Ce este GOOGLE PAY și cum îl folosești

De aproape o săptămână Gogle Pay este oficial și în România. Mai ții minte cum l-am activat acum mai bine de un an prin Revolut, pe vremea când acesta ținea de Mare Britanie? Ei bine a mers doar jumătate de an până când s-au schimbat conturile și de atunci nu l-am mai folosit. I-am invidiat puțin pe cei cu Apple Pay care puteau plăti cu telefonul oricând și oriunde se putea plăti cu cardul. Am rezolvat cu soluția oferită de banca mea.

George a fost primul care a anunțat disponibilitatea lui Google Pay în România și de atunci am așteptat să văd câte bănci vor adăuga opțiunea de a înregistra cardul în Google Pay. Sunt câteva, dar nu toate. Mai durează puțin până vine și aplicația pe Play Store. Până atunci hai să îți arăt ce este Google Pay și cum funcționează.

https://www.youtube.com/watch?v=9VBxAoVbawI

Ce este Google Pay

Un serviciu prin care poți lega cardul oricărei bănci (în teorie) de sistemul de plată prin NFC al telefonului tău. Aproape orice telefon cu Android suportă plata prin NFC, iar până acum era posibilă doar cu aplicația dedicată a băncii, dacă banca ta a ales această opțiune. Ca să configurezi cardul pentru Google Pay, trebuie să intri în aplicația băncii și să îl activezi. Este atât de simplu. Dacă nu îți apare opțiunea mai așteaptă puțin, sunt sigur că niciuna din băncile de la noi va refuza această opțiune. Ca să înțelegi mai bine tutorialul îți sugerez să vizionezi clipul de mai sus.

Google Pay sau aplicația băncii

Nu prea contează. Oricare din ele funcționează la fel de bine, la orice POS din magazin, fără să bagi PIN-ul cardului. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să ai telefonul deblocat. Funcționează cu Mastercard, VISA sau Maestro. Diferența de implementare este doar la nivel de procesator de plată.

Este sigur Google Pay?

Da! La fel sau chiar mai sigur ca plata directă cu cardul. Atunci când plătești cu telefonul, acesta transformă datele tale ale cardului în alte 16 cifre cu care autentifică plata. Practic, maschează cifrele reale de pe cardul tău. Astfel banca primește confirmarea plății fără ca POS-ul să vadă cifrele reale ale cardului. Singura diferență între Google Pay și Apple Pay este că acesta din urmă face tokenizare direct pe telefon printr-un cip sigur, iar Google Pay o face online printr-un algoritm. Din punct de vedere tehnic ambele sunt aproape imposibil de spart.