Iluminatul în locuinţă – Ce, cum și unde

Dacă în decadele precedente iluminarea spaţiului era o latură ușor mai neglijată a designului interior, de ceva vreme specialiştii au realizat cât de important este rolul obiectelor de iluminat şi amplasarea lor. Lumina poate modela spaţiul, îl poate mări sau micşora optic sau îi conferă o cu totul altă valoare şi semnificaţie, manipulând percepţia noastră ca utilizatori. Şi tocmai datorită acestor “puteri” deosebite, obiectele de iluminat au devenit adevărate vedete în casele noastre.

Având în vedere că fiecare cameră are altă funcţiune şi îşi propune să creeze o altă atmosferă, obiectele de iluminat trebuie alese şi amplasate cu grijă pentru a-şi îndeplini rolul practic şi pentru a contura spaţiul aşa cum îţi doreşti. Fiecare spaţiu din casa ta are particularităţile sale, este folosit într-un anumit moment al zilei şi, în funcţie de scop, trebuie să îţi creeze o anumită stare, care poate fi bine controlată cu ajutorul luminii.

Dormitor

Această cameră trebuie să fie un sanctuar, colţul tău de relaxare şi odihnă. Este locul pe care îl vezi când închizi ochii şi cel în care îţi începi ziua. Pentru că acest spaţiu trebuie să îţi inspire relaxare şi comfort, optează pentru lumina caldă, de intensitate mai scăzută. Poţi combina un corp de iluminat de tavan cu două lămpi pentru noptieră sau cu o lampă pentru podea, în zona dressingului. Evită lustrele şi lămpile din materiale prea lucioase sau reci şi da, poți apela la cele încărcate doar dacă ţi se pare că dormitorul tău e prea simplu sau impersonal.

Baie

Cel mai bun şi eficient mod de a obţine o iluminare corectă în baie este să încastrezi lumini de o parte şi de alta a oglinzii şi, pentru a anula umbrele, să adaugi şi un corp de iluminat suspendat de tavan. Această combinaţie te va ajuta să nu dai greş când te bărbiereşti sau când te aranjezi de plecare.

Bucătărie

În bucătărie, poţi monta un bec mai puternic cu lumină neutră, montată într-un corp de iluminat suspendat, pentru că vei avea nevoie de mai multă lumină pentru a găti. Ideal ar fi să montezi şi câteva corpuri mai mici, tot suspendate, deasupra blatului de bar sau a suprafeţelor de lucru. Orice ai face, nu le monta aproape de chiuvetă.

Dining

Masa este piesa principală a diningului şi, automat, restul spaţiului gravitează şi se compune în funcţie de această piesă de mobilier. Fiind cel mai important obiect din cameră, prezenţa mesei trebuie evidenţiată prin plasarea unui corp suspendat deasupra ei sau chiar a unei compoziţii de corpuri mai mici. Şi pentru că atmosfera trebuie să fie primitoare şi caldă, trebuie să alegi becuri cu lumină caldă. Dacă simţi nevoia de şi mai multă lumină, poţi adăuga câteva lămpi mai mici cu picior pe care să le amplasezi pe un bufet sau chiar pe perete.

Living

Cel mai apreciat şi întâlnit obiect de iluminat pentru living a fost şi a rămas candelabrul. O piesă sculpturală, cu multe braţe şi mai multe surse de lumină, candelabrul este la modă şi acum, sub diverse forme adaptate trendurilor actuale. Poziţionat în general în centrul camerei, el completează perfect spaţiul rămas între mobilier şi tavan. Dacă locuinţa ta are un aer contemporan, alege un candelabru de inspiraţie industrială sau unul compus din mai multe corpuri simple.

Deşi alegerea şi amplasarea corpurilor de iluminat poate părea complicată, câteva alegeri inspirate pot îmbunătăţi radical atmosfera din locuinţa ta. Trebuie să te gândesti bine la ce îţi doreşti să spună spaţiile iar apoi să arunci un ochi pe internet sau prin magazine de specialitate şi să îţi alegi corpurile preferate. Totuşi, fereşte-te de variantele demodate, de cele cu prea multe elemente sau culori şi încearcă să asortezi corpul de iluminat cu restul camerei.