Noile Apple MacBook Air 13, MacBook Pro 13 și MacMini – Cavaleria.ro

Apple a lansat trei computere noi, două laptop-uri și un pitic de pus sub monitor, mai exact un MacBook Air, un MacBook Pro de 13 inci și un Mac Mini. Ce este atât de special la ele? Autonomia în primul rând, un maximum de 18 ore pentru MacBook Air, 20 de ore pentru MacBook Pro 13 și zero pentru MacMini. E cu priză.

De unde atâta autonomie?

Pentru că vin cu procesoare construite de Apple, noile M1, care la bază funcționează pe arhitectură RISC. Este o poveste mai lungă, dar trebuie să știi că sunt făcute sub licență ARM, ca mai toate procesoarele de mobile. Adică ar putea la fel de bine să fie puse și în niște telefoane. Ba chiar procesoarele pe care se bazează noile M1 sunt pe toată gama iPhone 12 și pe noul iPad Air. 

Ce înseamnă asta?

Ei bine, noul MacOS Big Sur este capabil să ruleze atât aplicații de computer cât și de mobil, în același timp. Lucrând de atâta vreme la un sistem de operare, Apple a reușit să îl construiască după cum și-a dorit ca să depășească acest prag, această tranziție între desktop și mobil. 

Referitor la restul configurației, noile laptop-uri vin cu până la 16 GB Memorie RAM și un maximum de 2TB de stocare. Nu te arunca la cea mai mare variantă de SSD însă, există porturi Thunderbolt pe ele, două pe fiecare model, pe care poți lega liniștit un SSD super rapid. 

Rezoluția este aceeași, 2560×1600 pixeli cu un raport de 16:10 al ecranului. E ok, însă parcă tot mai atractiv pentru productivitate este ecranul celor de la Huawei în format 3:2 cu o rezoluție de 3000×2000 pixeli.

Ok, cât costă?

Apple MacBook Air pleacă de la 999 dolari, fără taxe și TVA, pentru 8 GB RAM și 256GB SSD. Și un chip M1 cu mai un nucleu în minus la grafică față de PRO. Da, există o diferență și acolo. Partea bună este că noul MacBook Air nu are ventilatoare deci va fi extrem de silențios. Puțin călduț dar foarte cuminte.

Apple MacBook Pro de 13 va costa de la 1299 dolari, fără taxe și TVA din nou. La fel, cu 8 GB RAM și 256 GB SSD. Și aici avem o singură variantă M1, cel cu 8 nuclee grafice și tind să cred că este mai dezlănțuit la performanță decât MacBook Air, fiind un laptop cu ventilator de răcire.

Hai să vorbim despre performanță!

În teorie este exact ce trebuie, de X ori mai mare ca generațiile anterioare la toate capitolele, procesor, grafică, poate chiar și viteză de citire și scriere. Discuția însă are multe aspecte. Puncte mici pe care le găsești în josul paginii de descriere ale produsului.

Apple spune că noul procesor este cu până la 2.8X mai rapid ca cel de la Intel. Dar îl testează doar la capitolul compiling și programare, doar în programe dedicate Apple cu care se produc aplicațiile de mobil. Xcode 12.2 cu Apple Clang 12.0.0, Ninja 1.10.0.git și CMake 3.16.5, toate versiuni beta nelansate către public. Deci nu putem testa și noi, deci este irelevant.

Comparațiile de performanță făcute de Apple în cadrul evenimentului sunt corecte, din punctul lor de vedere. De exemplu pe partea grafică de mobil, unde acum Intel și AMD se luptă pentru supremație.

Noul Neural Engine cu 16 nuclee este de 11 ori mai puternic decât competiția de la Intel. Testat cu versiuni nelansate de Xcode 12.2 and Create ML 2.0. E și normal, Intel nu avea un Neural Engine.

Mai putem continua dar prefer să aștept noile MacBook-uri ca să testăm afirmațiile de mai sus. Până atunci nu cred că este un lucru rău că noile MacBook-uri vin cu procesoare ARM. Google Drive, Word, video 4K, web browsing merg deja excelent pe un telefon și vor funcționa și mai bine pe un laptop cu un procesor și mai puternic. De acord. Autonomie de zeci de ore și maximum de silențiozitate. Nu vrea nimeni un avion care decolează de pe masă atunci când deschide un Excel mai stufos. 

Sunt deschis să le testez și sunt sigur că mă voi îndrăgosti de ele pentru ceea ce oferă. Ba chiar o să fiu foarte tentat să îmi cumpăr unul mai ales că o mare parte din lucrurile pe care le fac se rezumă la navigare pe web, editare de fotografii, scris și vizualizat clipuri. Și pun pariu că Adobe o să facă un Premiere Pro bun și pentru M1.