VIDEO – Cum să alegi cel mai bun SSD!

Ce este un SSD?

Este un ”dispozitiv de stocare” format doar din memorii. Îl poți folosi la fel ca și pe un HDD cu mai multe avantaje. Vă explic mai pe îndelete aici: Ce este un SSD și la ce te ajută? Ai și un video complet dacă nu îți place să citești text.

Ce tip-uri de SSD există?

Sunt multe însă vă explic mai pe larg și acest lucru în acest articol: Câte tipuri de SSD există și care ți se potrivește. Nu e lung și îți recomand să îl urmărești ca să înțelegi mai bine despre ce vorbesc. Pe scurt, există pe SATA, mSATA, M.2 (PCI Express) și chiar și externe pe USB 3.0 sau USB 3.1.

Cât de mare trebuie să fie SSD-ul?

În primul rând trebuie să știi că sistemul de operare cu aplicațiile de bază instalate se descurcă cu 120 sau 128 GB. Dacă vrei să instalezi și jocuri pe el atunci ai nevoie de unul mai mare. 240 sau 480 GB. Depinde de cât de mari și de multe sunt jocurile respective. Știu unele care nu se mulțumesc nici măcar cu 50 GB. În plus, îți recomand să iei în calcul că mai apar fișiere de ici de colo, și ar fi bine ca după ce ai instalat tot ce vrei pe el să mai ai liber măcar jumătate din capacitatea disponibilă. Dacă e de 240 GB de exemplu, ar trebui să mai ai 120 GB liberi după ce ai pus și jocurile. Cu cât mai mult cu atât mai bine. Aici mai există și un avantaj, legat de viteză.

Cu cât mai scump cu atât mai bun?

La componente de PC este ceva mai simplu ca la telefoane, de obicei creșterea prețului aduce o viteză mai mare. La SSD-uri regula este destul de corectă aș putea spune. Chiar dacă pe toate scrie citire/scriere 500-600 MB/s e valabil doar pentru citire. Iar asta e din „vina„ tehnologiei și a prețului.

VITEZA DE CITIRE / SCRIERE SECVENȚIALĂ

Este importantă atunci când accesezi datele de pe un SSD. Atunci când copiezi de pe un SSD sau scrii pe el. Cu cât mai mare cu atât mai bine. SSD-urile SATA sunt limimtate la 600 MB/s iar cele PCI Express sunt ceva mai sus. Cam de 5-6 ori mai sus.

VITEZA DE CITIRE/SCRIERE 4K ȘI 4-64K

Știu, sunt pe un teritoriu mai tehnic însă aceasta este cea mai importantă când alegi un SSD mai ales pentru sistemul de operare. Ai nevoie ca el să poată citi fișiere mici și multe. Cele mai mici de 4 Kilobytes sau până în 64 Kilobytes. Aici este diferența între 3-4 secunde la un model și poate mai puțin de o secundă la alt model. Dacă sunt zeci sau sute de fișiere de această dimensiune în programul pe care vrei să îl pornești atunci această viteză contează cel mai mult. Aici regula se respectă, în general, cu cât e mai scump și mai mare SSD-ul cu atât e mai rapid la acest capitol.

TIMPUL DE ACCES

Contează, însă nu mai sunt diferențe foarte mari între SSD-urile cu capacități diferite, de generație mai nouă. Diferența majoră este între SSD și Hard-Disk.

Pe care să îl alegi?

Depinde foarte mult pentru ce vrei să îl folosești și mai ales pentru ce tipuri de fișiere. Sigur, eu pot să îl recomand pe cel mai rapid și probabil pe cel ma scump însă, poate chiar nu ai nevoie de el. Haide să îți arăt care sunt vitezele diferitelor tipuri de SSD-uri și să îți explic de ce sunt gândite așa. Mă refer doar la cele consumer nu la altele mai speciale pentru servere ori alte utilizări.

Pentru sistemul de operare

Aici ai nevoie de viteze cât mai mari de scriere și citire pe zona 4K-64K. Fișierele sunt foarte mici, foarte multe, și trebuie să le poată transfera cât mai repede. O altă referință pe care o vei găsi la SSD-uri este IOPS care vine de la Input/Output Operations per Second. Cu cât mai mare este această cifră, cu atât mai rapid este pentru sistemul de operare sau pentru alte programe.

Aici este o șmecherie, cu cât un SSD are o capacitate mai mare, cu atât viteza de copiere la fișiere mici, acele IOPS, sunt mai mari. Sigur, diferă și tehnologia. Primul pe listă este cel M.2 NVME. Dacă nu ai slot M.2 în sistemul desktop poți lua un adaptor. Dacă nu ai în laptop, nu merită un adaptor pentru că îl vei pune pe SATA și îl vei limita la 600 MB/s. Sau poate îl cumperi pe viitor.

În rest, cu cât are capacitate mai mare cu atât e mai rapid.

Pentru jocuri

Se aplică aceleași reguli de mai devreme. Multe fișiere mici, IOPS multe.

Pentru editare foto și video

Ai nevoie de un SSD de capacitate mare, 240-480 GB sau chiar mai mult. Nu trebuie să te arunci la cel mai scump. Chiar și pentru editare de fotografii, mai mult de câteva sute de fotografii nu vei încărca în Lightroom de exemplu. În plus, fotografiile sunt mari, 5-10-30 MB. Despre clipuri video nici nu mai vorbesc.

Pentru stocare și transfer de fișiere

Din nou, SSD-uri mari și ieftine. Cel mai ieftin SSD de 960 GB de exemplu. Chiar dacă salvezi pe el programe cu multe fișiere (caz în care oricum recomand să le arhivezi) nu le vei accesa de prea multe ori într-o săptămână. Deci nu cel de 2500 de lei ci acela de 1300. Este arhisuficient. Nu îți cumperi jante de 21 de inci pentru Logan ca să le cari doar în portbagaj. Înțelegi ce spun.

Concluzie

Ca să recapitulez, e destul de simplu: Pentru sistemul de operare, jocuri și programe de editare/creație ai nevoie de SSD-uri cu viteze mari de scriere a fișierelor mici și foarte mici. Mulți IOPS. Pentru stocare de date și transferuri externe, sunt bune cele cu un raport cel mai bun preț vs capacitate. Adică cele mai ieftine la capacitatea aleasă de tine.

PS: Stai liniștit, nu se strică atât de repede pe cât crezi. Chiar dacă este un model mai ieftin va funcționa liniștit și 10 ani pentru o utilizare normală. Acel număr de scrieri la care este garantat, sau limitat, depinde cum pui problema, este suficient pentru orice utilizator normal pentru cei 10 ani amintiți mai devreme. Doar dacă copiezi zi de zi toată capacitatea lui, te va ține 5 ani. :)

Cam atât, dacă ai nelămuriri, lasă-mi un comentariu mai jos și îți voi răspunde cu plăcere. A, nu am uitat, mai jos sunt denumirile și rezultatele testelor pentru toate SSD-urile folosite în clipul video:

Cel pe M.2 cu interfață SATA – ADATA Ultimate SU800 M.2 2280 de 256 GB.

Cel intern de 480 GB pe SATA – SanDisk Extreme Pro 480 GB.

Cel intern de 240 GB pe SATA – SanDisk SSD Plus de 240 GB.

Cel extern pe USB 3.0 – SanDisk Extreme 500 – 480 GB.

Cel extern pe USB 3.1 Type C – SanDisk Extreme900 – 960 GB.