De ce mai există TABLETELE? Huawei MatePad X12
Aceasta e cea mai mișto tabletă pe care am pus mâna în ultima vreme și hai să îți spun și de ce. În primul rând, are ecranul ăla mișto pe care l-a inventat Huawei acum vreo doi ani de zile, care nu reflectă lumina și cred că asta este cea mai tare chestie pe care poți s-o ai pe un dispozitiv cu un ecran, fie că e vorba de tabletă sau de telefon. Faptul că nu îți reflectă lumina chiar dacă te uiți în lumină directă, și da, vorbesc de un bec, nu de lumina soarelui, că sunt puținele momente în care stai cu tableta afară, pe terasă, sau la piscină, sau la plajă. Mai degrabă o să stai pe telefon, iar tableta o s-o folosești acasă pentru chestiile un pic mai personale.
Acum, pe lângă ecranul ăsta foarte frumos, ce ar mai trebui să aibă un dispozitiv ca să fie foarte apreciat? A, da, o baterie foarte mare care să te țină mai mult de o zi și asta se întâmplă pe această tabletă. Acesta este un Huawei Mpad 12x și este cea mai nouă tabletă lansată de Huawei. Iar linkul, dacă vrei să o cauți, să vezi cât costă și care sunt accesoriile care vin cu ea, îl găsești mai jos în descriere. Îți povestesc și despre ele în curând. Și da, știu că este o tabletă Huawei, dar există o variantă foarte simplă pentru a instala aplicațiile de la Google pe ea, îți arăt și chestia aia la capitolul software.
La capitolul design și construcție, tableta asta vrea să fie cea mai subțire dintre toate și cred că reușește performanța asta pentru că are o grosime de doar 5,9 mm. Așadar, e mai subțire și decât cea mai nouă variantă de iPad Air, cu care concurează direct. Nu este o tabletă high-end, adică cea mai performantă din gamă. Pe aceea, dacă vrei să o vezi, review-ul ei îl găsești la George pe YouTube. Asta este varianta cumva medie, destinată tinerilor, și asta cred că se vede și prin culorile foarte frumoase pe care le are. Verdele ăsta să știi că atrage foarte mult jumătatea ta mai frumoasă. Atenție atunci când i-o arăți, pentru că s-ar putea să îi placă prea mult.
Primul lucru care m-a frapat este faptul că e foarte rezistentă, deși este subțire. Tableta asta, la construcție, n-a făcut niciun fel de rabat la capitolul rezistență. E solidă, e bine gândită, nu poți s-o flexezi, poți să încerci s-o flexezi, poți să apeși pe ecran că nu se întâmplă aproape nimic. Body-ul, adică construcția corpului, este complet din aluminiu și asta o ajută bineînțeles să fie rezistentă în timp, pentru că nu vrei să ai o tabletă de care să ai grijă atunci când o bagi într-un rucsac. Marginile sunt foarte bine finisate, stă foarte bine în mână, nu te incomodează cu nimic. Poți s-o ții și în format landscape și în modul portret fără să ai senzația că e incomodă.
Mi se pare foarte interesantă chestia asta cu “Shimmer Pearl Process”, n-am înțeles la ce se referă, probabil la modul în care a fost aplicată vopseaua și textura pe ea. Spatele nu lasă amprente foarte multe, se șterge foarte ușor, la fel și ecranul. Iar asta este partea bună. Pe margini, o să vedem patru difuzoare: două în partea stângă și două în partea dreaptă, lângă portul de USB-C care, apropo, este un USB-C de viteză mare. Și în rest, o să mai vedem un sau două microfoane. Unul pe lateral, aici avem teoretic un slot de SIM, dar nu e un slot de SIM, că asta este varianta fără SIM. Butonul de volum, butonul de power și încă un microfon. Iar pe spate, două camere: avem o cameră care pare așa măricică, nu știu de ce este atât de mare, că practic înăuntru senzorul este sensibil mai mic, dar na, ca să arate drăguț, au făcut-o în forma asta și mai are un led flash.
Trecem rapid prin specificații. Există două variante: una cu 8 GB de RAM și 256 GB de stocare, dar nu ți face griji că n-o să găsești pe aia la noi, o s-o găsești pe aia cu 12 GB de RAM și 256 GB de stocare. Nu poți să-i pui card microSD, deci va trebui să te gândești foarte bine de câtă memorie ai nevoie pentru ea. Se pare că în total sunt șase difuzoare, pentru că există două drivere de bass incluse în carcasă, iar chestia asta face diferență față de un Mpad 11 Pro pe care l-am testat acum vreo doi sau trei ani. Se aude cel puțin la fel de tare și la fel de bine, e curată, nu distorsionează la niciun fel de volum, iar asta, jos pălăria Huawei, pentru că au reușit să bage într-o tabletă niște difuzoare care nu se regăsesc în momentul de față nici pe laptopuri – bine, pe o mare parte dintre ele, ca să fiu mai explicit. Cele de gaming și cele care costă chiar și ele 2-3000 de lei. Adevărul e că tableta asta le bate la fundul gol pe toate la capitolul sunet.
Hai să facem și un test de sunet foarte simplu pentru că cred că e nevoie de așa ceva. Deci, cam asta e distanța mea în momentul de față față de tabletă, cred că sunt undeva la 25-30 cm de difuzoare, e practic distanța la care folosești în mod normal un dispozitiv. Chiar dacă stai la masă sau o ai pe tine în pat și o ții pe piept, se aude incredibil. Chestia asta este incredibilă.
Incredibil! Din punct de vedere dinamică, nu știu cum reușește, dar nu are niciun fel de problemă în a limita bass-ul să nu fie prea deranjant, dar să se audă și foarte bine. Acum, display-ul este cel mai important, iar Huawei a făcut o șmecherie aici. A aplicat un fel de folie, care este de fapt un strat aplicat direct pe ecran, care este mat și care nu reflectă lumina din niciun unghi și nu acoperă atât de mult contrastul, așa cum se întâmplă de obicei la o tabletă mată. Luminozitatea este foarte mare, apropo, 1000 de niți, ceea ce o face să fie perfect vizibilă în lumină naturală. Acum este dată undeva pe la jumătate și cam asta este luminozitatea ei maximă în comparație cu lumina de aici. Eu zic că face o treabă foarte bună.
Apropo, la capitolul ecran: 144 Hz! Băi, băiatule, 144 Hz, display mat, luminozitate mare, nu cred că ai nevoie de mai mult! N-am menționat însă, nu, nu este un OLED, este un ecran IPS, dar se pare că IPS-ul a avansat atât de mult încât chiar dacă mă uit de aici, tot pot vedea culorile și icoanele de pe ecran. Unghiul de vizibilitate este foarte aproape de 179 de grade, adică maximul posibil, că la 180° deja nu mai vezi nimic. Deci, 179 de grade pe un display care arată incredibil de bine.
Prima senzație faină pe care am avut-o cu tableta asta este că atunci când dai cu degetul pe ecran, când folosești touchscreen-ul, este fin. Este acel “Paper Matte Display” de care vorbește Huawei. Este foarte similar, într-adevăr, cu hârtia. Pe o tabletă normală care are un ecran lucios, s-ar putea să îți alunece degetul și o să simți că e puțin mai incomod de folosit. Ai momente în care, dacă ecranul este perfect curat și degetul tău are un pic de grăsime, se va agăța. Aici nu se întâmplă chestia asta, tocmai pentru că e gândită pentru creion, e gândită ca atunci când desenezi pe ea, creionul să se miște foarte ușor, foarte fluid și să îți permită să folosești toate cele câteva mii de grade de apăsare în așa fel încât să creezi diferite forme.
La chestia asta nu mă pricep absolut deloc, dar totuși, hai să încercăm. Ăsta este creionul, apropo, acest M-Pencil cu care vine în pachet tableta și care… Am nevoie de un cutter! Dacă eu nu sunt desenator de meserie, atunci o să-l țin în cutie. Am făcut și o rimă! Am mai făcut chestia asta din clasa a șasea – rime, mă refer. Creionașul ăsta mic și aici, spre deosebire de alți producători, jos pălăria Huawei că livrezi această tabletă cu tot cu creion, pentru că aici excelează cel mai mult. Vine în pachet, nu mai trebuie să dai banii pe el, că și ăsta ar mai fi costat vreo aproape 100 de dolari.
Absolut genial! Ăsta se numește un căutător de chestii pierdute, iar aici în capăt are un cârlig care iese așa și poate să agațe chestii, iar partea frumoasă e că e și magnetic. Deci l-am agățat și l-am scos. Creionul ăsta trebuie pus pe tabletă ca să se împerecheze și o să apară mesajul ăsta de la “Near Link”, care e un protocol de comunicare prin Bluetooth cu care tableta se conectează cu tastatura externă și cu creionul. Apropo, nu ți-am spus de tastatura externă, care vine și ea în pachet – alt accesoriu pe care mulți dintre producători îl vând separat.
Acum, tastatura se conectează prin pinii de pe spate, de pe tabletă, așa cum spuneam mai devreme. Dar eu tot cred că există un docking station sau cineva ar trebui să facă un docking station pentru asta. Deci practic, tableta nu se mai conectează doar prin Bluetooth și nu mai trebuie să încarci tastatura separat, pentru că se încarcă prin acei pini tocmai pentru că au vrut s-o facă mai ușoară și mai subțire. Iar asta înseamnă că tastatura nu mai are baterie la interior. Practic, pui tableta aici, pe spate, cu magneții ăia frumoși și ai două poziții: poziția în care te uiți la film și poziția în care scrii, pentru că este un pic mai înclinată și îți permite o stabilitate ceva mai bună.
Atunci când o pui pe masă, nu doar că este satisfăcător rezultatul, dar poți s-o folosești ca pe un dispozitiv normal și poziția la tastatură este una ok. Îi mai adaugi un mouse dacă vrei, pentru că este un Android și suportă așa ceva, și ai rezolvat orice fel de probleme.
Acum, tableta este pregătită ca să spun așa, pentru transport. Pur și simplu o închizi și culmea este că creionul ăsta, odată ce i-ai găsit poziția aici, în partea dreaptă, are un magnet destul de puternic și nu cred că o să cadă atât de des. Dar din nou, recomandarea mea este: caută-ți o husă, pentru că nu vrei să pierzi creionul în primul rând și vrei să o protejezi cumva de uzura neintenționată pe care o să o aibă în rucsac, alături de alte obiecte ale tale, cum ar fi de exemplu încărcătorul și alte lucruri de genul ăsta. Încărcător care, apropo, vine în pachet.
Și acum poți să zici că fac mișto de ceilalți producători, dar așa este: dacă îți cumperi un dispozitiv de genul ăsta, ar trebui să primești o cârpă de microfibră în pachețel. Și de ce nu, pe lângă manuale, și un încărcător de nu mai puțin de 66W, precum și cablul aferent cu care să îți încarci dispozitivul. Pentru că nu cred că ai prin casă încărcătoare specifice pentru dispozitivul tău care să le încarce la viteză maximă. Dacă ți-ai cumpărat de exemplu un telefon acum trei-patru ani de zile și este unul cu Android, atenție, viteza de încărcare a mai crescut între timp. 45, 60, 80, 100 de wați.
Acum, la capitolul sistem de operare, sunt câteva chestii pe care trebuie să le știi. Sistemul de operare este un HarmonyOS, adică varianta de Android cu un “flavor” de Huawei. Acum, poți să instalezi foarte ușor, dacă vrei, Google-ul pe el și îți arăt cum. E foarte simplu: te duci în AppGallery și dai căutare după Google Maps. Nu o să-l găsești în AppGallery, o să-l găsești pe AppParks. Te duci, dai “install”, iar Google Maps o să îți spună că părăsești AppGallery și o să ți-l instaleze în fundal. Se instalează MicroG, serviciile care permit accesul aplicațiilor Google pe dispozitiv.