VIDEO – Re-inventatorul Pegas

Oricum încercai să asamblezi o bicicletă de la Zărnești, tot mitralieră ieșea. Poanta era valabilă și pentru mașinile de spălat de la Cugir dar eu am crescut la zece minute de fabrica “6 Martie” plus că sunt născut pe 6 martie așa că voi fi subiectiv și o să trag spuza pe turta de la Brașov. Unde mai pui că premiul primit de la părinți în clasa a doua a fost o bicicletă pliabilă Pegas obținută cu pile și relații de tata, șef la mecanizarea agriculturii, adică la SMA. Suspectez că a dat la schimb cel puțin un camion de cartofi că oricum la noi se produceau recorduri, cel puțin pe hârtie. Desigur, inventez partea cu șpaga. Și cu producția de cartofi. Cât despre porumb, stâlpii de telegraf stau martori că scările erau prea mici pentru recoltare.

La distanță mare de Epoca de Aur, doi băieți s-au hotărât să dea mai mult decât o spoială brand-ului Pegas, altfel mort de mult într-o poiată de prin Zărnești. În 2012 antreprenorii Andrei Botescu și Alexandru Manda cumpără marca Pegas, rămasă de izbeliște, și înființează la București Atelierele Pegas în care se reia producția de biciclete. Nu văd inspirație poetică aici, așa cum sugerează sigla ci mai degrabă puțină naivitate și nebunie la limita genialității. Recunosc că așteptam să se prăbușească epic această afacere cu iz hipsteresc într-o țară unde toți ne batem cu pumnii în piept despre cum suferim pentru valorile naționale, în timp ce bem, ronțăim și ne îmbrăcăm numai de la branduri de renume “Made in China”.

În ciuda pesimiștilor, la finalul lui 2016, se vânduseră deja 10.000 de exemplare Pegas. Dacă erau doar niște chinezării re-branduite ar fi trebuit să se stingă povestea, însă bicicletele Pegas chiar merg. Nu sunt super-tehnice dar… merg și, cel mai important, sunt autentice, cool. Sunt de aici și de atunci dar și de acum. Iar românii le cumpără. Fie că vorbim despre cei de aici sau din Austria, Spania, Germania, Polonia, Marea Britanie sau Irlanda. Mai mult, aș paria pe cel mai bun an de când există Pegas. Mă bazez pe generația aceea tânără care își naționalizează încet dar sigur afecțiunea pentru brand-uri. Adevărul e că versurile Mirabelei Dauer și ale Corinei Chiriac, vedetele anului pe scena de la Electric Castle 2017, pot umple mai multe foi decât toți ceilalți artiști la un loc. Dincolo de marcă, Pegas prinde însă și un trend neobișnuit în ultimul sfert de secol pe la noi. Folosirea bicicletei redevine interesantă în orașe în locul cutiilor de metal. Cu riscurile de rigoare, copii, tineri și “hipsteri” bătrâni se dau din nou pe două roți în ciuda claxoanelor, a prafului și a gropilor. Devin însă orașele mai prietenoase cu bicicleta? Prea puțin. Dar bicicliștii nu se predau nici când sunt furați, schilodiți sau înnegriți de fum. De aceea văd un viitor luminos pentru “biclă”, mai ales dacă e națională.

Invitatul interviurilor Cavaleria.ro de astăzi este Andrei Botescu, fondator Pegas.

Interviu susținut de BCR.