[VIDEO] – LG OLED 4K! Merită upgrade-ul? Test cu patru ​altfel de ​specialiști​​

Tehnologia OLED este cea mai nouă apariție în domeniul televizoarelor. Tehnologic vorbind nu este o noutate. Îmi aduc aminte că am rămas în fața unui astfel de ecran timp de 15 minute, la o conferință, acum cel puțin zece ani. Era spectaculos din punct de vedere vizual cât și ca preț. Ecranul avea zece inch și costa nu mai puțin de 25.000 dolari. Acum, aceeași tehnologie poate fi produsă și la diagonale mai mari, și se regăsește deja și în tabletele și telefoanele mobile.

Pasionat de detaliile tehnice? Să le luăm pe rând!

Diagonala ecranului testat este de 139 cm și e curbat. Avem așadar un eran OLED cu rezoluție 3840×2160 la 60 Hz. Este un ecran curbat care îl face vizibil cu ușurință din toată încăperea însă adevărata putere a display-ului OLED stă în fiecare pixel care își produce singur atât lumina cât și culoare, iar contrastul este așadar unul, teoretic, infinit.

Negrul este spectaculos pentru că pixelii sunt stinși și nu poate fi comparat cu nici un alt display din acest punct de vedere, așa că o să apelăm la un cer înstelat filmat la o calitate bună unde pixelii negri sunt complet stinși și nu există scurgeri de lumină de la cei aprinși, chiar dacă se află unul lângă celălalt. Culorile pe un ecran OLED sunt cel puțin la fel de vii și de vibrante ca pe un display LCD de calitate ridicată.

Televizorul acesta se descurcă bine și cu upscaling. Adică ia conținutul din orice sursă și îl îmbunătățește. Chiar și un clip 720p sau televiziunea de pe cablu se vede mai bine pe ecranul 4K. Adevărata plăcere este să vezi clipurile de pe YouTube ce pot fi vizionate la rezoluție 4K, dacă sunt filmate în așa fel, prin intermediul aplicației integrate, precum și filmele de pe Netflix.

Parcă ar trebui să vorbim și despre 3D, chiar dacă puțini mai folosim această opțiune este bine să știm că o avem acolo. Este pasivă și funcționează cu mai multe tipuri de ochelari ieftini, ușori și fără baterii sau cabluri.

Acesta nu este un review. Cel puțin nu unul tehnic. Sunt impresii ale unor utilizatori fără un background în domeniu IT, care nu vorbesc despre specificații și despre date tehnice. Pentru ei contează experiența vizuală, senzorială și chiar și auditivă. Ei reprezintă cel mai bine marea majoritate a utilizatorilor. Să facem așadar cunoștință cu ei.

Acestea sunt doar câteva dintre impresiile celor patru invitați care s-au bucurat fiecare, timp de câteva zile, de compania televizorului LG OLED. Vă invităm să vizionați clipurile de mai jos pentru a afla experiența completă

Mirela Oprișor

De meserie actriță, are o pasiune foarte comună cu mulți dintre noi, filmele și serialele. Da, chiar dacă și joacă în ele. Mirela ne confirmă ceea ce spunem și noi de multă vreme, la un televizor, mărimea contează. Cu cât mai mare cu atât mai bine. O diagonală sub 120-130 cm nu oferă o experiență prea bună de vizionare. 3D-ul este un element care abia acum ajunge să fie apreciat de marea majoritate a publicului, mai ales că pe generațiile noi acesta este pasiv și chiar compatibil cu ochelarii pe care îi primești la cinematograf.

Chef Dexter 

Este un artist de meserie, un artist culinar. Este o persoană puțin excentrică și îi plac foarte mult culorile. Reproducerea acestora și nivelul de detalii oferit de ecranul 4K sunt atuurile pe care le apreciază la televizorul OLED. Tot legat de detalii, Dexter confirmă că este mult mai ușor să lucreze conectând o cameră video direct la televizor și observând imaginile pe un ecran mai mare. Înainte folosea o lupă în acest scop. Ai fi surprins să afli cât de repede s-a acomodat și cu telecomanda ce poate controla meniul doar pin mișcarea mâinii. Este mult mai natural.

Adrian Buga

Este critic de artă vizuală și pentru el contează cel mai mult culorile. Un tablou nu respectă regulile de culoare din print, online sau chiar din industria filmului. Există mult mai multe variațiuni de culori, mai multe detalii ale picturii, create de modul în care autorul a apăsat cu pensula pe pânză. Televizorul OLED a fost primul care i-a permis să studieze toate aceste aspecte în cele mai mici detalii.

Traian Ispasiu

Este antreprenor și pasionat de cafea. Nu este nici el o persoană tehnică, însă nu este nici prea atașat de laptop și caută să înlocuiască pe cât de mult posibil. Așa a ajuns să folosească browser-ul de pe televizor și aplicații de videoconferință. A fost impresionat desigur de claritatea imaginii și ne confirmă cele spuse de noi, cei mai tehnici, și anume că: cu cât ai mai multe detalii în imagine cu atât ochiul este mai relaxat. Nu este nici primul utilizator care a realizat că poate sta mai aproape de televizor, tocmai din acest motiv.