Rareori am fost mai descumpănit decât în sezonul darurilor, când știu că de la mine sigur așteaptă cineva măcar un cadou care să fie frumos, util, dorit, modern, rezonabil de scump și în ton cu vremurile. Părerea mea e că ai șanse mai mari să nimerești potul cel mare la loterie de trei ori consecutiv, decât să mulțumești pe deplin toți apropiații care în decembrie speră la un dar care să le spună, în cel mai materialist mod cu putință, „Iată, însemnați fiecare în parte ceva pentru mine și mi-am spart bonusul de Crăciun plus micile mele economii ca să vă demonstrez asta”.

Prima lecție pe care am învățat-o despre cadouri este că raportul dintre preț și nivelul satisfacției provocate celui cadorisit e mai complicat de socotit decât o tablă întreagă de calcule la fizică cuantică. Mai ales dacă destinatarul darului e o femeie, acea variantă de ființă umană ale cărei dorințe niciodată nu pot fi sondate sau anticipate. Iar să-ntrebi pe șleau ce-și dorește ea de sărbători se consideră un faux pas descalificant, întrecut poate numai de oferirea directă a unei sume de bani de care să-și cumpere ce-și dorește. Asta-i, de fapt, natura problemei, pentru că adesea nici ea nu știe ce vrea.

Dacă te ține portofelul, poți juca pe cartea prețului exorbitant, cea care la tipe întotdeauna are cele mai mari șanse de reușită. Ceva atât de scump, încât prețul să transpară și după ce ai aruncat eticheta la gunoi, iar bonul fiscal l-ai înghițit. Pe femei nu le interesează cadoul în sine, cât suma pe care un tip e dispus să o sacrifice pe altarul frumuseții și unicității lor de gagici irepetabile în întregul Univers. Nedreptatea este însă că puțini dintre noi pot arunca teancuri de euro pe tejghea cu nonșalanța cu care alții vara aruncă dozele goale de bere pe plajă la bulgari. Ce le rămâne de făcut amărâților care trudesc ore suplimentare la corporație și tot își numără banii cu magnetul? Categorie din care, probabil, și tu faci parte…

Ai putea încerca să îți spionezi beneficiarul sau beneficiara cadoului. Să fii atent la ce spune că și-ar dori, cât de frecvent spune asta, pe ce ton, câte planuri își construiește în jurul darului pe care-l visează. Notezi, bagi la cap, cumperi. Însă și rețeta asta poate da greș. Mie, de exemplu, mi-a cumpărat iubita mea o bancă de abdomene, după ce m-am jeluit că e cumplit să faci abdomene pe parchet. Perspicace fată, dar sigur nu-mi doream așa ceva în dar. Scândura aia tristă zace și acum pe post de cuier, iar abdomenele tot pe parchet le fac. Așa-mi place mie. La fel, i-am cumpărat cândva o chitară unei prietene care se transfigura povestind ce mult i-ar plăcea să cânte pe șase corzi. Ce crezi? Încă n-a deprins nici cum să țină un Mi minor, iar de atunci până acum s-a scurs un an.

Femeile, desigur, se topesc atunci când e vorba de pantofi, însă n-o să reușești niciodată să îi nimerești pe ăia care-i plac. În plus, pantofii se probează personal, ca și instrumentele muzicale. Relația dintre obiect și utilizator este la acest nivel de intimitate. Cu pantofii, s-ar putea să țină dacă o inviți la o ședință de cumpărat încălțări elegante. Dar, te previn, ai nevoie de mulți bani și de răbdare încă mai multă. Ritualul selecției pantofilor de femeie durează între patru și douăsprezece ore, într-un decor făcut să te scoată din toate zonele de confort posibile, unde nu ai dreptul să comentezi, să te grăbești sau să te plictisești. Chiar și simpla participare la acest hagialâc printre tocuri și barete poate fi considerată un dar în sine. Asemenea nervi de oțel, însă, puțini bărbați au.

De-aia recomand, personal, să mergi pe calea de mijloc, între frivolitate și pragmatism. Bagă-ți nasul în trusa ei de parfumuri, vezi care e cel mai scump, comandă o sticluță nouă, identică, de undeva și pune-o într-o cutie lucioasă cu fundiță. Țintești la sigur! De asemenea, telefoanele și tabletele sunt cam pe același palier de „wow” la femeile moderne, așa că te-ai putea antama la un abonament pe doi ani, care vine la pachet cu un dispozitiv proaspăt ieșit pe poarta fabricii. Măcar asta ne unește, bărbați și femei din secolul XXI, pasiunea pentru tehnologie.

Însă, pentru o lovitură fără greș sub centura inimii femeiești, ia un city break de două persoane într-un oraș civilizat, unde ea visează să meargă. Sfatul meu e să alegeți Praga, unde arhitectura e spectaculoasă și nobilă, serviciile sunt acceptabile, localnicii te tratează cu indiferență, prețurile sunt mai mici decât în București, iar berea și mâncarea sunt de cinci stele. Oriunde însă ai merge cu ea, să știi că amintirile de călătorie sunt cel mai prețuit dar. Și asta o confirmă psihologii, cei care mai au o vagă idee despre ce se petrece în mintea unei femei. Vagă, am zis…

You Might Also Like

One comment

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *