De ce merită să faci cumpărături din State?

Cum adică să dai numai 10-20$ pe un tricou e firmă? 25$ pe o cămașă ori 30$ pe o pereche de Levi’s? O să admit fără prea mult orgoliu că îndes ocazional geamantanul cu cumpărături din State, sau chiar din restul Europei. Mi-am cumpărat haine bune din State la prețuri de 3-4 ori mai mici față de România. Mai ales din outlet-uri. Multe haine le mai port încă și rezistă bine după multe spălări. Nu mă omor după fashion, dar am învățat să recunosc mai întâi un material de calitate iar “pe afară” lucrurile sunt de obicei mai bune.

Poți multiplica povestea cu prețul mai bun și la alte magazine. Spre exemplu un iPhone nou este doar 700$ la tejghea în State față de 1000 la noi. Un Canon 5D este 2500$, o cameră video SONY bună, 600, în loc de 1000. Cu 30-40% mai puțin decât la noi. Cum să nu visezi să îți faci cumpărăturile din SUA? Cunosc oameni care au comandat și mobilă cu containerul sau perdele și automobile. Și totuși, de ce este atât de ieftin la ei? Păi din câteva motive.

Prețurile pe care le vezi afișate mai peste tot nu includ “sales tax”. Ei nu au TVA ca noi, ci o doar o taxă pe vânzare de aproximativ 10%, în funcție de statul în care plătești. Poți scăpa însă de această taxă dacă cumperi online cu livrare de la un magazin din alt stat. Spre exemplu eu cumpăr des de la bhphotovideo.com din New York cu livrare în alte locuri din State. Faptul că marfa a părăsit statul New York, m-a scutit de 60 de dolari la cameră, vreo 160 la un laptop trimis în Los Angeles. Unde mai pui livrarea gratuită. Very big deal dacă ai răbdare 3-7 zile.

Volumele. America singură e responsabilă pentru jumătate din consumul de pe planetă. E impregnat în cultura lor deja să cumpere mult. Așa că nu e de mirare că toate mărcile importante sunt aici. Magazine sunt peste tot, firmele de transport sunt puse perfect la punct, au mereu stocuri disponibile. Competiția între magazine, curieri și producători ține adaosurile jos, prețurile de transport mici iar fabricile produc mai ieftin când o fac la scară mare.

La electronice și haine ei stau bine. La mâncarea obișnuită nu. E scumpă și proastă mâncarea lor din supermaketurile obișnuite sau din restaurantele accesibile. De la pâine la legume și brânzeturi. Sunt mai ieftine și mai bune la noi. Dacă vrei calitate, o găsești totuși în anumite locuri dar la prețuri mari. E pe val însă noul trend BIO iar cei care își permit au de unde alege orice, ecologic.

Merită să cumperi cu livrare la noi? Nu. Desigur, scapi de sales tax și dacă ceri livrare în România dar nu și de livrarea prin curier, mult mai scumpă. Adaugă apoi TVA și taxele vamale la electronice. Ajungi în final să dai aproape la fel ca în magazinele de la noi și apoi alergi să găsești un adaptor de priză sau chiar un transformator de la 110V la 220V. Să nu mai zic de garanția cu semne de întrebare.

În concluzie, e o idee bună să faci shopping din State dacă te nimerești în vacanță ori ai pe cineva care călătorește acolo. Eu știu asta cel mai bine. La fiecare drum aduc câte ceva pentru o gașcă de prieteni. Dacă iei electronice, scoate-le din ambalajul original, ca să eviți o discuție neplăcută la aeroport. Evită să cumperi din poze haine și încălțăminte. Șansele să îți nimerești măsurile sunt loterie curată.

Statele Unite ale Americii: cardul meu debit rezistă cu greu…