Cât costă să mergi la Therme: dacă pierzi brăţara, plăteşti 400 lei

Mijlocul lunii ianuarie. Un viscol relativ puternic în noaptea de sâmbătă spre duminică bulversează din nou transportul în Bucureşti. De data aceasta, autorităţile sunt pregătite şi… închid şcolile, în timp ce studenţii trebuie să meargă la examene, iar adulţii la muncă. Se lăsă un ger năprasnic.

Într-o astfel de atmosferă cam care ar fi modalităţile de petrecere a timpului liber? O ieşire în club, la restaurant sau la film? O tură prin magazinele din mall, la o piesă de teatru sau un biliard cu gaşca? Poate, dar adevărul este că în astfel de zile te gândeşti mai mult la mare, soare, nisip şi, desigur, fete în costume de baie. De preferat cât mai mici sau… topless.

Aparent inexplicabil, nişte austrieci s-au gândit să vină cu o soluţie şi au construit în apropierea Bucureştiului, lângă Baloteşti, cel mai mare complex de ape termale din Europa. Practic, dacă eşti în România, este imposibil să nu fi auzit despre Therme. Complexul a devenit atât de popular încât 60 de refugiaţi au pătruns ilegal în România în căutarea izvoarelor termale, renunţând la deja tradiţionala plimbare până în Vestul Europei.

După câtă cerneală digitală a curs în această perioadă, nu cred că are rost să-ţi povestesc cum este la Therme, în ce zone să te duci sau câte grade are apa din piscine. Eu sunt aici să-ţi spun o cu totul altă poveste. Sau mai multe: povestea banilor cu care a fost făcut Therme şi, mai ales, povestea banilor pe care trebuie să-i plăteşti tu pentru a merge acolo. Pentru că, de fapt, există şi alte costuri decât cele menţionate peste tot.

Therme a fost făcut (şi) cu banii tăi!

Ei bine, da! Dacă mai aveai nevoie de un motiv să mergi la Therme, nu strică să ştii că proiectul a fost realizat parţial cu ajutor de la statul român, adică din taxele şi impozitele pe care le plătim cu toţii.

Concret, proiectul iniţial a fost depus la autorităţile române în 2013 şi prevedea o investiţie de 29.5 milioane de euro. România a decis să acorde un ajutor de stat de 6.6 milioane de euro pentru că dezvoltatorul urma să genereze 200 de locuri de muncă şi să contribuie la dezvoltarea zonei Baloteşti prin taxe şi impozite care vor ajunge la 10.4 milioane de euro până în 2020. Până la urmă, investiţia totală a fost de 50 de milioane de euro, astfel că ajutorul de stat a reprezentat 13% din valoarea proiectului. Proprietarii se aşteaptă să aibă 1.5 milioane de vizitatori în primul an şi să recupereze investiţia în cinci ani.

Cât costă să intri la Therme

Sunt sigur că ai văzut deja lista de preţuri la Therme, doar că, din punctul meu de vedere, este prezentată într-o formă destul de alambicată, aşa că m-am gândit să-ţi ofer o sinteză mult mai clară. Iată ce-a ieşit, în funcţie de care dintre cele trei zone te interesează:

therme-1

În plus, există tarife pentru depăşirea celor două intervale de timp alocate (3.5 ore şi 4.5 ore), precum şi pentru trecerea din zonele inferioare către cele superioare:

therme-2

Teoretic, la Therme te duci cu costum de baie, prosop şi halat de baie. Cu primul nu te pot ajuta nici cei de la Therme, însă dacă le uiţi acasă pe celelalte două le poţi închiria acolo la următoarele preţuri:

Prosop 14 lei
Halat 24 lei

 

Ai grijă de brăţară! Costă 400 de lei

Pentru mine, cea mai mare surpriză a fost un paragraf din termenii pe care trebuie să-i accepte clienţii, care se referă la taxele percepute pentru pierderea brăţării şi pentru deteriorarea sau pierderea halatului şi al prosopului. Iar taxele nu sunt deloc mici: 400 lei pentru pierderea brăţării, dacă nu ştii numărul acesteia, sau 200 de lei, dacă ştii numărul acesteia. Şi, evident, ce sanse sunt să-ţi mai aminteşti un număr aleatoriu în cazul unui astfel de eveniment neplăcut?

Concret, iată taxele şi penalizările pe care trebuie să le plăteşti dacă pierzi lucrurile pe care le primeşti sau închiriezi la Therme:

 

Brăţară (fără număr) 400 lei
Brăţară (cu număr) 200 lei
Prosop 85 lei
Halat 125 lei

 

Prin urmare, ai grijă ce faci la Therme. Dacă pierzi brăţara, prosopul şi halatul vei plăti taxe în valoare totală de 610 lei.

România e săracă, vrem preţuri mici!

Cu siguranţă eşti deja familiar cu povestea: pentru “ghinionul” de a ne naşte în România, trebuie măcar să avem preţuri mai mici decât vest-europenii pentru aceleaşi servicii.

Ei bine, măcar în materie de ape termale, stăm foarte bine la acest capitol. O demonstrează preţurile de la celelalte complexe cu ape termale dezvoltate de grupul A-Heat în Europa. Am comparat strict preţul pe care trebuie să-l petreacă un adult pentru a petrece o zi de weekend la diversele bai termale ale grupului sau la altele populare in Europa, iar rezultatele sunt cât se poate de clare:

therme-5

Astfel, la Therme Bucureşti avem preţuri de circa trei ori mai mici decât la complexe de apă termale asemănătoare din Europa!

Este, poate, argumentul suprem că merită să faci o vizită. Aşa cum demonstrează şi clipul de mai jos, dotările sunt de ultimă oră, aşa că te aşteptăm să ne spui impresiile tale despre cea mai nouă atracţie de distracţie din Bucureşti. Sau, mai bine zis, din Baloteşti.