[VIDEO] – De ce să nu cumperi telefoane „GRI”

Bine, ar trebui să menționez că nu e vorba doar de telefoane ci și de laptop-uri, căști, boxe și alte gadget-uri. Orice funcționează cu curent și nu numai. Orice produs făcut de om poate fi copiat, aceasta e premiza de la care trebuie să pleci.

Ce înseamnă piața „gri”?

Aș putea să renunț la ghilimele pentru că așa se și numește. Se referă la produsele care sunt vândute într-o anumită regiune fără acordul și controlul producătorului. În mod normal, producătorul are un contract cu un distribuitor sau operator din România, prin care livrează un anumit număr de telefoane pe o perioadă de timp. Operatorul (Vodafone, Orange, Telekom sau Digi) ori distribuitorul oficial, plătesc taxe de import pentru fiecare în parte și apoi le revând cu o marjă de profit. Operatorul subvenționează din prețul telefonului ca să fie mai atrăgător și îl vinde la abonament. Mici detalii.

Pe piața gri, telefonul e cumpărat „la pungă„ sau la container, din China ori din alte țări unde este mai ieftin. Aici intră multe produse de genul Meizu, Letv, Elephone, Xiaomi, OnePlus și altele. Acestea sunt telefoane bune, însă producătorul nu le vinde la noi în țară în mod oficial.

Excludem din această categorie Allview, Eboda, Evolio și alte companii românești unde modelul de business și condițiile sunt puțin diferite. Vom discuta și despre ele în curând.

Probleme cu garanția

Aceasta e ce mai mare problemă a telefoanelor gri. Garanția e cel puțin spus complicată.

  1. Telefoanele achiziționate online de pe site-uri din afara țării nu beneficiază de garanție la noi în țară. Este la latitudinea vânzătorului dacă o oferă sau nu, la fel și costurile de transport. Dacă ți se strică odată și sunt de acord să ți-l repare e posibil să ajungi cu încă o tură de transport, dus-întors, la fel de scump ca și dacă l-ai fi cumpărat de la magazin din țară. În plus, de cele mai multe ori garanția este de doar un an. La noi este obligatorie garanția de doi ani pentru electronice.
  2. Dacă îl cumperi de la un magazin din țară, și el l-a adus pe cale neoficială, nici el nu beneficiază de garanție și va trebui să rezolve problemele pe barba lui. De cele mai multe ori te va ignora sau îți va impune costuri de reparație pe motivul că l-ai scăpat pe jos, l-ai udat sau l-ai resoftat. Sigur, există posibilitatea destul de redusă, ca mulți dintre utilizatori să nici nu știe ce include garanția unui produs și când este sau nu vina lor. Acum înțelegi?

Probleme de compatibilitate cu rețeaua

Un gadget cumpărat din altă țară în mod normal trebuie să funcționeze și la noi. Dacă e cumpărat din SUA sau din UK vei avea nevoie de un adaptor sau convertor de curent pentru priză. De multe ori acesta e inclus în pachet de vânzător, până aici nici o problemă. Dacă e luat din Asia nici nu ai nevoie de adaptor însă la telefoane e puțin mai complicat. Există o mulțime de benzi de frecvență pentru fiecare continent în parte, folosite de către operatorii de GSM. În general, telefoanele premium, cele de top, funcționează pe toate frecvențele. Cele ieftine însă, pentru a face economie la produsul final, nu instalează modem-uri compatibile decât pentru piața pentru care sunt făcute.

Benzile de frecvență sunt compatibile pentru voce, însă te poți lovi de problema ca acel telefon să nu funcționeze pe 4G. Unde mai pui că nici la noi nu toți operatorii folosesc aceleași frecvențe. Da DiGi, la tine mă refer.

Dacă îl cumperi de pe un site din afară verifică benzile de frecvență cu cele de la noi din țară.Și pentru acest subiect vă pregătesc un material explicativ. Vei avea în scurt timp un link aici către acel material.

Probleme de software

Sunt multe și diverse. În 2016 a ajuns mai simplu să construiești fizic un telefon decât să instalezi pe el un sistem de operare care să funcționeze corect. Vorbesc aici din perspectiva producătorului. În China se produc de exemplu multe telefoane cu o versiune simplificată de Android care nu are acces la serviciile Google și nici la magazinul de aplicații. Guvernul e de vină, cel Chinez desigur, care are o problemă cu Google.

Sigur, aceste telefoane pot fi resoftate cu o versiune compatibilă de Android, nu toți cei care le importă la noi fac însă acest lucru. De aceea și probleme de genul acestora pe care le-a prezentat George.

Așa ajungi cu un telefon cu meniul în chineză și nu știi ce să faci. Sunt sigur acum că vor veni 4-5 care vor spune: ”Dar e simplu să instalezi apk-ul GooglePlay sau să îl root-ezi!”. Bun, toți cei care nu știu ce înseamnă apk și root să le dea un like la comentarii sau să le răspundă. 98% din cei care vizionează acest clip nu știu să facă asta. Mai mult, se și enervează pe bună dreptate, că au dat pe un telefon pe care nu îl pot folosi.

Telefonul nu vine sigilat

Sper că doar acesta e unul din motive, dar faptul că un telefon nu vine în cutie sigilată e probabil rezultatul faptului că magazinul mic care l-a vândut a reinstalat pe el sistemul de operare corect și nu l-a lăsat pe cel în chineză. Nici această acțiune nu îți garantează că vei avea un produs perfect compatibil. Poate vânzătorul a desfăcut cutia ca să pună în ea adaptorul de alimentare pentru europa. Sau poate pur și simplu îți vinde un telefon refolosit, fără nici măcar să menționeze că este resigilat. Da, se întâmplă și am auzit multe povești pe această temă, și chiar am cumpărat și eu un astfel de produs.

Mesaj subliminal pentru magazinele care se țin de măgării: Get your shit together! Cum vrei să câștigi încrederea clienților? Sau poate vrei doar să dai lovitura o singură dată și apoi să te apuci de agricultură.

Concluzie

Merită să cumperi de pe piața gri? Răspunsul este și el la fel de gri. Nu este pentru oricine. Poți găsi telefoane ieftine care te pot ține mai bine de trei ani de utilizare și chiar vei fi mulțumit de ele, sau te poți alege cu o durere de cap pentru câteva săptămâni și cu o povață pentru prieteni, de genul ”Așa Nu!”. Măcar vei avea subiect de discuție când ieși la bere cu ei. E valabil atât pentru site-urile din China cât și pentru unele din magazinele de la noi. îmi pare rău, dar așa este.

Problema cea mai mare este că multe din aceste magazine online românești au crescut atât de mult încât vând prin diferite surse. Una din ele este eMag-ul care de când a intrat sub tutela Naspers, funcționează ca un fel de Amazon. Nu tot ce găsești la ei pe site vine de la ei din depozit. Sunt mai mulți vânzători, fiecare cu produsele lor. Găsești acolo în stânga prețului numele comerciantului.