VIDEO – SETEAZĂ-ȚI TELEVIZORUL CORECT

Întrebare, tu ce ai făcut de Black Friday anul trecut? Nu vreau să îți dau ponturi pentru cel de anul acesta pentru că nu am, dar presupun că ți-ai cumpărat un televizor nou. Poate nu anul trecut dar sigur acum doi ani. Și de atunci doar l-ai aprins, l-ai conectat la wireless și cam atât. Probabil stând pe canapea te sâcâie faptul că poate nu se vede la fel ca în magazin, sau are o întârziere prea mare atunci când deschide clipuri de pe YouTube.

Ei bine, probabil televizorul nu are nici o vină, ci pur și simplu nu l-ai configurat cum trebuie. Stai liniștit, nu ne-am născut învățați, nici eu nu știam anumite lucruri din acest video, dar m-am documentat ca să te ajut să profiți cât mai mult de televizorul tău cel nou.

WiFi 5GHz, sau mai bine cablu

Dacă ai un SmartTV conectat la internet atunci probabil câteodată aștepți ca să își facă ”buffering”, să încare video-ul de pe internet. Cel mai probabil l-ai conectat la 2.4 GHz, și aceasta este cea mai aglomerată bandă dintre toate. Atunci când deschizi WiFi-ul pe telefon cu siguranță îți apar cel puțin 5-6 rețele de WiFi, toate fără notația de 5 GHz. La fel ai conectat și telefonul sau tableta ori chiar laptop-ul. E normal să fie aglomerație. Dacă ai un router care suportă 5GHz, treci pe acea rețea, vei vedea că se mișcă mult mai bine. Dacă ai cablu de rețea în apropierea televizorului, și mai bine, mergi direct la sursă, adică la router, și problemele tale vor fi rezolvate.

Nu e vina televizorului, WiFi-ul din el e suficient de bun, cel mai probabil e vina router-ului tău, a faptului că sunt multe dispozitive conectate la el prin aceeași rețea, și faptul că routerele vecinilor folosesc aceeași bandă de frecvență. Cablul este întotdeauna soluția cea mai bună.

Nu ignora setările de imagine

Joacă-te cu ele până găsești culorile și luminozitatea optimă, dar nu uita că sunt acolo în meniu cu un motiv. Dacă te uiți la televizor cu lumina aprinsă pe modul Cinema, nu o să înțelegi mare lucru din imagine. Asta pentru că acel mod este gândit pentru o cameră întunecată. Dacă îl folosești pe modul Bright atunci când te uiți pe întuneric, atunci îți vor obosi ochii mult mai repede și apoi te întrebi de ce nu poți să adormi, două ore după ce te-ai așezat în pat.

Sunetul vine de sub televizor

Aproape întotdeauna. Boxele sunt în partea inferioară și sunt gândite să arunce sunetul în comoda pe care stă acesta. Dacă este prea mică, sau dacă ai montat televizorul pe perete e cazul să te uiți la un soundbar. Doar așa vei direcționa sunetul către tine și vei auzi efectiv ce se întâmplă în acel film. Desigur, soluția supremă rămâne un sistem 5.1 sau 7.1 dacă vrei să te bucuri cu adevărat de filmul la care te uiți. Mi-am instalat de curând așa ceva acasă, și crede-mă, este raiul pe pământ.