VIDEO – De câtă memorie RAM ai nevoie

Motto-ul meu atunci când vine vorba de memorie RAM este: ”niciodată nu ai suficientă memorie RAM”. Este valabil în primul rând pentru computer/laptop și nu neapărat pentru telefoane pentru că acestea din urmă nu știu să folosească corect mai mult de 8 GB. Asta nu înseamnă că ar trebui să te mulțumești cu 2 GB. Cum spuneam, mai multă memorie, mai mult bine în viața ta.

Astăzi îți vorbesc despre memorie RAM. De câtă ai nevoie în funcție de programele pe care le folosești pe computer, laptop sau telefon.

De câtă memorie ai nevoie pe telefon?

Hai să începem cu telefonul, este puțin mai simplu. Regula strictă este să nu cumperi un telefon sau tabletă cu mai puțin de 3 GB RAM. Știu că prețul contează, însă vei avea o experiență mediocră cu o tabletă cu 2 GB și aproape inutilizabilă cu una cu 1 GB. O mare parte din memorie va fi ocupată de Android și de serviciile producătorului tabletei. Părinții și bunicii tăi se vor gândi de două ori înainte să folosească acea tabletă. Eu știu.

4 GB sunt suficienți, 6 GB sunt mai mult decât ok iar 8 GB sunt exact ce ai nevoie. Mai mult de atât sunt puțin cam inutili și nu o să îi găsești decât pe telefoane sau tablete cu o memorie de stocare mai mare de 128 sau chiar 256 GB. Da, este o diferență și avem un clip și despre memoria de stocare, mai jos în descrierea clipului.

Aplicațiile de Android sau iOS sunt gândite să funcționeze cu mai puțină memorie RAM, așadar nu te stresa dacă vezi pe piață telefoane și cu 16 GB. Doar dacă ești gamer înrăit o să simți surplusul.

De câtă memorie ai nevoie pe laptop?

De cât mai multă de la început mai ales dacă vrei un laptop foarte subțire, un ultrabook să zicem. La cele noi nu prea mai poți face upgrade, așa că gândește-te bine înainte să alegi. 8 GB sunt suficienți dacă deschizi câteva tab-uri în Chrome, te uiți la un video și ai deschise câteva pagini în Word. Excel însă este ceva mai ”hămesit” după memorie RAM, adică știe să folosească mai multă în favoarea lui.

Nu aș accepta un laptop pe care vrei să deschizi Photoshop sau Lightroom ori mai rău, Premiere Pro sau After Effects cu mai puțin de 16 GB. Dacă editezi în 4K deja vei avea nevoie de 32 GB ca să meargă bine. Cu 16 GB te cam chinui și nu se poate numi productivitate.

La jocuri situația stă puțin diferit, 8 GB sunt suficienți ca să te joci cam orice joc, însă 16 GB ar fi în avantajul tău dacă vrei să faci și streaming. Aici contează mai mult viteza memoriei decât capacitatea așa că poți opta pentru 16 GB mai rapizi decât 32 GB mai lenți. E valabil atât pentru laptop cât și pentru un desktop, deși prima regulă stă și aici în picioare.

Memoria RAM a plăcii grafice este mai importantă

Dacă vrei să te joci atunci investește mai mult într-o placă grafică cu memorie multă și rapidă. 3 GB GDDR5 pe placa grafică față de 4 GB GDDR4 este o alegere mai bună, depinde însă la ce rezoluție vrei să rulezi jocurile. 4 Gb sunt suficienți pentru 1080p, 6 GB VRAM sunt buni pentru 2560p și 8 GB VRAm necesari pentru gaming în 4K.

De câtă memorie ai nevoie pe desktop?

Și aici se aplică aceleași reguli ca pe un laptop, diferența este că mai poți adăuga memorie pe parcurs, mai ales dacă nu ai un buget suficient de mare de la început. Îți recomand însă să alegi o placă de bază cu patru slot-uri de memorie și nu cu două. E puțin mai scumpă însă va face diferența pe viitor, când poți dubla memoria RAM fără să fie nevoie să o vinzi pe cea veche pentru că nu mai ai locuri pentru instalare.

În funcție de procesorul ales, acesta poate suporta opțiuni precum Dual-Channel și mai ales Quad-Channel pentru cele puternice. Fii atent și la acest lucru pentru că te va ajuta la viteza cu care informația va ajunge la procesor și vei observa o viteză generală mai bună a sistemului. Regula este să folosești kit-uri de memorie similare, chiar dacă ai două module de un fel și alte două de la alt brand.

Atenție la programele folosite, Premiere Pro, Photoshop, Lightroom, Catia, Autodesk și chiar Excel sau alte programe de baze de date știu să folosească și 64 GB RAM. Dacă ai buget investește în RAM ca să zboare PC-ul tău pe viitor.

Tip 1: Dacă de exemplu ai memorii la 3000 MHz și adaugi lângă acestea altele de 2666 MHz să știi că toate vor rula la viteza cea mai mică, 2666 MHz.

Tip 2: Bugetează memorii mai rapide decât mai multe mai ales pentru procesoarele noi de la AMD. Ryzen 7 de exemplu zboară cu memorii de peste 3000 MHz și abia se târăie cu 2133 MHz.

Tip 3: Pentru desktop, verifică compatibilitatea memoriilor cu placa de bază și procesorul ori versiunea de BIOS. Orice producător de plăci de bază are o listă lungă cu memoriile testate și la ce viteză funcționează corect. Caută și-un update de BIOS, s-ar putea să mai deblocheze un pic de putere.