N-ai reușit să ajungi la Cluj pentru TIFF 2019? Nu-i nimic. Weekend-ul acesta are loc la Sibiu a treisprezecea ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania. Evenimentul a început ieri, joi 27 iunie 2019, iar proiecția care a dat startul evenimentului este lungmetrajul semnat de Tudor Giurgiu, Parking. Până duminică, 30 iunie, numeroși cineaști români, dar și pasionați vor avea ocazia să vizioneze aproximativ 40 de proiecții.

Prima zi a evenimenutlui a adus pe marile ecrane, de la ora 22:00, într-unul dintre noile spații de proiecție din program, Piața Habermann, comedia semnată de Paolo Virzi, Nopți magiceFilmul spune povestea extrem de amuzantă, cu multe referințe cinefile, dar și controversată, a trei scenariști suspectați de uciderea unui celebru producător. Mare parte din evenimente se desfășoară noaptea, în arestul poliției, în timp ce aceștia își rememorează aventurile plasate în ultimele zile de glorie ale cinemaului italian. Titlul filmului este dat de imnul oficial al campionatului, interpretat de Gianna Nannini și Edoardo Bennato.

Tot în prima zi, într-unul dintre spațiile partenere ale evenimentului, publicul va putea viziona trei filme foarte bine primite de criritca internațională. În Sechestrați în tunel, o tânără PR-istă se trezeşte prizonieră în subteran, împreună cu doi mineri, după un accident neașteptat, petrecut în tunelul pe care urma să-l promoveze. Fiecare dintre cei prinși în această situație au o ocazie excelentă pentru a-și reevalua viziunea asupra vieții. Filmul a fost premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. De asemenea, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, filmul lui Radu Jude, promite de asemenea o perspectivă nouă asupra istoriei, una care poate fi dezbătută alături de actorul Alexandru Dabija, la finalul proiecției programate pentru ora 17:45. Seara se încheie cu o poveste romantică și suprarealistă, un film suedez plasat în Universul colorat al parcurilor de distracții și al rivalității dintre două familii – Caruselul Iubirii.

Una dintre locațiile consacrate TIFF Sibiu, Teatrul Gong, este gazda pentru cinefili cu trei proiecții inedite, cu mare priză la publicul din întreaga lume. Dintre cele trei filme, primul este programat de la ora 17:00 și este vorba despre Menocchio, în regia lui Alberto Fasulo și prezentat în cadrul Locarno IFF. Filmul evocă perioada întunecată a Inchiziției, coproducția Italia-România urmărind șirul evenimentelor care au condus la arderea pe rug a unui bătrân morar acuzat de erezie. În continuare, lungmetrajul regizorului brazilian Joe Penna, Arctic reprezintă o adevărată lecție de supraviețuire în confruntarea om-natură. Ultimul, dar nu cel din urmă, este Joacă-te cu focul!, debutul tinerei regizoare franceze Marie Monge, un thriller despre lumea jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii.

Pe lângă proiecții și multele evenimente conexe, în cadrul evenimentului va avea loc și EducaTIFF. Evenimentul în cadrul căruia vor fi proiectate filme în aer liber pentru tinerii cinefili, se va desfășura începând de vineri până duminică, în Sala Mică a Centrului Cultural „Ion Besoiu”. EducaTIFF este programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Dacă tot ajungi la TIFF Sibiu, trebuie să vezi Noi, coioții și Ninja în pătrățele. Cel din urmă este o comedie daneză, potrivită pentru categoria de vârstă 12+ și îmbină un atac asupra consumerismului cu bullying-ul și cu vendeta personală a unui antic războinic japonez. 

Ultima zi de festival este dedicată documentarului elvețian Unde ne e locul?. Filmul prezintă cele două lumi diferite care se nasc atunci când părinții se separă și familia se destramă. Acesta explorează realitatea şi arată curajul, inteligenţa şi umorul cu care copiii îşi înfruntă situaţia.

Să nu uităm de proiecțiile speciale și filmele în aer liber. Publicul de toate vârstele este invitat, ca în fiecare an, seară de seară, la filme proiectate în aer liber. Producții premiate la festivaluri importante, titluri noi, dar și alte eveniment speciale vor încânta publicul din Piața Mare, Piața Habermann, Muzeul Național în aer liber Astra, Palatul Brukenthal de la Avrig sau la Gura Râului.

Biletele pentru TIFF Sibiu 2019 sunt disponibile aici și la info-point-ul din Piața Mare sau la locații, înaintea proiecțiilor. 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.