Hero 4 Black și posibil și un Hero 5 Black… așadar costurile ar fi de 800 de dolari pentru Karma. Totuși, oscilez către Mavic… Nu mă gândesc la bani, mă bazez pe cardul despre care v-am vorbit, dar parcă nu aș vrea să iau două drone și să mă decid apoi pe care o vând pentru că stă degeaba.

Sunt indecis, voi ce părere aveți?