FIFA 21, primele impresii

FIFA a rămas singura mea legătură cu fotbalul. Și nu exagerez când spun asta. Știu mai multe despre Piemonte Calcio decât despre Juventus. Ultima dată când am urmărit un meci de fotbal, FCSB era încă Steaua. Fun fact: Steaua n-a prins LIGA 1 în FIFA. 

 

Și iată-ne într-un nou an (dezamăgitor până acum) cu o nouă serie FIFA: 21. Mai are nevoie de prezentare? Acest Tânăr și Neliniștit al jocurilor video îți mai cere bani și anul acesta. Să-i dăm? Adică nu a apărut o versiune nouă de fotbal, niciun upgrade la jocul fizic. Așadar, marcăm banul sau…

 

Vedeți voi, fotbalul este mult mai complex decât pasele aleatorii din LIGA1. Iar jocul de fotbal din FIFA nu înseamnă doar jucătorul cu mingea, cel pe care-l controlezi tu, ci și mii de pași și pase, parte dintr-o formulă complexă… Pe lângă asta, trebuie să ții cont de caracteristicile fiecărui jucător… Cum aleargă Ronaldo fără minge? Cum scapă de apărători? Cum aș putea să centrez ca să mă intersectez cu el?


Mereu am trăit cu impresia că fiecare titlu nou din FIFA repară exploiturile predecesorului. Țin minte că la FIFA07, pe care încă îl am proaspăt în memorie, puteam să dau gol din fiecare centrare. Un exploit care aducea zeci de goluri la fiecare meci. El Classico terminat cu 13-12 pentru Real. De altfel, asta te și face bun la un joc cum este FIFA, să știi să profiți de aceste exploits. Diverse scheme care-ți aduc ușor golul. 

FIFA21 adună într-un singur joc tot ce au învățat până acum dezvoltatorii Electronic Arts. Printre ei foarte mulți români, chiar în poziții cheie. Am participat la prezentarea jocului încă de acum câteva săptămâni, am și încercat varianta BETA așa că iată câteva impresii de la un jucător amator de FIFA. 

 

Cred că cel mai mare câștig al noului joc e dat de inteligența artificială. Jucătorii stau mult mai natural pe teren, aleargă mai bine și se poziționează excelent. Am avut doar două off-sideuri în două meciuri jucate cu Andrei Brătucu. Ești motivat să joci mai mult în pase și să aștepți o “gaură” în apărarea echipei adverse. Tiki-taka is my middle name. Construcția jocului este mai complexă dar și mult mai naturală. Iar aici îți vorbesc doar dacă joci casual, cu prietenii. Sunt schimbări evidente față de 20.

Pe de altă parte, și aici e interesantă direcția către care merge FIFA21, poți să ai și mai mult control pe teren. De-acum poți să stabilești direcția către care poate să meargă jucătorul care doar ce a pasat. Trebuie să foloști Right Stick imediat după pasă. Și Player Lock e interesant: apeși pe ambele stickuri ca să te blochezi pe jucător, iar AI preia controlul celui care are mingea, așadar tu te poți așeza unde crezi că e mai bine pe teren în așteptarea pasei. Construcția unui meci devine mult mai complexă și pare că FIFA21 cere mai mult decât poate să ducă creierului unui bărbat. Va trebui să înveți multi-tasking, prietene.

Noroc cu Contextual Agile Dribbling care fentează pentru tine automat la situații 1vs1. Poate fi oprit. Încă un lucru pozitiv, numit de EA Smooth Encounters, jucătorii nu mai cad ca bombardații în caz de ciocniri. AI interceptează mai bine potențialul contact. 

În schimb, pentru că jucătorii stau mult mai inteligent pe teren, îți va fi mai greu să dai gol din centrări. Headers nu mai este la fel de eficient. Există însă varianta Manual Heading, unde poți să controlezi total întreaga fază de joc. Manual Heading este full on în modurile FUT, Pro Clubs, Fifa Seasons și Fifa Online Friendly. 

Apropo, sunt schimbări și la alunecări, în sensul că sunt un pic mai bine anticipate deci, poate, mai puține cartonașe roșii. Și nu există încă VAR în FIFA21. 

Și ultima schimbare importantă despre care o să scriu, până când punem din nou mâna pe joc: passing. Sistemul de pase a fost refăcut aproape complet. De-acum inteligența artificială lucrează mai eficient, așa că îți va fi mai ușor să găsești coechipieri liberi sau mai bine poziționați, iar combinat cu tot ce am scris mai sus, jocul devine mult mai dinamic. 

Atât eu cât și Andrei Brătucu, videograful CAVALERIA și dușman de FIFA, am rămas plăcut impresionați de cât de cursiv este jocul. Am înjurat mai puțin pentru fazele stricate de stângăciunea jucătorilor (nu e niciodată vina noastră). 

Acesta nu este un articol plătit, Electronic Arts mi-au trimis un cod pentru FIFA21 BETA care a fost valabil 4 zile. Revin curând cu impresii despre grafică, VOLTA, FUT și alte moduri de joc.