VIDEO – Cum ”SALVEZI” bateria laptopului tău – Cavaleria.ro

Cel mai răspândit și mai longeviv mit legat de bateriile unui gadget este numit Efectul de Memorie. NU mai este valabil! Bateriile Ni-Mh și Ni-Cd nu se mai găsesc decât în cele mai ieftine mașini de găurit, și sub nici o formă în laptop-uri de mai bine de patru ani.  Acel efect de memorie se refera la faptul că bateria nu mai știa la ce nivel a rămas încărcarea și o lua de la zero, iar capacitatea ei se reducea chiar și la jumătate. Producătorii au renunțat la ele în favoarea bateriilor Li-Ion și Li-Polymer pentru că acestea din urmă sunt mult mai ușoare, se încarcă mai repede și oferă autonomie mai bună. În plus, sunt mult mai mici.

La un laptop de exemplu, dacă este unul subțire, mai subțire decât această celulă de baterie, cu siguranță ai baterie de Li-Ion sau Li-Polymer. De telefoane nici nu mai vorbim, acestea nu mai au baterii de acestea de 10 ani.

Software pentru monitorizare baterie laptop: BatteryCare

Ca să afli statusul bateriei din Windows apasă tasta Windows, apoi scrie CMD, apoi dă-i paste acestei linii de comandă powercfg /batteryreport. Fișierul se va slava în C:\Users\radun\battery-report.html (caută numele tău da utilizator în loc de radun.)

Cel mai mare dușman al oricărei baterii este căldura

Adică temperatura ridicată la încărcare sau utilizare. Cu cât mai fierbinte este în utilizare sau în repaus cu atât mai probabil este să se strice mai repede. De aceea îți spun să nu folosești laptop-ul decât pe birou, mai ales dacă fantele de aerisire se află pe baza acestuia. Da, știu, de aceea îi spune laptop ca să îl ții în poală, însă nu îți pot recomanda asta. Cel puțin nu tot timpul. Dacă e prea fierbinte, și îl ții pe zona reproductivă… știi și tu unde vreau să ajung.

La întrebarea, să scot bateria din laptop atunci când nu îl folosesc, răspunsul este relativ. În primul rând la multe laptop-uri nu prea mai poți face asta. La cele la care mai poți să faci asta nu cred că mai contează, deja și-au depășit garanția și durata de viață.

CE SĂ NU FACI SUB NICI O FORMĂ!

Nu ține laptop-ul într-un loc cu căldură și umezeală. În bucătărie, în baie în timp ce faci duș, sau pe bancheta mașinii într-o vară călduroasă. Sunt sigur că ești vinovat mai ales de al treilea obicei. Cu siguranță după câteva zile de plimbat laptop-ul în mașină, și lăsat în parcare la 40 de grade îi vei distruge bateria. Valabil și pentru telefonul care stă pe waze, în soare, în timp ce este la încărcat.

Atunci, ce rămâne de făcut?

Nu descărca bateria laptop-ului de tot. Nu fii cel sau cea care aleargă prin birou după încărcător, în fiecare zi pentru că ți s-a închis laptop-ul în timpul prezentării. Ar trebui să ai minim 30-40% baterie atunci când îl pui la încărcat. De asemenea, nu te teme să îl încarci 100%, toate laptop-urile noi

Cum funcționează o baterie?

O baterie este formată din un anod, un catod, și un lichid sau mai nou solid pentru separare. Acesta se mai numește și electrolit, adică acea apă distilată pe care o punea în bateriile mai vechi de mașină ca să îi mai prelungești puțin viața. Electroliții sunt moleculele care se mută de la catod la anod în timpul descărcării și invers în timpul încărcării.

Acest ciclul se numește încărcare descărcare iar producătorii măsoară un ciclul complet de încărcare. E normal să nu numeri și descărcarea din moment ce trebuie să îl încarci de la zero. În medie, o baterie de laptop ar trebui să reziste între 300-500 de încărcări complete. Dacă îl descarci complet și îl încarci complet și faci acele cicluri atunci te poți aștepta să strici bateria mai repede. Dacă îl încarci de la 40% de fiecare dată, îi poți crește durata de viață cu aproximativ 40%.  Bateriilor Li-Ion și Li-Polymer nu le place deloc încărcarea de la zero, de aceea din nou, nu îți recomand să îl descarci de tot.  Tot ce am spus până acum este valabil și pentru bateriile de telefoane, de aici încolo mai puțin.

Cum se încarcă bateria unui laptop

Încărcarea unei baterii de laptop se va face întotdeauna cu încărcătorul original. Nu îți pot recomanda un încărcător SH sau unul compatibil. În încărcător există electronică care comunică cu cea de pe placa de bază și oprește încărcarea bateriei odată ce a ajuns la 100%. Apoi, curentul este transformat și livrat direct laptop-ului, iar bateria verifică din când în când încărcarea și mai completează dacă e nevoie.

Multe din laptop-urile noi se încarcă rapid. Ține cont că ai la interior o baterie și de 99Wh, maximul admis în avioane de pasageri de exemplu, și totuși ea se va încărca în 1-2 ore. Luând în calcul capacitatea avem dovada că se încarcă repede.

Cum stochezi un laptop sau o baterie pe care nu le folosești cu săptămânile sau lunile

În dulap, într-un loc uscat, poate să fie și un beci care nu îngheață sau o debara neîncălzită, cu 40-50 încărcare. Nu o stoca descărcată pentru că s-ar putea să nu îl mai poți încărca, nici 100% pentru că vei avea din nou probleme la încărcare. NU O BĂGA ÎN FRIGIDER! Umezeala și condensul după ce o scoți sau tot deschizi ușa frigiderului e mai periculoasă decât orice.

Bateria de schimb

Devine inutilă în vremurile noastre, mai ales că nu o poți schimba ușor. Nu cumpăra baterii de rezervă că poate ți se strică cea din laptop. Până se întâmplă asta sigur se va strica cea de rezervă.