VIDEO – Epopeea SSD-urilor, câte tipuri există și la ce se potrivesc

Sunt multe, asta ți-o spun de pe acum. Pe un magazin online dacă cauți termenul SSD îți vor apărea cu prețuri de la 100 de lei la 5000 de lei, diferite dimensiuni, modele, conectori. Așadar, pe care trebuie să îl alegi? Ca să începem fac o mică mențiune, există două standarde importante SATA și PCI-Express. Primul e folosit pentru orice fel de PC sau laptop de vreo 10 ani așa. Al doilea este o conexiune directă cu procesorul, un standard pe care funcționează și placa grafică din PC-ul de gaming. Poate fi folosit și va fi folosit din ce în ce mai des pentru transfer de date pentru că este mai rapid.

Le-am structurat mai jos pe tip de conexiune pentru a le putea explica mai ușor, iar sub fiecare vei găsi și compatibilitatea cu tipul de dispozitiv, și viteza maximă pe care o poate atinge.

SATA 1,2,3 format 2.5”

Cel mai popular este cel de dimensiunea unui HDD de laptop cu conexiune SATA (1,2,3). Spre acela trebuie să te orientezi. Este o cutie din plastic sau din metal, cu memorii la interior. Uite așa! Știu, pare ciudat că sunt doar câteva cip-uri acolo însă acesta e gândit să intre în locul unui HDD de laptop, de aceea și dimensiunea standard a carcasei.

Viteze de scriere/citire: 600 MB/s este viteza maximă pe care o permite port-ul SATA. De obicei viteza de citire este similară la orice capacitate, diferă viteza de scriere și alte caracteristici.

Compatibil cu: Laptop-uri chiar și de acum 3-4 ani cu conexiune SATA, toate sistemele desktop și chiar și cu toate MacBook Pro-urile, iMac-urile și sistemele desktop de la Apple. Mai puțin cu Mac Pro-ul care arată ca un coș de gunoi.

mSATA

Acesta reprezintă o tranziție între conectorul pe care se instalează plăcile de WiFi în laptop-uri și modem-urile 3G. Acel conector este practic tot un PCI Express însă pe unele laptop-uri suportă și conectivitate mSATA (microSATA). SSD-urile pe acest port sunt mici, și funcționează la viteze de transfer mai mici ca cele pe SATA, normale. Le-aș recomanda doar dacă nu mai ai loc în laptop de un al doilea HDD și nu vrei să renunți la cel existent pentru că nu vei mai avea spațiu suficient.

Viteze de scriere/citire: În teorie 600 MB/s, în practică multe din porturile mSATA de pe laptop-uri sunt limitate la 300 MB/s.

Compatibil cu: 

PCI Express

Acestea sunt predecesoarele SSD-urilor de tip M.2. Sunt mai rapide ca cele pe SATA dar din păcate au avut o perioadă de viață destul de scurtă pentru că producătorii le-au vândut la niște prețuri exorbitante. Uneori și de 10 ori mai mari ca un SSD pe SATA de aceeași capacitate. Se știa încă de pe atunci că se va standardiza M.2-ul și s-a profitat de situație. E drept, erau mult mai rapide.

Viteze de scriere/citire: Nelimitat, aproape. Până la 3.6 GB/secundă.

Compatibil cu: Doar cu sisteme desktop ce au PCi Express.

M.2

Aici fac o mică paranteză, SSD-urile M.2 sunt compatibile cu plăci de bază de desktop de generație nouă și cu laptop-uri de maxim 1-2 ani. Sunt de 2-3 poate chiar de 4 ori mai rapide ca cele pe SATA pentru că folosesc direct conectorul PCI EXpress. Vă recomand momentan doar cele pe standard NVME.

Viteze de scriere/citire:

Compatibil cu: Laptop-urile de generație nouă, ultrabook-uri, plăci de bază de computer cu slot dedicat pentru M.2 (se menționează în specificații dacă au așa ceva).

Adaptoare: Există de la M.2 la SATA pentru laptop-uri (dacă e foarte rapid va funcționa cu limitările SATA) și la PCi-Express pentru sisteme desktop (fără limitare de viteză dacă adaptorul este unul bun).

USB 3.0

Sunt la fel de rapide ca un HDD extern și folosesc aceeași conexiune. De multe ori acestea sunt și identice la interior în acea cutie, sau chiar mai mici ca dimensiune. Diferența majoră între un SSD Extern și un HDD Extern este că e mult mai rezistent la șocuri. Poți să îl manevrezi cum vrei fără să mai stai cu grija că pierzi datele. Sper doar că nu ai magneți prin buzunare.

Viteze de scriere/citire: Maximum 100-110 MB/s pentru că atâta suportă de obicei controllerele de USB 3.0.

Compatibil cu: Orice sistem desktop sau laptop cu porturi USB. Merge chiar și pe USB 2.0 la o viteză de transfer mai mică.

USB 3.1

Viteze de scriere/citire: În teorie mult, în teste am atins și 800 MB/secundă pe un laptop compatibil. Depinde de SSD-ul din cutia externă.

Compatibil cu: Orice laptop sau desktop ce are conector USB Type-C sau prin cablu adaptor, care de obicei se găsește în pachet, la USB 3.0 și chiar 2.0.