Legea Recunoștinței: Legea incapacității de a plăti pensii

Unul dintre cele mai controversate proiecte de lege din ultima perioadă este Legea Recunoștinței. Proiectul a fost depus recent la Parlament de un grup de 73 de parlamentari, aproape toți de la PSD, și prevede obligarea copiilor să-și sprijine financiar părinții care au dificultăți materiale.

Concret, proiectul propune ca suma alocată de un copil pentru “întreținerea părinților” să fie stabilită de comun acord, însă partea controversată este că, în lipsa acestui acord, părinții au posibilitatea de a-și da copilul în judecată pentru a obține 20% din veniturile acestuia. “Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor […] nu poate depăși o cincime din venitul net lunar al celui obligat”, se menționează în proiectul de lege.

Și mai controversată este însă sancțiunea pe care copilul o suportă în cazul în care nu plătește “întreținerea părinților” timp de două luni: închisoare de la șase luni la trei ani. Cu alte cuvinte, proiectul de lege permite părinților să-și bage copiii la închisoare!

Cine îi sprijină acum pe bătrâni?

Închide un pic ochii și răspunde repede la următoarea întrebare: cum te vei întreține după ce nu vei mai fi apt pentru muncă? În mod natural, răspunsul tău este că te vei întreține din pensia pe care o vei primi de la statul român. În cazul în care ești tânăr și nu te-ai mai gândit la asta până acum, este posibil ca răspunsul tău să fie unul mult mai ambiguu, de genul “mai am mult până la pensie, văd eu atunci ce fac”.

În prezent, persoanele care nu mai sunt apte de muncă se bazează, în proporție covârșitoare, pe pensia acordată de statul român, stabilită în funcție de factori precum vârsta, vechimea în muncă și salariu.

Pensie? Care pensie?

Ca urmare a scăderii puternice a natalității și a creșterii speranței de viață, actualul sistem public de pensii a devenit ineficient: sunt prea mulți pensionari care trebuie să primească pensie din taxele plătite de tot mai puțini angajați. Iar acest lucru nu este valabil doar pentru România, ci pentru cele mai multe state europene. Practic, actualul sistem de pensii este eficient doar atunci când populația este în creștere.

România este însă un caz special, întrucât, pe lângă faptul că sistemul public de pensii în sine este ineficient, situația este agravată din cauza numeroaselor pensii speciale și a creșterii nesustenabile a pensiilor planificate până în 2022, când impactul bugetar va ajunge la 81 de miliarde de lei pe an.

Cu alte cuvinte, există șanse mari că, atunci când nu vei mai fi apt de muncă, statul român să nu mai aibă posibilitatea să-ți plătească pensia.

Economisește și investește pentru pensie

În contextul în care nu te poți baza că statul român îți va plăti pensie, este evident că va trebui să găsești soluții alternative pentru a avea un trai decent și după ce nu vei mai fi apt de muncă.

Începe să sune un clopoțel? Legea Recunoștinței vine practic ca o măsură disperată prin care statul român va putea spune: “Nu avem bani de pensii. Cere-i copilului tău. Te va ajuta, pentru că altfel va face pușcărie”. Totuși, indiferent dacă acest proiect de lege va deveni într-adevăr lege sau va rămâne doar un proiect neadoptat, nu este firesc să te culci pe o ureche și să aștepți pur și simplu ajutor din partea copiilor.

În plus, în momentul în care vei ajunge la vârsta pensionarii, copilul tău va avea probabil la rândul său unul sau mai mulți copii pe care trebuie să-i crească. Crezi că o persoană adultă cu un venit decent poate avea grijă simultan și de părinți și de copii?

În realitate, soluția la această problemă cu care ne vom confrunta cu toții la un moment dat în viață este la fiecare dintre noi. Trebuie să te gândești cum te poți descurca financiar la vârsta pensionarii fără să aștepți un ajutor de la stat sub formă de pensie sau sub formă de “întreținere” de la copilul tău.

De aceea, așa cum am mai spus în numeroase alte ocazii, este esențial ca acum, când ești în putere și ai venituri, să economisești bani pentru astfel de situații. În plus, ai posibilitatea de a învești o parte din economii în diverse instrumente financiare, inclusiv fonduri mutuale și acțiuni.

Cert este că, dacă vrei să nu depinzi de statul român sau de copii tăi, este important să acționezi în prezent pentru a avea parte de o bătrânețe liniștită alături de nepoți.