Cămașa Hawaii – Pro și contra

Trebuie să spun de la bun început că nu sunt adeptul “nu-ului” în modă. Consider că nu există element vestimentar urât pe care nu-l poți purta, ci doar combinații sau momente nefericite. Evident, există excepții, dar pe acelea nici nu le-aș include în sfera modei. Totuși, sunt unele elemente vestimentare pe care nu le agreez de nici un fel – dar asta este o abordare strict personală. Printre ele se numără pantalonii scurți purtați altundeva decât la plajă, sandalele, dar mai ales cămășile cu mânecă scurtă.

Despre părerea mea legată de cel din urmă articol vestimentar am mai scris. Cămașa cu mânecă scurtă este un articol vestimentar cu handicap, o combinație între versatilitatea unui tricou și eleganța cămășii.  Soluția de mijloc este una cât se poate de cinstită: tricoul polo. Încă o dată, subliniez că este strict optica mea asupra acestei piese. La alții, spre exemplu, vei găsi că polo-ul este nefericitul în peisaj. De gustibus….

Totuși, revenind la cămașa cu mânecă scurtă  – aceasta a supraviețuit de-a lungul timpului, iar acum pare să fie chiar foarte populară.  Asta și pentru că revine moda hainelor vintage, cumpărate de la second hand, iar cu cât modelul este mai încărcat și mai colorat, cu atât este mai bine. Cele mai căutate sunt cele de tip Hawaii, cu multe flori, culori și dintr-un bumbac foarte subțire.

Dacă vizavi de cămășile fără mâneci purtate la ținute casual sau la plajă pot face un compromis, ei bine, când vine vorba de ținute elegante sau semi-formale nu există niciun fel de scuză. Am tot auzit explicația aceea legată de faptul că vara este cald, că pe sub sacou mânecile scurte sunt mult mai comode și așa mai departe. Nu! În nici un caz. Ai minimul de respect față de tine și de evenimentul la care participi și poartă o cămașă cu mânecă lungă!  Dacă evenimentul permite să mergi fără sacou, poți să pliezi mânecile cămășii, dar nu mai sus de zona cotului. În plus, dacă alegi un model din bumbac 100%, din bumbac structurat sau din mătase, nu vei avea o problemă cu căldura, crede-mă. În schimb, dacă alegi una sintetică sau una translucidă care te obligă să porți maiou de corp, ei bine, atunci tu ai o problemă.

Tony Montana Cămașa Hawaii

Dar să vorbim despre cămașa hawaiiană!  Sincer, la mine este un mix de sentimente. Mi se par simpatice și potrivite unor ținute simple, dar faptul că la bază sunt de fapt cămăși fără mâneci mă cam încurcă. Dincolo de preferințele personale, într-o cămașa hawaiiană ori arăți ca Dennis Nedry din Jurassic Park, ori ca Tony Montana din Scarface. Care Tony, totuși, se trage din Cuba și se desfășoară prin Miami, deci ar avea ceva circumstanțe…

Fiind un articol vestimentar foarte încărcat, cămașa trebuie asociată unor ținute cât mai simple. Dacă ești plinuț, e bine să le eviți pe cele extrem de colorate!  Le poți purta fie ca pe un articol de sine stătător alături de jeans alb și boat shoes, fie peste un tricou sau un maiou. De la început percepe-o ca pe elementul cheie al ținutei și construiește în jurul ei. Las-o să strălucească și să iasă în evidență. Nu încărca ținuta și cu alte elemente la fel de colorate și accesorizează în consecință.

Cămașa Hawaii

Poți purta o bandană la gât sau la mână, multe brățări de inspirație exotică, pantaloni chinos, jeans prespălați sau pantaloni de în. Poți merge mai departe și să alegi pantaloni la fel de colorați, dar trebuie să fii destul de asumat și de sigur pe tine. Cu siguranță vei întoarce priviri!