De câte carduri are nevoie un om normal? Eu am deja cinci. Un card de dolari, unul de euro și două de lei (firmă și salariu). Cardul de dolari mi-a fost mereu un partener bun de călătorie peste ocean. Mi se părea mai bine să achit dolari cu un card de dolari. Nu există costuri la tranzacție și totul părea ok. După care am mai făcut socoteli și mi-am dat seama că dincolo de costurile de emitere ale cardului și mentenanța, dolarii pe care îi puneam în cont nu picau din cer. Indiferent că făceam la casa de schimb sau la bancă schimbul, tot ajungeam să plătesc peste cursul BNR. Valabil și la euro. Și totuși nu mă lasă inima să renunț la cardul de dolari pentru unele tranzacții pe site-urile de afară. Pun doar ceva mărunt și achit micile taxe pentru o aplicație sau un proxy. Acum stă mai mult nefolosit pentru că de la o vreme m-am întors la lei.

După ani în care am călătorit cu cel puțin 2-3 carduri la mine, de vreun an am ajuns să folosesc cel mai des unul singur. Un MasterCard Gold de lei. Arată ca un card de valută, este embosat, adică are literele ușor ridicate și este acceptat peste tot, adică vreo 36 de milioane de locuri. Toate acestea sunt importante, nu e doar o chestiune de gusturi când te trezești la ghișeul firmei de rent-a-car și se uită un străin la tine de parcă ai venit să îi strici ziua. Cardul acela e ca haina de pe tine. Dacă arată de firmă, ai și tu o ”firmă” bună în ochii lor. Când ești obosit de pe drum și vrei doar să îți rezolvi rapid treaba la check-in, chiar și un zâmbet fals și un ”mulțumesc” sec ajută.

Dincolo de imagine, mă interesează să nu plătesc prea mult ”firma” și să plătesc mai degrabă calitatea. Cu acest card am ajuns să achit în lei oriunde cumpăr online sau la casa de marcat. Mai ales când prețul afișat e în dolari sau euro este mai ieftin datorită cursului MasterCard, extrem de apropiat de cel al BNR. Să îți explic. Luăm de exemplu ziua de 13 martie. Curs BNR: 4,4472 lei/EUR. Curs MasterCard: 4,4260 lei/EUR.

Practic cursul e făcut direct în piața valutară internațională și este mereu mai bun decât casa de schimb de la colț sau a băncii. Mai nou și comercianții de afară s-au făcut isteți. La bancomat apare de multe ori opțiunea de a plăti în moneda locală sau în cea de acasă. Deși primul instinct ar spune să plătești în lei, eu aleg mereu să plătesc în valută și nu aleg conversia oferită de Amazon sau POS-ul din magazinul Abercrombie, spre exemplu. Am făcut socoteala și ies mai bine dacă aleg să plătesc în dolari sau euro și las MasterCard să facă în spate conversia. Diferența este de 2 până la 4% în favoarea mea. Mai e nevoie să îți spun ce idee proastă e să mergi cu cash în străinătate? Ori că tranzacțiile de pe card sunt asigurate și că poți cere anularea lor în caz de forță majoră? În plus știi întotdeauna exact ce și pe ce ai cheltuit. Eu folosesc și sistemul de alertă prin SMS al băncii iar mesajele text vin gratuit în roaming pe telefon.

Iar asta nu este tot. Cardurile premium vin și cu avantaje. Imaginează-ți că aștepți decolarea la Otopeni pe o canapea cu un capuccino și o gustare în lounge-ul business, în loc să stai în picioare la poarta de îmbarcare. Și nu este singurul pont. Restul, în curând.

You Might Also Like

11 Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

  Eu am doua VISA Electron, unul emis in romania la BT (lei si valuta) iar unul in strainatate la Nordea in moneda locala. Pana in prezent nu am avut preobleme cu ele, dar nici nu am prea avut atentie prea mare.
  Ce sa evit si de ce sa ma feresc?

 5. 5

  George ai incercat si cu alte valute? Sa zice franc elvetian? Daca platesc in Elvetia la un restaurant, conversia se face RON – CHF sau mai trece si prin Euro? Mai platesc si la banca care a emis cardul vreun comision ?

  Mersi!

 6. 6

  Daca folosesc in tara un card Master card in valuta, conversia se face la cursul oferit de MasterCard sau de banca?

 7. 8
 8. 9

  salut,eu am o nedumerire,cumpar de obicei online din strainatate mai ales din china,care dupa cum se stie plata este in $$$ ,eu am un card visa,cineva mi-a recomandat recent sa nu mai platesc in $$$ si daca se poate sa aleg metoda de plata in €€€ pe motiv ca ies mai bine la curs,mai pe romaneste nu mai platesc asa mult,sper ca mi-ai inteles intrebarea si nedumerirea in acelasi timp si sper cu drag sa imi poti raspunde.o zi faina,si succes !!

 9. 10

  Este bun de tot articolul l-am distribuit pe unde am putut, sper sa vina in ajutorul celor care citesc articol.

  De cativa ani imi dau comanda de haine si genti pentru femei de pe internet atat din Romania cat si din afara tarii, am avut experiente de cumparare placute dar si foarte multe neplacute, am realizat un articol din experienta mea prin care puteti sa va feriti de probleme atunci cand comandati online

  http://www.mamasisotie.ro/shopping/ce-verifici-cand-cumperi-o-geanta-online

 10. 11

  Atentie! Nu cumparati de pe tidebuy.com! Sunt sarlatani. Trimit produse defecte, neconforme sau nu trimit deloc. Nu raspund nici la email. Daca faci o comanda cu mai multe produse, le trimit pe rand ca sa nu poti sa contesti un produs decat dupa ce le-ai primit pe toate. Daca te grabesti, cum e normal sa reactionezi cand vezi mizeria trimisa,si faci contetsatie la paypal pentru primul produs sosit si defect, iti acorda o returnare cu conditia sa inchizi cazul dupa care restul produselor sigur vin defecte, neconforme sau deloc. Cazul odata inchis nu mai poate fi deschis. Do not buy on tidebuy!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.