Costi Diță nu e deloc Giani din Fierbinți

În Pantelimon, după blocurile gri stătea într-adevăr majoritatea, ca să parafrazăm versurile lui Tataee. Majoritatea cu rap-ul. Cu strada. Cu pantalonii lăsați, defunctele tricouri FUBU și șepcile întoarse. Neapărat pline. Băiețașii de cartier și fetele care vindeau …vorba aceea, la colț.  Printre ei, însă, mai răsărea și câte unul altfel. Baftă ție, șmechere, o să te respect pe viață! Gata cu versurile B.U.G.!  

Am fost rocker în Pantelimon. Titlu perfect pentru un film care să redea prima parte a vieții lui Constantin Diță. Pe care lumea îl știe…am vrea să zicem ȘI din Las Fierbinți, dar asta ar presupune că fanii nu s-au grăbit să uite rolurile din producții de referință ale cinematografiei românești din ultimii 15 ani. A fost sau n-a fost, California Dreamin’, Hârtia va fi albastră, Marilena de la P7 ori Polițist, adjectiv. Deși, mărturisește el, tocmai Giani… e un personaj greu de jucat. Foarte complex în superficialitatea sa. S-o spunem pe aia dreaptă, să pari prost este mult mai greu decât să fii cu adevărat.

Un asemenea rol, așadar, necesită un efort intens. Iar efortul i-a adus lui Costi bucurii dar l-a și aruncat un pic în pragul infernului. Așa, cât să vadă că e cam nasol pe acolo. Marcat de accidente auto și tragedii în familie, anul 2017 a fost piatra de încercare a actorului, care s-a luptat cu epuizarea. Cu sindromul burnout. Organismul lui a fost la pământ, după ture intense de câte 14 ore de lucru pe zi. Acum, vorbește despre acea perioadă cu relaxarea celui care a doborât marea fantomă a vieții. Și trece prin toate. De la lipsa de reacție a medicilor și până la reacțiile sufocante ale celor din jur. De la goana pe pustiu, după primirea unui diagnostic fără noimă până la eliberare și renaștere.

Încet, încet s-a pus pe picioare, iar în viața lui a apărut prioritizarea. Bestiuțele de acasă, copiii lui, acum în vârstă de 3 și 9 ani, îi sunt ancore într-o lume tot mai deconectată de la normalitate și ahtiată după tehnologie. Apropo de tehnologie, Costi a făcut curățenie inclusiv în telefon, unde se mai amuză, însă, pe grupurile de WhatsApp. Da, există unul pentru toți cei implicați în proiectul Las Fierbinți. Nu, nu ni l-a arătat. Da, suntem fierți de curiozitate, mai ales că multe idei pornesc de acolo…

Altfel, fostul rocker din Pantelimon, cu părul vopsit și cucerit de Tina Turner, construiește următorul pas al existenței sale. Care musai trebuie să cuprindă o casă mai încăpătoare pentru familie și un orizont profesional extins.