Aproape fiecare dintre noi are cel puțin un card bancar în portofel. O spun și statisticile oficiale, care indică 15.4 milioane de carduri active în iunie 2016, dintre care 2.6 milioane sunt carduri de credit.

În același timp, românii nu acordă o atenție prea mare tipului de card pe care îl au în portofel. De altfel, cardurile bancare sunt folosite în continuare în special pentru retragerile de numerar de la bancomat, care au ajuns la aproape 16 miliarde de euro în prima jumătate de an, comparativ cu cele numai aproape 5 miliarde de euro cheltuite la cumpărături în magazine sau pe internet.

Atunci când alegi serviciile unei bănci din România, aceasta îți oferă un pachet care include un card bancar emis de Mastercard sau Visa, cei doi mari procesatori de plăți prezenți pe piața noastră. Cei mai mulți clienți nu sunt interesați în mod real de sigla sub care a fost emis cardul și nici de diferențele dintre tipurile de carduri emise de Mastercard și, respectiv, Visa.

Prin urmare, pentru mulți contează prea puțin dacă au card Mastercard, Maestro, Visa sau Visa Electron, cu atât mai mult cu cât toate aceste 4 tipuri de carduri sunt acceptate oriunde în România. Totuși, există unele diferențe majore între ele.

Cardurile Visa Electron emise de Visa și cardurile Maestro emise de Mastercard sunt carduri de debit neembosate (seria cardului, numele titluarului și data expirării nu sunt inscripționate în relief). Potrivit datelor furnizate de Visa, cardurile Visa Electron sunt cele mai utilizate în România, fiind asociate frecvent conturilor de salariu.

În schimb, cardurile Visa (cunoscute oficial drept Visa Classic) și cardurile Mastercard pot fi carduri de debit sau carduri de credit, iar acestea sunt embosate (seria cardului, numele titluarului și data expirării sunt inscripționate în relief).

Cum folosești cardurile în străinătate

Principalele diferențe dintre carduri apar la utilizarea acestora în străinătate. De exemplu, în cazul cardului Visa Electron, la efectuarea unei tranzacții se verifică sumele disponibile în contul asociat cardului. Unii comercianți din străinătate nu au însă posibilitatea de a verifica online sumele disponibile în cont, motiv pentru care nu acceptă carduri Visa Electron.

Până de curând, unele carduri Maestro nu aveau codul de securitate CVV (Card Verification Value) din 3 cifre inscripționat pe spatele cardului, astfel că unele magazine online nu puteau accepta comanda dacă procesatorul de plăți impunea obligativitatea completării acestui câmp în formularul de plată. Totuși, toate cardurile Maestro emise în prezent au cod CVV, astfel că această problemă a dispărut.

Prin urmare, în cazul în care călătorești frecvent în străinătate și obișnuiești să plătești cu cardul, îți recomand să eviți cardul Visa Electron și să optezi în schimb pentru Visa Classic sau Mastercard.

Alte tipuri de carduri în România

Pe lângă aceste 4 exemple, pe piața din România există și alte câteva tipuri de carduri, care sunt emise mai rar. De exemplu, una dintre băncile cu care lucrez mi-a schimbat recent cardul Visa Electron cu unul Visa Debit. Diferențele dintre aceste două tipuri de carduri sunt însă minime, întrucât Visa Debit este de asemenea un card neembosat și, așa cum sugerează și numele, este emis doar sub formă de card de debit.

De asemenea, există și Mastercard Mondo, care poate fi considerat un hibrid între cardurile Mastercard și Maestro: este un card de debit embosat.

Nu în ultimul rând, ambii procesatori de plăți prezenți în România au în oferte și carduri premium. Mastercard Gold, Mastercard Platinum, Visa Gold, Visa Platinum și Visa Infinite sunt tot atâtea opțiuni pentru cei care au nevoie de servicii suplimentare oferite în schimbul unor taxe destul de mari, motiv pentru care se adresează nei game reduse de clienți.

În concluzie, dacă folosești cardul doar pe teritoriul țării noastre nu contează prea mult ce tip de card ai. Lucrurile se schimbă însă atunci când pleci în străinătate, caz în care este de preferat să ai un card embosat, fie el Visa sau Mastercard.

You Might Also Like

12 Comments

 1. 1

  Putine explicatii si detalii, doar concluzia este de citit. Pe viitor mai cu explicatii si eventual costuri …

 2. 3

  “Până de curând, unele carduri Maestro nu aveau codul de securitate CVV, Totuși, toate cardurile Maestro emise în prezent au cod CVV, astfel că această problemă a dispărut.” de ce mai discutăm despre o problemă care nu mai există?? Atât Cardurile VISA cât și cele MASTERCARD, pentru plățile on-line, deja folosesc Parola 3D Secure-onetimepassword și noi discutăm despre codul CVV ?!?

 3. 5

  “care au ajuns la aproape 16 miliarde de euro în prima jumătate de euro”
  Probabil vroiati sa spuneti prima jumatate de AN nu de EURO. (cu placere)

 4. 7
 5. 8

  Servus,baieti.
  Nu stiu daca toate informatiile sunt 100% corecte ,mai ales in privinta cardurilor Visa. Am avut mai mult succes cu visa in strainatate decat cu mastercard,De ex, am vrut sa cumpar mancare in avion dar stewardesa de la wizzair mi-a refuzat cardul precizand ca accepta doar carduri Visa.Am mai avut probleme cu mastercard in cateva tari ,dar nu am avut la acel moment si un visa ca sa pot face comparatia.

  E adevarat ca cele mai bune sunt cele embosate (preferabil de credit) ,Sunt singurele cu care poti inchiria o masina,de exemplu.Preferabil GOLD,acelea au si asig de calatorie inclusa.

  Bafta,mult succes in continuare!

 6. 10

  Pai am inteles unele sunt embosate si altele nu. Dar care diferenta? Cu ce ma ajuta ca sunt sau nu embosate?

 7. 11
 8. 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *