iPhone SE – Oferă-i utilizatorului ceea ce cere

Apple iPhone SE

iphone_se_powerful

Pentru cei care au ajuns mai târziu la butoane, Apple a anunțat un nou iPhone. Mai exact în seara zilei de 21 martie. Se numește iPhone SE, de la Special Edition. Nu vom discuta despre rotițele de marketing, bine unse de altfel, ce se învârt în jurul produselor Apple. Îmi place însă un lucru despre ei, știu să asculte. Cel puțin atât căt să și prindă ceva din zbor.

Tim Cook, CEO-ul Apple spunea în ianuarie că 60% din utilizatorii de iPhone nu au trecut la modelele semnificativ mai mari, adică iPhone 6 și 6 Plus. Da, vorbim despre cele lansate în septembrie 2014. De un an și jumătate, utilizatorii înfocați ai platformei consideră că noile modele sunt prea greu de ținut în mână. Și cam așa este. M-am mirat și eu puțin la momentul respectiv, știind că Apple a insistat pe faptul că diagonala de 4 inci este optimă pentru un smartphone.

Noi, cei pasionați de domeniu, țintim către cel mai performant și mai puternic dispozitiv posibil. Eu de exemplu țin în buzunar un telefon de 6 inci. Eu, și alții ca mine reprezentăm probabil 1% din utilizatorii de smartphone. Poate chiar și mai puțin. Restul lumii încă vrea să folosească telefonul cu o singură mână. Și le dau dreptate, mai puțin în cazul în care cealaltă mână se află pe volan, iar copilul de 2 ani pe scaunul din spate. Inconștientule! Sau inconștiento! Nu discriminăm.

Revenind la nou iPhone SE, este un iPhone 6S în straie de 5S. Adică e la fel de rapid ca 6S dar arată ca un 5S. Are NFC (doar pentru Apple Pay), un procesor puternic, o cameră de 12 Megapixeli ce poate filma 4K și vine cu noul sistem de operare iOS 9.3. Bine, nu e chiar nou, dar sper că merge mai bine. Are tot carcasă din aluminiu și s-ar putea, s-ar putea, să fie compatibil cu carcasele și accesoriile de la 5S. Nu bag mâna în foc până nu îl văd.

Suportă Live Photos, are senzor de amprentă pe butonul de Home, face panorame la 63 Megapixeli și chiar filmează în slow-motion la 240 de cadre pe secundă. Ah, și vine în două variante de stocare, cu 16 GB și 64 GB.

Prețul anunțat de Apple este de 399 dolari. În SUA. La noi se va transforma probabil în 499 Euro plus ceva mărunțiș. Asta este situația așa că vă rog nu vă revoltați pe sistem. Nu are rost.

Sunt curios însă dacă îl vei putea lua în rate direct de la un magazin autorizat Apple, la fel cum se va întâmpla în SUA. 17 dolari pe lună pentru iPhone SE și 31 de dolari pentru iPhone 6S Plus. Probabil că nu, pentru că după un calcul simplu pe doi ani observăm că Apple nu are comision.

Apple iPad Pro 9.7

ipad_pro_97

Și aici avem o discuție similară. Anul trecut compania a lansat un iPad Pro de 12.9 inci. Nu știu cine și-ar fi cumpărat o astfel de tabletă. E destul de mare ca să te incomodeze atunci când o ții în mână, în brațte, pe genunchi, etc. E mai mult de ținut pe birou și eventual pe măsuța de cafea când te uiți la film. Anul acesta au venit cu o variantă mai mică, normală după standardele pe care le-au impus de când au lansat prima tabletă. 9.7 inci. ”Back to the drawing board” cum se spune pe engleză, atunci când nu îți iese ceva și o iei de la capăt.

Și asta mică e puternică. Mai puternică decât orice iPad air existent până acum. Are aproape 450 grame, senzor de amprentă, patru difuzoare (două pe fiecare latură), rezoluție de 2048×1536 pixeli și un display interesant. Ei îi spun True Tone și are de fapt patru senzori ce măsoară luminozitatea și temperatura de culoare a luminii ambientale și apoi adaptează luminozitatea și din nou, temperatura de culoare a ecranului pentru rezultate optime.

Are aceeași cameră foto de pe iPhone SE și 6S cu 12 Megapixeli, care filmează 4K. Cred că este singura tabletă ce poate face acest lucru. Mai mult, vine cu 32, 128 sau 256 GB de stocare. Prețul pleacă de la 599 de dolari. În SUA. ”Camera bump” inclus.

Alte nimicuri

Aici putem include scăderea de preț pentru Apple Watch, cel mai ieftin fiind acum 299 dolari, noua versiune de iOS 9.3 care vine cu ceva îmbunătățiri pe care le vom discuta mai târziu și câteva noutăți pentru Apple TV. Apple TV este din punctul meu de vedere un produs care mă ajută doar să fac mirroring de pe un dispozitiv Apple pe televizor. Funcționează impecabil la acest aspect. Are și aplicații, acum și mai multe aplicații, iar cu update-ul de software disponibil pentru toată lumea, are și SIRI. Da, acum poți vorbi cu televizorul, în siguranța casei tale.

Apropo de Apple Watch, cineva prezent la evenimentul din Cupertino spunea despre cureaua acestuia că este singurul lucru nou prezentat la această lansare. Cu jumătate de gură îi cam dau dreptate.

The only thing that actually looks new at today’s #apple event: Watch bands made of woven nylon.

Posted by Geoffrey Fowler on Monday, 21 March 2016

În acest moment, Apple se pregătește să anunțe… un nou iPhone. Urmăriți-ne pentru mai multe detalii.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

El este Liam, roboțelul responsabil de reciclarea iPhone-urilor vechi. Le dezasamblează complet și sortează toate…

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Pentru că e primăvară, Apple Watch se ieftinește și primește ”o colecție nouă de curele”. Prețul pleacă de la 299 dolari.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Apple TV are și jocuri… #vremsăvedemnouliPhone#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Cine are un AppleTV? Fă update-ul de software dacă vrei să vorbești cu Siri și de pe televizor.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Apple a vândut mai multe telefoane de 4 inci în 2015, decât în anii precedenți. Dacă vă întrebați de unde vine această cifră mare, recent au deschis porțile și în China.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

iPhone 5 SE are aceleași performanțe ca și iPhone 6S. Nice.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

O cameră foarte similară cu cea a lui iPhone 6S.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Cam slăbuț la viteza LTE, însă compensează prin WiFi de ultimă generație.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Pe scurt, specificații și preț ale noului iPhone SE.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Uite și un nou iPad Pro. Mai mic, mai ușor, cu diagonala de 9.7 inci.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

”Există 600 de milioane de PC-uri mai vechi de 5 ani, încă în folosință. Toți acești oameni ar beneficia de pe urma unui iPad Pro”#ironiefinădelaApple#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Există 4 senzori ce măsoară temperatura de lumină ambientală și reglează iPad-ul pentru ca acesta să redea culorile optime.#credcăepreamultmarketing#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Dacă e să comparăm mere cu pere, spun și eu că un Nokia E51 este mai bun decât un pentium 4.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Recunoaștem că este cea mai bună cameră foto/video de pe o tabletă. Ever. Filmează chiar și 4K.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016

Este de altfel, și singura tabletă care vine cu 256 GB memorie de stocare. Pornește de la 599 dolari.#evenimentapple#cavaleriaro

Posted by Cavaleria.ro on Monday, 21 March 2016