VIDEO – De ce nu piratez

Poate ți se pare un titlu ciudat, însă este cel mai onest pe care ți-l pot da iar asta pentru că vreau să îți atrag atenția asupra pericolelor la care te expui atunci când folosești un Windows fără licență. Lasă, nu te gândi la filme, jocuri sau orice alt tip de software ci la fundamentul pe care rulează computerul tău. Hai să ne gândim logic, dacă pământul în care plantezi flori este plin de ”viermi”, la propriu, te aștepți ca florile să crească înalte și frumoase? O comparație exagerată dar corectă. Dacă sistemul de operare pe care îl folosești este plin de ”viermi” și de găuri, vrei ca aplicațiile să funcționeze corect și să îți poți face treaba?

Acesta este unul din motivele pentru care Windows este considerat a fi mai slab ca OSX-ul de pe computerele Apple. Windows-ul poate fi folosit și piratat, într-o oarecare măsură, pe computere asamblate de la zero sau achiziționate mai ieftin fără licență pe când un MacPro nu îl poți construi de la zero și apoi instala OSX-ul. Bine, poți, se numește Hackintosh însă cu greu și doar dacă ai cunoștințe vaste îl vei face să funcționeze corect.

Sunt extrem de multe motive pentru care un PC cu Windows piratat poate fi vulnerabil. Îți spun pe larg în clipul de mai jos însă trebuie să ții minte următoarele:

  • O licență de Windows este valabilă doar achiziționată de la un distribuitor autorizat, cel mai bine de la magazinul online Microsoft.
  • Este valabilă și va funcționa corect doar dacă este activată online și nu cu un crack sau orice alt ”progrămel”. Aceea este o iluzie, pur și simplu îți dispare notificarea că nu este validă dar nu își face update-urile.
  • Dacă cumperi licența de pe un site obscur la un preț de cinci sau de zece ori mai mic decât cel normal e la fel. Nu e valabilă, nu este activă și nu primește update-uri. Da, merge, dar are multe găuri.
  • Nu poți cumpăra decât o licență Retail. Licențele OEM sunt pentru distribuitori și producătorii de PC-uri și vin doar preinstalate pe computerul sau laptop-ul pe care îl cumperi.
  • Dacă ești firmă, oricât de mică, folosește Windows-ul cu licență. Da, mai ales ANAF-ul face verificări la firme, și destul de des. Trebuie să ai codul de licență, acel abțibild pe computer și factura de achiziție a licenței Retail sau a PC-ului cu tot cu licență.

Mai sunt multe lucruri de discutat însă consider că am tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect. Dacă ai întrebări, te rog, lasă-le mai jos în comentarii.