Ce mai promițători chefi ai Europei la Bocuse D’or 2016

Jamie Oliver sau Gordon Ramsay? De data asta, Paul Bocuse. Da, știu. Cel mai probabil nu ați auzit atât de des de el și prin urmare nu este atât de cunoscut precum cei doi, dar cariera sa este una demnă de luat în serios. Este considerat ambasadorul gastronomiei franceze moderne care spre deosebire de bucătăria franceză tradițională a pus accentul pe simplitate, minimalism, prospețime și mai ales calitatea ingredientelor. I se spune “The King Maker” (Creatorul de Regi) și asta pentru că toți studenții instruiți de el au devenit bucătari de top, în întreaga lume.

Din dorința de a inspira și adapta permanent a creat, în 1989, cel mai prestigios concurs de gătit din lume, Bocuse d’Or. Astăzi este un adevărat show făcut pentru bucătari profesioniști care își desfășoară talentul în direct, în doar câteva ore, în fața a mii de spectatori. Și nu, nu se pot opri pentru a zâmbi la camera de filmat. Totul este live. Așa a fost și semifinala de la începutul lunii mai, în capitala Ungariei, unde 20 de bucătari s-au întrecut pentru a ajunge în finala competiției Bocuse d’Or care se  va desfășura la Lyon, în ianuarie 2017.

Aceasta este o competiție despre bucătari adevărați, nu este un reality show de televiziune, totul este real. E ca la un eveniment sportiv, totul se întâmplă live în fața audienței, a declarat Jérome Bocuse.

Chefii și echipele lor au avut la dispoziție cinci ore și 35 de minute pentru a prepara două feluri de mâncare, unul pe bază de carne (cerb) și altul pe bază de pește (sturion). Prin urmare, cele 20 de țări participante au încercat pe parcursul a două zile să seducă juriul exigent cu specialități sofisticate, originale și pline de gust.

Țara gazdă (Ungaria) în frunte cu Chef Tamas Szell și echipa sa au câștigat locul întâi anul acesta, podiumul fiind completat de Norvegia, care a câștigat medalia de argint, și Suedia care a luat bronzul. Ungaria a debutat în competiția Bocuse d’Or în anul 2013, când o echipă condusă tot de Tamas Szell a terminat pe poziția a zecea din 24.

Podiumul Bocuse d’Or Europe 2016

Tamás Széll, de la restaurant Onyx din Budapesta – Bocuse d’Or Europe 2016
Christopher William Davidsen, de la restaurant Søstrene Karlsen,Trondheim, Norvegia – Bocuse d’Argent 2016
Alexander Sjögren, freelancer, Suedia – Bocuse de Bronze 2016
Premii speciale:

Special Fish Prize: Viktor Örn Andrésson, Chef la restaurant Grillid, Reykjavik, Islanda
Special Meat Prize: Laurent Lemal, Executive Chef Domaine la Riberach, Bélesta, Franța
Best Commis Prize: Hampus Risberg, Suedia

Pregătirile pentru marea finală din ianuarie 2017 au început deja. Acolo, echipele câștigătoare din Europa vor întâlni pe cele din America Latină, America de Nord și Asia.

Budapest, 2016. május 11. Balról jobbra: Vomberg Frigyes, Széll Tamás, Szulló Szabina és Szabó Kevin, a gyõztes magyar csapat tagjai a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntõjének eredményhirdetésén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 11-én. Az európai döntõn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntõn. MTI Fotó: Kovács Tamás

77

bocuse1

bocuse

 

20160511_094125

20160511_120629

Orjan Johannessen – Norvegia (câștigătorul Bocuse D’or 2015)