Cum funcționează criptarea?

Sunt sigur că ai auzit de criptare. E un termen pe care mulți producători de software și multe site-uri îl folosesc ca să îți crească încrederea în serviciile sau platformele lor. Criptarea este peste tot. De la site-urile pe care se presupune că le vizitezi zilnic la aplicațiile și sistemul de operare din smartphone-ul tău. Când vine vorba de internet, criptarea e pe primul loc. Criptarea este responsabilă pentru siguranța fotografiilor tale și a datelor cardului de credit când faci plăți online.

Ce este criptarea?

De fiecare dată când transferi informație criptată computerul tău transformă acele date într-un șir neinteligibil de informație. Acesta se numește „cyphertext” și nu, nu există termen în română pentru el. Acesta poate fi transformat la loc în informație inteligibilă cu ajutorul unei chei speciale, un șir de caractere cunoscut doar de computerul care primește informația.

Acest concept a fost folosit chiar cu mult timp înainte de invenția computerelor. Vezi „The Imitation Game”, un film interesant al cărui fir narativ se învârte în jurul unei mașinării inventate de germani, și folosită în al doilea război mondial pentru a trimite mesaje codate între trupe.

Criptare

Cum funcționează?

Atunci când trimiți, de exemplu, un mesaj, recipientul trimite înapoi un cifru numit Cheie Publică. Aceasta este un șir lung de caractere aleatorii obținute cu ajutorul unor funcții matematice. Odată ce computerul tău primește această cheie, o folosește să autentifice semnalul trimis și apoi trimite computerului respectiv, destinatarul, mesajul că poate decodifica mesajul cu ajutorul unei „Chei Private”. Astfel, doar cel care primește mesajul îl poate și citi. O cheie publică poate fi generată de oricine cu puține cunoștințe de programare, o cheie privată este stocată doar pe computerul pe care se decodifică mesajul.

Acest tip de criptare este folosit pentru o mulțime de website-uri, și după părerea mea ar trebui folosită pentru toate. Cel puțin pentru cele unde te loghezi cu un username și o parolă.

Dacă ai dat vreodată click pe lăcățelul din stânga unei adrese web, ai întâlnit probabil mențiunile SSL și TLS, două tipuri de criptare ce folosesc același principiu. Acestea protejează informațiile tale personale, setări ale contului sau datele de facturare pentru ca doar tu să ai acces la ele.

Site-urile respective transformă aceste date personale în alte serii de cifre neinteligibile, la rândul lor criptate, pentru a stoca informațiile personale ale utilizatorilor pe termen lung.

Important

Nici un sistem de criptare nu este perfect. Nici unul! Experții în domeniu încearcă în mod continuu să îmbunătățească aceste sisteme pentru că de partea cealaltă, există tot timpul cineva care încearcă să le spargă. Important pentru tine este să verifici atunci când te loghezi pe un site dacă există acel lacăt verde înaintea adresei web, urmat de notația „https”. La fel ca în imaginea de mai jos. Acest lucru îți va spune că site-ul respectiv stochează informațiile în mod criptat, și doar tu vei avea acces la ele.

Pentru cei care cunosc fenomenul poate li se pare amuzant că în 2015 mai discutăm această problemă. Este totuși o problemă reală, mai ales atunci când ești pregătit să plătești pentru un produs pe un magazin online necunoscut, sau mai rău, nimerești un website care arată identic cu al băncii cu care lucrezi.

Poate arăta puțin diferit în funcție de sistemul de operare sau browser-ul folosit, însă dacă nu ești sigur dă un click pe el ca să aflii informațiile de securizare ale site-ului respectiv.

Internet-Security