Ce este un laptop de gaming

Ce este un laptop de gaming? Ei bine, un laptop pe care te poți juca cam orice vrei tu, nu? Dacă mă întrebai acest lucru acum vreo cinci ani îți spuneam că este acel laptop de care nu se atinge nimeni din cauza prețului și a greutății.

Lucrurile s-au schimbat între timp, mult! Atât de mult încât un laptop de gaming acum poate fi confundat cu unul pentru productivitate. Dacă nu ar avea câteva elemente precum tastatura iluminată în roșu sau vre-o notație precum Legion și un ”Y” mare pe capac. Asta cel puțin în cazul celor de la lenovo, pentru că despre ele vorbim în acest articol. Am avut pe masă două bucăți. Un Y520 și un Y720, ambele cu procesoare de ultimă generație, și, cu plăci video dedicate de ultimă generație pentru că în acest caz, placa grafică este cea care face diferența.

Dacă vrei să te joci pe un laptop trebuie să ții cont de câteva lucruri, în special din punct de vedere configurație. Ca să poți rula un joc de generație nouă la o rezoluție de FullHD ai nevoie de minimum:

  • Un procesor Intel i5 de generația a 6-a sau a 7-a (Kaby Lake). Atenție, ai nevoie de un procesor cu terminația HQ și nu U. 6500HQ și nu 6300U. Diferența este că cel cu U are jumătate din nucleele celuilalt și este mai lent cu vreo 50%.
  • SSD, neapărat pentru sistemul de operare, de preferat suficient de mare ca să pui și jocurile pe el. Ajută extrem de mult la timpul de încărcare al Windows-ului și mai ales al jocului.
  • Memorie RAM, 16 GB minimum recomandați pentru cea mai bună experiență. Sigur, te vei descurca și cu 8 GB însă depinde acum și de placa grafică.
  • Placa Grafică dedicată, un GTX 960M sau GTX 1050 Ti de exemplu. Cea de-a doua are de exemplu cu 30-40% mai multă performanță decât acel 960.

Și acestea nu sunt toate. Mai sunt multe elemente care diferențiază un laptop normal față de unul de gaming și am avut cu George o discuție ceva mai lungă pe această temă, la el pe blog, adică aici!

Apropo, vă plac clipurile de genul? Să mai facem?