VIDEO – Cum funcționează căștile cu Noise Cancelling

Ce înseamnă Noise Cancelling? Aceasta e întrebarea de o mie de puncte. După cum spune și numele tehnologiei se referă la atenuarea zgomotului.

Există două variante: pasivă și activă

Cea pasivă e simplă, formată dintr-un burete dens cum este cel din care sunt făcute doapele de protecție pentru zborurile cu avionul. Sau căștile muncitorilor de pe șantier.

Cea activă este mai complexă și aici intervine tehnologia de control activ al zgomotului. Cum funcționează? În mod surprinzător, blochează zgomotul cu și mai mult zgomot.

Căștile cu atenuare de zgomot activă înregistrează zgomotul exterior cu ajutorul unuia sau mai multor microfoane și îl redau în anti-fază pentru a distruge zgomotul nedorit înainte să ajungă la urechile tale. Combinată cu un burete special ce absoarbe sunetul în căștile mai mari… rezultă o izolare excelentă. Atenuarea activă a zgomotului se descurcă cel mai bine cu zgomotul constant.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent este greutatea căștilor. Electronica și bateriile adaugă destul de mult la greutate, iar dacă le folosești mult și nu sunt construite cu cap, nu sunt chiar comfortabile.

O mențiune specială pentru audiofili, nu te aștepta la o calitate excepțională a sunetului. Se aud bine, chiar foarte bine, însă comparate cu o pereche de căști deschise (li se mai spune și open-back) la același preț, sunt puțin inferioare. Ajută foarte mult însă faptul că în cupele căștilor este complet liniște.