CÂT STAI LA GRĂTAR? 1 ORĂ SAU 8 ORE? – Slow Cooking – Cavaleria.ro

Există o concepție greșită despre carne, cum că ar trebui să fie ”făcută bine”! Așa cum ne-am obișnuit noi de exemplu, un fel de talpă de pantof, sau scoarță de copac din care mușcăm cu pasiune și apoi dăm pe gât o găleată de bere, ca să curgă mai bine. Fără zgârci eventual, bătută bine cu ciocanul de șnițele și aruncată pe grătar la foc mare. E greșit! Ne-am obișnuit așa pentru că de obicei carnea ”pe vremea mea” nu era chiar cea mai proaspătă. Mai greu cu transportul, mai greu cu producția și cu distribuția. Ca să nu riște nimic, părinții noștri o făceau bine.

De vreo câteva zeci de ani însă, trendul se duce către un proces mult mai lung de a prepara carnea, mai ales cea proaspătă și de calitate. O gătim mai mult la căldură decât la flacără, și suntem mai atenți cu cărbunii pe care îi punem sub grătar. Trend-ul merge însă mai departe, și nu știu cine e dispus să stea șase sau opt ore lângă un grătar, ca să mănânce apoi un brisket sau niște coaste de îți stă mintea în loc.

Noroc cu tehnologia, avem grătare cu monitorizare a temperaturii, cu notificări pe telefon și funcție de menținere a temperaturii dacă cumva întârzii vreo oră sau două. E un subiect de discuție între prieteni și vecini, dar și o unealtă care te va ajuta să mănânci mai bine.