Cameră sau Smartphone de 5000lei?

Zilele trecute a venit George foarte încântat să-mi arate camera pe care a folosit-o în vacanță. Un aparat foto mic, compact, cu numele de Sony RX100. Ajuns la a 7-a generație și apărut în 2019, putem să il considerăm deja vechi raportat la viteza pe care o are tehnologia în ziua de azi. Dar cu toate astea este încă una din cele mai performante camere din clasa ei.

Eu unul nu am fost niciodată un fan al acestui tip de aparat. Ca fotograf, am avut în ultimii ani mereu in apropierea mea un DSLR sau mai nou un mirrorless cu senzor full frame gata in orice moment de orice situație. Imi ia foarte puțin timp să fac setările manual și trag exclusiv in format RAW așa că nici măcar nu mi-am pus problema achiziționării unei camere de tip “Point and shoot”. Este însă utilă pentru cei care nu vor să își bată capul cu setările manuale, și nici nu vor să care cu ei un DSLR cu trei obiective în vacanță dar speră la o calitate mai bună a imaginii pentru că senzorul este cu mult mai mare decât cel de pe un telefon.

Să fie oare așa? Episodul cu George m-a pus pe gânduri așa că am decis să testez această ipoteză și am pus cap la cap Sony RX100 cu ceea ce eu consider a fi cea mai bună cameră de pe telefoane in acest moment, Huawei Mate 40 PRO. Rezultatul final nu pot spune ca m-a surprins, dar te las pe tine să vezi ce concluzii am tras in clipul de mai jos.

Hai să vedem, bate un senzor mai mare procesarea pe care o face un telefon?