VIDEO – TELEFONUL PLIABIL CU ANDROID DE LA MICROSOFT

Microsoft a lansat o serie de noi dispozitive, unul mai deștept și mai impresionant ca celălalt. Microsoft practic construiește hardware performant și elegant pentru Windows. Și asta nu e rău. Am mai testat în trecut dispozitive de la ei și ne-au impresionat.

Microsoft Surface Pro X

Este prima pe lista de priorități, o tabletă super performantă de 13 inci cu 4G și o tastatură detașabilă. Probabil cea mai bună tastatură din câte am testat. Și rulează Windows 10 Home, varianta completă. Prețul pornește de la 999 dolari sau euro, vine cu același tip de ecran în raport 3:2, bestial pentru productivitate pentru că este mult mai lat ca o tabletă sau un laptop obișnuit, maximum de 16 GB RAM, până la 512 GB stocare și un procesor dedicat numit Microsoft SQ1. Da, este special construit pentru ei împreună cu Qualcomm. Are doar 774 grame, și fiind un produs care rulează pe Windows poate fi comparat doar cu un laptop în termeni de performanță, nu cu o tabletă Android sau Apple. Sunt curios cum rulează pe ea toate programele de desktop, chiar sunt curios.

Microsoft Surface Pro 7

Este tot o tabletă, tot cu Windows 10 Home. Vine însă echipată cu un procesor i7, i5 sau i3, maximum 16 GB RAM și 1 TB de stocare. Ce mă surprine este că e la fel de ușoară ca și Surface Pro X cu o diagonală apropiată de 12.5 inci dar cu componente de laptop la interior. Și aceasta promite puțin peste 10 ore de autonomie și chiar mă văd folosind-o mai bine de o săptămână, pentru task-urile de zi de zi.

Microsoft Surface Laptop 3

Microsoft crede foarte mult în touchscreen, de aceea până și noile laptop-uri de 13 și 15 inci au așa ceva. Mă topesc după ecranele de tip 3:2 și chiar îmi doresc să încerc unul. Sunt sigur că voi da scroll mai puțin. Aici avem procesoare de la Intel din seria 10 alături de grafică AMD Radeon, maximum 16 GB RAM și 1 TB de stocare, o baterie e promite 11 ore de autonomie și un maximum de 1.5 kilograme pentru varianta de 15 inci. Serios, laptop cu ecran de 15 inci, un ecran superb apropo, la doar 1.5 kilograme e de încercat. Spatele tău îți va mulțumi.

Microsoft Surface Buds

Sunt căști wireless care funcționează cu orice dispozitiv cu Bluetooth și mai ales cu telefoanele cu Android și Microsoft Office… Deja pare că nu mă interesează Office-ul, așa este, mai degrabă vreau să vorbesc despre sunet. Nu știu la ce să mă aștept pentru s-a pus acentul pe design și funcționalitate. Personal nu mă omor nici după design-ul lor, sunt prea puțin discrete, prea ”in your face” dar na, vedem noi și cum se aud.

Microsoft Neo

Este produsul nelansat și doar anunțat la eveniment. Cică o să îl vedem prin iarnă, de Crăciun. O tabletă cu procesor intel, două ecrane foarte apropiate și o balama ce le permite să se rotească la un total de 360 de grade. Adică o poți folosi pe post de tabletă deschisă, doar cu un ecran, tabletă pe masă, modul ”cort” pentru vizionare de filme sau prezentări și chiar ca pe un laptop. Apreciez și tastatura care lasă loc pentru nu touchpad în partea superioară, un fel de touchbar de la MacBook sau Dual-Screen de la ASUS. Combinația este genială, mai ales pentru productivitate unde promite cel mai mult. Cred că Microsoft visează să înlocuiască laptop-ul, tableta și poate chiar și telefonul cu această tabletă. E totuși destul de mare, estimez că cele două ecrane au undeva la 6-7 inci fiecare.

Microsoft Duo

Pentru asta există Microsoft Duo, al doilea gadget pe care și în prezentare l-au lăsat tocmai la final. Este aceeși idee doar că într-un format mult mai mic. Un telefon pliabil cu două ecrane, care rulează… surpriză, Android.

Atunci când Microsoft lansează un telefon pliabil cu Android, te pune pe gânduri cu privire la viitorul dispozitivelor mobile. Avem doi mari jucători în industrie, Google și Apple, și ordinea este corectă, pe Android funcționează cele mai multe dispozitive, chiar și sisteme de control integrate, POS-uri, și abia apoi telefoane și tablete. Într-un fel era normal, Windows Mobile a murit repede, și singurul care îți poate un sistem de operare bun, cu acces la miiarde de utilizatori este Google cu al său Android. Sunt curios și ce va face Huawei în această privință, însă despre asta vom vorbi mai încolo.

Acestea sunt așadar cele mai noi dispozitive de la Microsoft pe care nu le vei cumpăra oficial din România. Sunt super gadget-uri, excecutate impecabil din punct de vedere design, funcționalitate, cu idei bune, însă va trebui să ochești un magazin care decide să aducă o parte dintre aceste produse și în România. Apropo, Microsoft are nu mai puțin de 1200 de angajați la noi în țară, o mare parte pe zona de software, însă dispozitivele lor nu sunt disponibile oficial aici. Nici măcar magazinul de jocuri nu este deschis pe Xbox One sau One X, trebuie să folosești un VPN.