Cum să-ţi stăpâneşti impulsurile de cumpărare

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea British Columbia, impulsul de a cumpăra pe loc un produs sau serviciu este asociat cu mediile dezorganizate, întrucât creierul îşi pierde abilitatea de a procesa informaţii, iar tu scapi lucrurile de sub control: în loc să iei o decizie logică, ai un moment iraţional de satisfacţie puternic emotiv care te împinge de la spate să duci mâna la cardul pe care tocmai ţi-a intrat salariul.

Nimic surprinzător până aici. Gândeşte-te numai la agitaţia generală din marile oraşe, la bombardamentul cu oferte din hypermarketuri sau la simpla dorinţă de a demonstra prietenilor că îţi permiţi pe loc anumite lucruri.

Există metode prin care poţi ţine în frâu dorinţa de a avea acum un anumit produs, însă pentru asta trebuie să faci un mic efort pentru a pune nevoile reale pe primul loc. Iată câţiva paşi esenţiali în această direcţie.

Aşteaptă 30 de zile înainte să cumperi produsul

Ai intrat din întâmplare într-un magazin şi ai văzut un smartphone foarte atractiv? Noua colecţie de pantofi sport de la Puma te atrage ca un magnet? Aşteaptă încă 30 de zile înainte să cumperi produsul. Dacă şi după o lună vei dori produsul respectiv, mergi şi cumpără. Cel mai probabil, după o lună nu vei mai fi atât de entuziasmat de produsul respectiv, pentru că pur şi simplu nu ai cu adevărat nevoie de el.

Dorinţă sau nevoie?

Dacă regula celor 30 de zile nu funcţionează pentru tine, analizează dacă produsul pe care îl vrei reprezintă doar o dorinţă de moment sau o nevoie reală. De exemplu, dacă vrei să cumperi un laptop de ultimă generaţie proaspăt lansat, gândeşte-te dacă cel pe care îl ai deja acasă funcţionează în continuare foarte bine. Dacă ajungi la concluzia că nu ai nevoie de acel produs, probabil că este mai bine să amâni achiziţia.

Nu merge cu toţi prietenii la cumpărături

Potrivit unei cercetări realizate de Marketing Science Institute, cumpărătorii fac cu 7% mai multe achiziţii impulsive dacă merg în magazine împreună cu prietenii. Prin urmare, data viitoare alege să mergi singur sau cel mult cu un prieten despre care ştii că nu este genul impulsiv, tocmai pentru a te atenţiona în cazul în care vrei să faci o achiziţie mai puţin inspirată.

Analizează modul în care cheltui banii

Dacă eşti tipul impulsiv, nu este suficient să ştii pe ce se duc banii tăi, ci şi cum se duc ei. Scrie pe un carneţel sau într-o notă din Evernote “traseul” banilor, de genul “am cumpărat tort după ce am ieşit de la film” sau “mi-am luat un bax de bere în drum spre casă”. În timp, este foarte posibil să observi anumite tipare de comportament, iar înţelegerea acestora este cea mai bună metodă de a le evita pe viitor.

Calculează în cât timp câştigi banii pe care să-i cheltui

Ai ajuns într-un showroom al unui operator de telefonie, te-ai jucat cu noul iPhone 6 şi te-a impresionat atât de mult încât eşti gata să-l cumperi? Trage un pic aer în piept şi gândeşte-te în cât timp produci suma de bani pe care tocmai vrei să o aloci pentru o astfel de achiziţie. S-ar putea să realizezi că telefonul pe care îl ai în buzunar este de fapt unul bun care nu necesită un upgrade imediat la cel mai nou model de pe piaţă, mai ales când conştientizezi că ai nevoie de o lună întreagă de muncă pentru a “recupera” banii.

Planifică din timp cumpărarea cadourilor

Laşi mereu pe ultima zi cumpărarea unui cadou pentru ziua celei mai bune prietene sau chiar şi pentru persoana iubită? Mare greşeală, pentru că vei intra în criză de timp şi apare acel mediu dezorganizat de care îţi povesteam la început: vei fi tentat să cumperi primul lucru interesant care îţi sare în ochi, indiferent de preţ, pentru a scăpa de stres. Nu te mai baza pe notificările primite de la Facebook: notează în Google Calendar sau într-o aplicaţie similară zilele de naştere ale prietenilor şi aniversările importante, setează notificări cu o săptămână înainte, gândeşte-te care este cadoul potrivit şi mergi la cumpărături cu câteva zile înainte de eveniment.

Foloseşte plata cash în detrimentul cardului

În aproape fiecare articol pe care îl scriu pe Cavaleria menţionez utilitatea plăţilor cu cardul în detrimentul portofelului burduşit cu bancnote, însă această strategie este contraproductivă dacă nu reuşeşti să înţelegi valoarea banilor, indiferent de modul în care există ei în buzunar. Dacă faci parte dintr-o astfel de categorie, atunci când simţi efectiv banii în mână vei avea o altă percepţie asupra sumei pe care trebuie să o achiţi şi, cel mai probabil, vei renunţa să plăteşti câteva sute de lei pe o pereche de pantaloni de care nu ai cu adevărat nevoie.

Evită orice formă de împrumut

Cardurile de cumpărături sunt promovate agresiv în România, însă în realitate reprezintă o formă mai simplă de creditare cu dobânzi semnificativ mai mari. Evită să foloseşti astfel de produse dacă obişnuieşti să cumperi impulsiv, pentru că în acest caz nu vei regreta doar achiziţia făcută, ci şi dobânzile mari pe care va trebui să le plăteşti dacă nu acoperi suma la timp. În plus, nu folosi overdraftul ataşat cardului de debit de salariu pentru astfel de cheltuieli. O astfel de facilitate este utilă doar dacă ai nevoie de o sumă mică de bani până la salariu pentru cheltuieli urgente.