Căderea părului | Să o prevenim, înainte să o tratăm!

Căderea părului este coşmarul care-i dă dureri de cap oricărui bărbat, pentru că mai mult de jumătate dintre noi ar urma să ne pricopsim cu o chelie mai mică sau mai mare. Aşa susţin statisticile. Conform organizaţiei American Hair Loss Association, răritul firelor de păr din cap are o incidenţă de 60% în rândul bărbaților de peste 30 de ani şi ajunge la 85% în cazul domnilor de peste 50. Ce mai, aproape nimeni nu scapă. Același studiu mai spune că, în aproximativ 25% din cazuri, problema căderii părului apare înainte vârstei de 21 de ani. Spre norocul nostru, savanţii americani, britanici şi sovietici sunt bărbaţi, deci şi-au dat toată silinţa să cerceteze cauzele ce duc la apariţia calviţiei. Unii dintre ei au venit chiar cu soluţii pentru ca părul să-ţi rămână pe scalp vreme cât mai îndelungată.

Cauzele căderii părului

Există mai multe motive care duc la pierderea totală sau parțială a părului. Au fost identificate, de pildă, cauzele de natură genetică, poate cele mai importante. Dacă tatăl sau bunicul tău au chelit din tinerețe, este foarte probabil ca și tu să pățești același lucru. Alte cauze cu efect direct sau indirect sunt alimentația, secreția excesivă de sebum, administrarea anumitor medicamente, șocurile emoționale sau instalarea anumitor afecțiuni.

Oricare ar fi cauza, trebuie să iei măsuri cât mai devreme. Un pas important este consultarea unui specialist, pentru a stabili cu exactitate cauza pentru care-ţi pică părul. Odată identificată buba, medicul specialist îţi poate prescrie tratamentul adecvat. Lasă leacurile băbeşti sau ponturile prietenilor, că ai să te trezeşti cu un cap de Alecsandri cât ai zice “peşte”.

Căderea părului nu este doar o problemă estetică. Ea poate ascunde unele afecțiuni mult mai grave, de aceea este important să afli cauza reală. Printre problemele de sănătate care duc la calviție por fi enumerate dereglările hormonale, în special la tiroidă, diferite tipuri de alopecie, traumatisme fizice, stresul emoțional, tricotilomania, carența de fier sau anumite infecții. După cât sunt de complicate denumirile, îţi dai seama că nu-i de glumă.

Pe lângă aceste afecțiuni, în procesul de calviție mai pot interveni dieta, îngrijirea necorespunzătoare sau folosirea unor produse cosmetice nepotrivite. Șampoanele neadecvate sau utilizarea frecventă a uscătorului de păr, a plăcii de întins părul, predilecţia pentru anumite coafuri, strângerea părului sau purtarea excesivă de pălării se numără printre cauzele pentru care ţi se răreşte părul din cap.

Căderea părului

Mituri despre pierderea părului

Bărbații cu chelie au exces de testosteron – MIT

Sensibilitatea foliculilor de păr duce la căderea părului și este cauzată de dihidrotestosteron, nicidecum de nivelurile ridicate de testosteron. Dacă nivelul de testosteron ridicat ar cauza căderea păului, te-ai pomeni epilat natural nu doar la nivelul scalpului, ci pe tot corpul.

Pălăria te face să cheleşti – MIT

Căderea părului poate fi datorată numai parţial purtării în mod repetat a unui accesoriu pe cap, dar nu din cauza faptul că părul nu respiră. Foliculii de păr se hrănesc cu oxigenul din sânge, nu cu cel din piele. Totuși, dacă pălăria sau șapca sunt foarte strâmte și presează pe firele de păr, în timp acestea devin mai subțiri și mai sensibile, fapt ce duce la pierderea părului.

Smoc cu smoc se face chelia – MIT

O legendă urbană este că, dacă pierzi mult păr la pieptănat sau la duş, te aşteaptă calviţia după colţ. Nimic mai fals, pentru că păr pierzi oricum, aşa cum pierzi şi celulele moarte ale pielii. Problema care-ţi face capul să strălucească în discotecă este că nu mai înlocuieşti la fel de repede firele pierdute. Dacă regenerarea e mai lentă, uite cum vine şi se se instalează confortabil ditamai alopecia pe capul omului!

Căderea părului

Tratamente de prevenire şi de refacere a părului

Dacă motivul căderii părului este genetic, din păcate nu prea există multe tratamente, iar cele disponibile funcţioneată doar în anumite cazuri, nu în toate. Au fost însă descoperite unele tratamente împotriva alopeciei, dar înainte să ţi le administrezi e esențial să consulți un medic specialist.

Există unele tratamente non-invazive de prevenire a căderii părului. Dacă observi că părul începe să se rărească, ar fi bine să iei câteva măsuri înainte să fie nevoie să treci la medicamente sau la implant. Poți începe prin a-ți schimba șamponul obişnuit cu unul pentru tratament. Poți folosi, de asemenea, produse de protecție împotriva arderii cauzate de uscător. Esenţial ca să-ţi încetineşti pierderea părului este să abandonezi prostul obicei de a-l freca excesiv cu prosopul ca să-l usuci după baie. Prosopul este rigid, iar dacă firele de păr sunt frecate ca icrele de Revelion, ele se vor subția, iar apoi vor începe să cadă.

Implantul de păr este o soluţie extremă, pentru cazurile cu adevărat disperate. În primul rând, grefa de păr este foarte costisitoare și nu aduce de fiecare dată rezultatele dorite. Indiferent de câţi bani ai la dispoziţie, medicii oricum nu pot implanta o chelie cât trei sferturi de scăfârlie, iar rezultatele apar abia la nouă-zece luni după realizarea implantului.