VIDEO – Ce este nou la IFA 2017?

Serios, ce mai poate fi nou în a doua jumătate a anului 2017, când credeam că le-am văzut deja pe toate la CES și la MWC?

Indiferent dacă ești sau nu pasionat de tehnologie, stai liniștit, portofelul tău este în siguranță anul acesta. Nu sunt foarte multe lucruri pe care ți le-aș recomanda să le cumperi. Despre Note 8 am vorbit deja, iar ceilalți producători au epuizat noutățile în primăvară la MWC, acolo unde contează, așa că pentru IFA au rămas doar gadget-urile care vin în cutii mai mari. Unele dintre ele. Să începem.

Lenovo are câteva lucruri despre care merită să vorbim. Lenovo Explorer este prima implementare de ”mixed reality” așa cum o numește Microsoft, pentru că e creat în colaborare cu ei. Este un headset pentru realitate virtuală dar și augmentată, vezi cele două camere de pe el. Nu va fi ieftin, undeva peste 400 de euro și pentru a oferi cea mai bună experiență va funcționa doar cu un computer. Destul de puternic. Mai țineți minte ce vă spuneam în clipul anterior despre procesoarele cu multe nuclee, și cât de mult avem nevoie de ele pentru aplicațiile de realitate virtuală? Pe lângă acesta, mai avem un headset ceva mai ieftin care vine la pachet cu o sabie de jedi, și desigur cu jocul StarWars pentru telefonul tău. Pentru că ai nevoie de telefon pentru acesta. În plus, am mai auzit ceva despre noi sisteme de gaming din seria Legion, mai performante și mai rapide, dar și despre un monitor curbat de 27 de inch, gândit special pentru gaming. Ah, și acel Lenovo Yoga 920 a primit și el o serie de update-uri, fiind acum mai puternic, mai puțin hapsân cu bateria dar și mai ușor.

Tot de la Lenovo am avut surpriza să văd o boxă deșteaptă cu asistent vocal. Se bazează pe Alexa, fiica celebră a lui Amazon și vine atât ca stand pentru o nouă tabletă cât și ca dispozitiv separat. De la LG bănuiesc că ați auzit deja de V30. E mare, are șase inch și un ecran absolut superb. La configurație însă nu prea îl depășește pe acesta, tot un Snapdragon 835 și 4 GB RAM. Interesant, am văzut la George un review al unui telefon cu 8 GB RAM de curând. Chiar și așa, display-ul este unul de tip OLED, aproape la fel de bun ca cel de pe S8 și are la pachet și câteva standarde militare de rezistență. La fel ca G6.

Samsung și-a făcut de cap, chiar dacă cu o săptămână înainte a lansat Note 8. La IFA a venit cu două smartwatch-uri, Gear Fit 2Pro care este rezistent la apă până la 50 metri, are ecran AMOLED, GPS și poate stoca chiar și muzică pe el. Asta dacă vrei să îți lași telefonul acasă. Dacă vrei ceva mai mare atunci Gear Sport este pentru tine. Un smartwatch în toată regula, cu NFC, GPS, accelerometru și chiar și barometru. Și el are memorie internă de 4 GB și este rezistent la apă până pe la vreo 50 de metri. Pentru sportivi.

Sony pare că nu își mai bate capul nici cu denumirea noilor telefoane dar nici cu design-ul. Asta când vine vorba de telefoane. Căștile pe de altă parte arată din ce în ce mai bine. WH-1000XM2 ( îmi retrag afirmația în ceea ce privește denumirea) sunt a doua generație de căști wireless cu noise cancelling, acum cu atenuare selectivă. Îți poți controla așadar cât de mult noise cancelling vei avea în căști. Și sunt și mai ieftine cu vreo 50 de euro, la aproape 350 euro.

Telefoanele însă nu știu ce pot aduce nou, cel puțin din punct de vedere design. Sunt la fel ca cele de anul trecut, în plus am înțeles că cei din State nu vor avea amprentă pe el. Display-ul este Full HD cu HDR iar asta compensează puțin lipsa rezoluției. Îmi place că este primul dispozitiv cu Android Oreo disponibil pe piață. Bine, atunci când va fi disponibil, căci deocamdată a fost doar anunțat. Și cică se aude mai bine. Cu 50% mai bine ca XZ-ul de anul trecut. Asta dacă ai o pereche de căști foarte deștepte.

Acer a venit cu noutăți pe segmentul desktop, Orion 9000 îl cheamă și este o bestie cu un procesor cu 18 nuclee și posibilitatea de a adăuga patru plăci grafice de ultimă generație. Acer Swift și Spin 5 au primit și ele procesoare noi, ecrane mai bune și unul dintre ele are chiar placă video dedicată, un GTX 1050. La cât de subțiri sunt e un pas înainte.

ASUS ZenBook Flip 14 se mândrește cu cea mai subțire carcasă pentru un laptop 2 în 1, un procesor intel de generația a opta și o greutate de 1.4 Kg. Serios, când a ajuns intel la generația a opta de procesoare? Ah, stai, lansează unul în fiecare an. Tot ASUS vine și el cu o implementare de headset, similar cu cel de la Lenovo. Are la bază tot platforma Mixed Reality de la Microsoft și promite și el că este viitorul interacțiunii cu computer. Eh, mai vedem noi.

Panasonic, ghici ce, are și el o boxă deșteaptă cu comenzi vocale. Adică SC-GA10, care funcționează cu Google Assistant. O prefer pe aceasta personal, cel puțin până când serviciile Amazon vor fi mai populare la noi în țară.

Se pare că anul acesta este pentru boxe deștepte și realitate virtuală/augmentată.