Noile iPhone 6S, 6S Plus, iPad Pro și Apple TV. Tehnologie nouă a la Apple.

În timp ce mulți producători sunt ocupați cu comunicatele de presă iar cei puțin mai mici încă sunt la IFA 2015, Apple își dictează propriile reguli în evenimentul de lansare al noilor produse din această toamnă.

iPhone 6 și 6S

The only thing that’s changed is everything… Acesta este sloganul lor. Nu știu ce să spun… vă las pe voi să vă dați cu părerea.

Sunt aceleași dispozitive ca mărime doar că acum există și Force Touch. De fapt nu se numește Force Touch că au furat chinezii de la Huawei startul cu denumirea. Apple îi spune 3D Touch. Ca să fie pe aceeași linie cu Smart Connector, probabil. Pe de altă parte avem acel Taptic Engine pe care îl găsim și la cel mai nou MacBook. Care are Force Touch. V-ați prins? Înseamnă că sunteți geeks și că mai suntem doar câțiva care citim până aici.

Să continuăm. E interesantă funcția de preview pentru mesaje. Apeși puțin mai tare pe e-mail și ai un preview al mesajului. În plus, 3D Touch funcționează și pentru a trece dintr-o aplicație în alta. Dacă îmi aduc bine aminte, și îmi aduc, Samsung are o chestie foarte similară încă de la Galaxy S4. Dar pun pariu că nu știți de ea pentru că nu o foloseați.

Procesorul e cu 70% mai rapid iar cel grafic cu 90% mai rapid. Observați că nu se mai aplică aceeași regulă ca cea din anii trecuți: „de două ori mai rapid”. Oricum, nici 6 și nici 6 Plus nu aveau probleme la viteză ci la consum. Pariuri pe noua autonomie? Nu s-a spus nimic la eveniment.

capture_008_09092015_215858

capture_010_09092015_215959

capture_019_09092015_220420

Touch ID 2.0 Un nou senzor de amprentă, și el, de două ori mai rapid. Cel de la Samsung e lent, iar  HTC sau chiar și Allview nu au ajuns încă la nivelul lui. Dar, surpriză, cel de la Huawei este în continuare aproape instantaneu. Deși nici asta nu știați pentru că Mate 7 nu s-a prea vândut la noi. Poate va avea o soartă mai bună Mate S care are acest senzor de amprentă rapid și… sunet de tobe… Force Touch.

Camera este cea mai importantă pentru cel puțin un miliard de useri de instagram și facebook combinați. Acum are 12 Megapixeli. Cam de două ori mai puțin ca Sony Xperia Z5 dar nu cantitatea era importantă. E o cameră bună, cu stabilizare și care va face poze excelente în lumină scăzută. Și e de la Sony dar are un soft mai bun decât pune Sony pe Xperia.

Noul iPhone este de două ori mai rapid la focalizare. Mai mulți pixeli pentru focus., iar asta e un lucru bun. Pentru prima dată pentru un iPhone poate filma și el în 4K, iar diferența față de generația anterioară este că are stabilizare de imagine la filmare 4K. Ok, fără să fiu răutăcios, Apple a ajuns și el în rândul lumii. Filmare 4K are și Samsung de la S5. Deși nici asta nu te interesa până acum pentru că nu prea se vând televizoare 4K.

Camera frontală are un senzor de 5 Megapixeli iar ecranul funcționează acum pe post de flash. Se aprinde de 3 ori mai mult decât în mod normal. Așa compensează lipsa de lumină în cazul unui selfie. Din nou, pentru că megapixelii nu contează, concurenții pun camere frontale de 8 Megapixeli pe telefoane deja.

Are Live Photos – cadre de 3 secunde, GIF-uri probabil. Au și sunet, deci sunt filme…. Adică cu ce se mândrea Samsung acum fix un an la lansarea lui Note 4. Au uitat între timp de asta pentru că nimeni nu le folosea. Apple le lasă active “by default” dar fii cu băgare de seamă că vor umple stocarea prea repede.

Apple Watch

Veste bună pentru cei care l-au cumpărat pe primul. Banii lor nu se devalorizează încă un an. Este același Apple Watch dar va primi un sistem de operare nou, Watch OS2. Acesta va fi disponibil începând cu 16 septembrie și aduce o serie de funcții noi.

Aici putem enumera accesibilitatea cu mai multe servicii de știri, compatibilitate cu camerele GoPro, mai ales cu funcția Live View de pe acestea și actualizare mai rapidă a informațiilor. Acum nu mai trebuie să scoți telefonul din buzunar și deschizi aplicația ca să vezi cum e încadrat GoPro-ul tău. Utilă funcția și am vrea să o vedem și pe ceasurile cu Android.

Se pune din nou accentul pe healthcare. Apple Watch permite monitorizarea informațiilor vitale pe care le citește ceasul, direct de către medic, prin internet. Cel mai important este că se face în timp real, lucru pe care l-au spus și la lansarea ceasului, însă nu a intrat în vigoare decât acum.

capture_016_09092015_220358

Sense Baby spune că poate monitoriza semnele vitale ale bebelușului din burta mamei. Un fel de control periodic făcut de la distanță.

Dacă funcțiile de mai sus nu te atrag prea mult și ești mai mult atent la aspect, are și noi curele premium, din piele, create în colaborare cu casa de modă Hermes. Acestea vor dubla sau tripla costul inițial al ceasului desigur. Pentru alternativă aruncă un ochi pe indiegogo și kickstarter. Încep să apară carcase și brățări interesante de Apple Watch la o zecime din preț. Adică de pe la 40 de dolari.

Apple Watch vine și cu două noi tipuri de finisaje, Gold și Rose Gold, precum și un model din oțel inoxidabil și curea roșie. Mmmm, acesta chiar îmi place. Îmi mai trebuie doar un iPhone pentru el.

iPad Pro

Cel mai mare iPad din istorie este cât ecranul unui Macbook Pro și mai mare chiar decât al unui Macbook. La cei 12.9 inci o să ai senzația că te-ai urcat cu televizorul în pat. Adevărul este că detaliile din filme se vor vedea chiar prea bine pe ecranul Retina, indiferent de tipul de film. Mă refer la filmele de artă, desigur.

iPad Pro are cel mai avansat procesor mobil făcut de Apple care ar fi putut motoriza fără probleme și un calculator complet. A9X este mai puternic decât majoritatea laptop-urilor vândute în ultimul an. Care din ele, cele cu Intel Atom? Probabil… Nu este corectă comparația, ci doar exagerată. Sistemul de operare este altul și procesoarele sunt altele pe un laptop și o tabletă. Cel mult ar putea compara iPad-ul Pro cu o tabletă cu Windows. La comparația cu Surface Pro ar pierde ușor pentru că acolo avem inclusiv versiuni cu procesor i7 dar asta e altă poveste.

Specificații: 12.9 inci, procesor A9X, de două ori mai multă memorie ca ultimul model, probabil 2 GB de data asta. Are 4 difuzoare. Din imagini, aceste difuzoare par să aibe și incinte separate. Ei spun că le-au făcut cutii de rezonanță din fibră de carbon și că se aud mai tare decât te aștepți. Abia aștept să le aud. Cei care au folosit un Macbook știu că sunetul difuzoarelor mici e bun în mod obișnuit la Apple.

capture_006_09092015_204711

capture_004_09092015_202147

capture_007_09092015_205229

Camera este de 8 megapixeli, WiFi AC cu MiMo (o tehnologie pentru creșterea semnalului wireless în anumite zone), TouchID (senzor de amprentă) și doar, atenție, doar LTE 150Mbps. Mulți producători au deja LTE300 chiar și pentru tablete. Adică acel 4G+ cu care se laudă toată lumea acum. Probabil au considerat că este suficient, mai ales că Statele Unite e puțin în urmă cu internetul. La fel și Germania. Și Franța. Și restul lumii în afară de România și Japonia. Sic.

Acum încercați să spuneți cu noi Apple Pencil. Acesta este creionul de la Apple pe care l-aș putea asocia cu multe lucruri dar mă abțin. Ce s-a întâmplat cu ce zicea Steve Jobs acum mulți ani?

„Dacă vezi un stylus atunci au dat-o în bară”

Nu mai contează, Steve nu mai e printre noi. Facem ce vrem acum. E drept, l-au prezentat doar ca accesoriu pentru tabletă grafică și nu pentru utilizarea de zi cu zi.

Este un stylus digital, cu acumulator, care se încarcă direct de la iPad Pro prin conectorul Lightning din capătul acestuia. Are senzori de presiune și înclinație lucru care e frumos și din prezentare pare a fi foarte precis și totuși destul de ergonomic. Sunt de acord cu faptul că stylus-ul de pe tabletele și telefoanele actuale e cam greu de ținut în mână. Acesta seamănă mai mult cu cel de la o tabletă grafică. Sau cu un… creion. Deci Apple Pencil.

Stai, că are și tastatură, și seamănă al naibii de mult cu cea de la Microsoft Surface. Are și același conector magnetic pentru date și alimentare, iar ei îi spun Smart Connector…. Parcă Smart era prizonier în vocabularul Samsung. Și Pen(cilul) și tabletele Pro. Și diagonalele care par exagerate pe smartphone și tabletă.

iPad Pro… mite și Pro… ductivitate. Am fost uimiți să îi vedem pe scenă pe cei de la Microsoft. Ne-au făcut demo de Office cu Excel și PowerPoint. Apoi cei de la Adobe au arătat Photoshop-ul care pune zâmbet pe manechine triste.

Prețurile sunt după cum urmează:

Apple Pencil – 99 Dolari

Smart Keyboard – 169 Dolari

iPad 32 GB 799 Dolari

iPad 128GB – 949 Dolari

iPad 128 GB + LTE – 1079 Dolari

Deci un iPad Pro cu tastatură și Pencil o să coste cât un Macbook Pro. Decideți voi care este o afacere mai bună.

Vestea bună e că vom avea un iPad Mini 4 cu aceleași specificații de la iPad Air 2 dar într-o carcasă mai mică. De văzut și testat.

Apple TV

An de an, Apple și doar Apple, încearcă să reinventeze televizorul. Vorbesc de AppleTV, un dispozitiv pe care mulți îl cumpără doar pentru a trimite ecranul de pe tabletă sau smartphone pe un televizor. Doar atât. Iar asta pentru că nu știe să facă foarte multe iar serviciile sale nu sunt cele mai diverse. În Statele Unite, americanii îl mai folosesc pentru Netflix și cam atât.

Dacă îți place să stai cu televizorul deschis atunci o să vrei un screensaver de la Apple. Sunt imagini frumoase. Și se mișcă. Imaginile adică…

Sincer, după ce au muncit ani de zile la reinventarea dispozitivului numit Apple TV, s-au uitat în jurul lor și au creat un dispozitiv ce suportă aplicații. Acum reinventează roata, cu telecomanda cu comandă vocală. Aici Samsung, LG, Toshiba, Vizio și probabil alți producători de SmartTV-uri se uită gură cască. Ei încearcă același lucru de ani de zile doar că nu le iese.

capture_018_09092015_220415

Aplicațiile sunt punctul forte ale acestui dispozitiv, din acest motiv AppleTV promite să fie o consolă de gaming care cu siguranță va afecta și vânzările de Wii și WiiU de la Nintendo, dacă mai au ceva vânzări desigur, dar și Xbox One. Să vă spun și de ce. Are un AppStore complet. Jocurile suportă multiplayer și pe lângă telecomandă se poate folosi ca și controller un iPod Touch sau un iPhone. Deci nu mai trebuie să cumpărăm controllere dedicate. Merge și cu Apple Music iar abonamentele de pe iPhone sau Mac sunt active și aici.

Prețurile:

Apple TV 32 GB – 149 Dolari

Apple TV 64 GB – 199 Dolari

Vechiul Apple TV – 69 Dolari