Ţeapa de România şi escrocheriile mioritice

Ţeapă de România

“Românul s-a născut poet”, proclama în secolul al XIX-lea Vasile Alecsandri, care, în acel veac romantic, nu luase probabil contact cu ţeapa de România. Poate şi pentru că statul modern România, la 1866, când a fost publicat celebrul citat, abia ce se născuse. Bardul de la Mirceşti elogia astfel generațiile anonime de autori populari care adăugaseră, secol după secol, perle pe coroana comorilor “nepreţuite de simţiri duioase, de idei înalte, de notiţe istorice, de datini strămoşeşti” şi aşa mai departe. Datini cărora nu e clar când li s-au adăugat nu mai puţin ingenioasele metode româneşti de a-ţi înşela aproapele. Dar multitudinea lor merită, poate, o culegere la fel amplă ca şi volumul lui Alecsandri, “Poezii populare româneşti”. Mai ales că, în pas cu timpurile şi cu tehnologia, înşelăciunile mioritice au evoluat şi s-au modernizat.

Metoda “Accidentul”

E ţeapa aia de România prin care diverşi puşcăriaşi sună la nimereală pe numere de fix, iar nefericitul care răspunde e imediat îngrozit cu o fictivă poveste despre un accident inventat, chipurile provocat de fiul lor. Infractorii se dau drept avocaţi sau procurori şi cer bani pentru a-l face scăpat pe presupusul fecior dintr-un inexistent dosar penal. Indiferent cât de des a fost mediatizată această ţeapă elaborată, în 2017 încă există suficienţi naivi care să-şi dea toată agoniseala pe mâna unor necunoscuţi. De exemplu, la jumătatea lunii mai 2017, Poliția a arestat o grupare care storsese astfel 80.000 de lei de la şase victime.

Însă varianta clasică, descrisă mai sus, are o vulnerabilitate. O victimă cu prezenţă de spirit poate să închidă telefonul fix şi să verifice istoria escrocilor printr-un simplu apel la fiul lor, cel adevărat, pe mobil. Infractorii s-au prins şi ei de hibă, motiv pentru care sună de regulă la ore târzii, când cel mai probabil rudă respectivă doarme, deci nu prea răspunde la mobil. Decât dacă lucrează la Poliţie, la spital sau în presă.

Variațiuni pe tema metoda “Accidentul”

Ca să ţină pasul cu vremurile, infractorii au rafinat înşelăciunea. Oportunişti fără pic de scrupule, ei stau cu ochii pe televizor şi așteaptă un breaking news despre dezastre naturale, preferabil peste hotare. Cum au fost, de pildă, cutremurele din Italia, din 2016. Infractorii sună apoi tot pe fix şi susțin că lucrează, să zicem, pentru SMURD sau pentru o altă instituţie de stat. Îşi informează apoi victimele că o rudă apropiată le-a fost rănită grav în tragedia de la televizor. Escrocii pretind bani pentru ca ruda să fie adusă în țară de urgență cu elicopterul. Indiferent de scenariu, momentul-cheie al păcălelii este la fel mereu: un intermediar vine la uşa victimei ca să încaseze prada. Cu tupeul pe care l-ai aştepta de la o ţeapă de România…

Este esenţial să-ţi instruieşti de pe acum părinţii, ca să reacţioneze corect. Dacă primesc un asemenea apel telefonic, să te sune imediat pentru confirmare. În timp ce vorbesc cu infractorii, mama sau tatăl tău ar trebui să le pună cât mai multe întrebări escrocilor. De regulă, infractorii renunță rapid, dacă li se pare că au dat peste o persoană circumspectă. În orice variantă, după ce pun telefonul jos, să sune la 112 şi să informeze autorităţile.

Metoda “De la gaze”

Hoțul sună la ușă, susține că lucrează pentru compania de gaze și că trebuie să verifice instalația din apartament din cauza unor scurgeri semnalate în bloc. Individul ar putea chiar să aibă un ecuson sau o legitimație, pentru mai multă credibilitate. Odată intrat în casă, infractorul se preface că analizează instalația, după care solicită un pahar cu apă sau o aspirină, pentru a-i distrage atenția proprietarului. Cât victima scotoceşte prin raftul cu medicamente, hoțul fură tot ce e la îndemână: un telefon mobil, bijuterii sau bani. Adică ţeapă de România!

Nu te lăsa păcălit! Cu excepția unor urgențe, verificările instalațiilor de gaze sunt anunțate din timp, prin afișe puse la intrarea în bloc. Dacă nu ţii minte să fi văzut un asemenea anunţ, dar personajul pare credibil, ia legătura cu vecinii de pe etaj, pentru un plus de siguranță.

Metoda “Promoție la supermarket”

Iată o ţeapă de România care trece prin stomac! Una sau mai multe persoane sună la ușă cu pliante și insistă să intre în casă pentru a-ți prezenta cele mai noi oferte la produse alimentare. Apoi, infractorii procedează similar cu tovarăşii lor de fărădelegi ce se dau drept lucrători la gaze.

Nu te lăsa păcălit! Este adevărat că unele supermarketuri lasă pliante în cutiile poștale sau chiar la uşa apartamentului, însă acestea nu-și trimit reprezentanți pentru a discuta cu tine “la o cafea” despre noile promoții. Cine are buget pentru asemenea operaţiuni?

Ţeapă de România prin metoda “Pomana”

O altă metodă care prinde în special la persoanele în vârstă este cea a parastasului. În acest caz, una sau mai multe femei sună la ușă și susțin că vor să facă pomană pentru cineva drag, care a încetat din viață. Seniorii sunt în general sensibili la asemenea istorii şi adesea le invită pe femeile respective înăuntru. Una dintre hoaţe apoi se lungeşte la vorbă cu victima, căreia îi înşiră poveşti despre răposat, în timp ce complicii golesc locuinţa.

Nu te lăsa păcălit! Nu primi în casă persoane necunoscute care vor să-ți ofere ceva, indiferent ce!

Metoda “Ați câștigat un premiu”

Veche de când a apărut telefonia GSM, această ţeapă de România constă în trimiterea unui SMS prin care victima este informată că a câștigat un premiu valoros. De regulă, o mașină. În momentul în care naivul sună ca să afle cum poate intra în posesia premiului, interlocutorul îi spune că trebuie achitată o sumă, cu titlul de taxe la stat. Dornic să se vadă la volanul unei maşini primite de pomană, adesea victima acceptă și plătește fie printr-un mandat poștal, fie chiar cu bani gheaţă, direct către “organizatorul” promoţiei. Nu o dată, escrocii oferă la schimb şi chitanţe pentru banii primiţi.

Nu te lăsa păcălit! Dacă pică norocul peste tine şi câştigi vreo tombolă, organizatorul trebuie să achite taxele și impozitele la stat.

Concluzii

Metodele prin care hoții încearcă să te păcălească sunt diverse, ingenioase şi complexe, precum şi spiritul poporului nostru născut poet. Tocmai de aceea, este important să fii foarte atent la ce se întâmplă în jurul tău și să nu iei niciodată decizii pripite când vine vorba despre banii tăi sau despre siguranța bunurilor personale.

Dacă ai fost şi tu vreodată ţinta unor asemenea escroci, dă-ne de veste printr-un comentariu sau printr-un mesaj pe pagina noastră de Facebook.